自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

好不孝

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

父母在 不遠遊

大宅

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:17
唔好意思,又唻一個移民post, 希望大家包涵。

父母得我一個女,小朋友出世後都多得佢哋照顧,大家住得好近 ...

同父母傾吓,現在時局可能佢哋都希望仔女可以走就走..

琥珀宮

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:39
我哋打算去英國,visitor 可以逗留半年,但聽人講入境太密就有可能唔批。

父母而家算健康,65歲左右。我 ...

若你覺得子女15~16歲已經可以照顧自己,你自己回流也無問題,咁不如在子女升中12歲比佢地自己去英國讀,有寄宿學校照顧更好,讀英國寄宿學校通常每年回港多次,實際分開時間不算長,善用電子通訊其實跟子女仍可以好close。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我有朋友,就因為咁,談婚論嫁階段,男友要走,佢選擇分手。

同父母傾下先,魚與熊掌,亦有可能兼得既。

公爵府

回覆樓主:

趁父母仲健康,快啲搞左先,settle左果邊再諗。到時佢哋可以兩邊住,可能可以適應外地生活,申請埋佢哋過去,咁就要大家都開心。

大宅

木土土 發表於 19-6-12 09:01
若你覺得子女15~16歲已經可以照顧自己,你自己回流也無問題,咁不如在子女升中12歲比佢地自己去英國讀,有 ...

其實我父母都覺得12~13歲自己過外國讀書唔係太好,所以佢哋之前先問我會唔會同佢哋一齊過去

我又唔係話到佢哋15~16歲時會回流返港,而係因為到時已拎citizenship, 無左逗留限制,萬一父母身體有咩事,都可以返唻照顧佢哋。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rean_chau 發表於 19-6-12 09:06
趁父母仲健康,快啲搞左先,settle左果邊再諗。到時佢哋可以兩邊住,可能可以適應外地生活,申請埋佢哋過去 ...

英國唔可以申請埋父母過去,除非係身體有問題,需要照顧而係香港又無人照顧,呢啲要提交好多證明

大宅

我父母反而好支持我地去
佢地心態係你走到 係你的機會
做父母無能力 都想仔女同d孫好
緊張係小朋友將來的生活多d
如果因為2老留守困境 佢地更內疚
當然而家行得走得 佢地都想去小住下
語言問題佢地唔怕 最緊要係大家仲一齊

無覺得不孝,但要同父母解釋清楚
帶佢地去你想移民的地方睇下先
再傾點樣行

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

安排小朋友直接過去讀書, 你去間唔中陪讀, 佢地放假可以帶父母過去玩吓啦

講真父母梗係唔想你走左唔知幾多年後返黎果一陣啦, 但你決定左咪同佢地傾吓囉

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你走咗,父母有事誰照顧?
見到好多空巢老人,子女大了遠走高飛,留低兩個老人家,老伴有事只有自己吃力照顧,冇兒女在身邊,好凄涼

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

安排小朋友直接過去讀書, 你去間唔中陪讀, 佢地放假可以帶父母過去玩吓啦

講真父母梗係唔想你走左唔知幾多年後返黎果一陣啦, 但你決定左咪同佢地傾吓囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

父母得我一個女,小朋友出世後都多得佢哋照顧,大家住得好近 ...

就算唔係獨生,都係依靠其他兄弟姐妹,咪一樣

侯爵府

hsbc005 發表於 19-6-12 08:31
唔好意思,如果父母尚在就咁走,我真係覺得不孝,只係個人意見。

X2

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oran04 發表於 19-6-12 08:59
父母在 不遠遊

古時?

珍珠宮

會否帶埋父母走?
朋友的阿哥,幾年前一家人移民美國,帶埋阿媽去(個爸已經吳係度)

別墅

KILW 發表於 19-6-12 08:40
我覺得做父母嘅,唔會想兒孫因為自己放棄未來,同父母傾下先。
以前見親友移民左去加拿大同澳洲入左藉,都 ...

對,如果父母明白就不是不考孝

水晶宮

得你一個、老實說做唔出、仔女出國讀書咪得囉

男爵府

當年90年代,因為97而一家要移民,我亞媽係獨女,我公公已過世,得我亞婆一個,亞媽要嫁雞隨雞,當時去到當地都是寄人籬下,所以唔可以帶埋亞婆去,亞婆一手湊大我地4兄弟姊妹,要走的一天真是很難受,想著得返亞婆一個在香港,一下子一家人走哂......亞婆係十分傷心.......如果今天我是亞媽的角色,我一定唔會走,點可以咁認心掉低亞婆一個?

水晶宮

糯米米糍 發表於 19-6-12 08:52
各人自己睇法唔同,亦睇你目標同價值觀,我自己唔係獨女,但要我放低父母同老公仔女移民,我做唔到,唔好話 ...

父母就算話無問題、問心一個親人都冇係身邊、有咩事十幾個鐘先返到、真係做唔出

首頁
12345...9

尾頁

跳至