自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 estherking 於 09-5-4 17:14 發表
-Turn off the light and sing lullabies with him.
-Read books with him before going to bed.
-Go to theme parks or zoo when you have time.
-Be more patience , hug him more eve ...

thanks for your kindly sharing.

Acturally, I tried to read the story with him last

night. It seems that he wasn't really pay attention

to me/ the book, just looked around the room.

I tried to explaine "windy" to as it was the word

in the story. I blew the air to his neck. He laughed.

I was really happy. Knowing that he has already

given me this feedback, I tried pointed at all the

objects one the story book.

After we finished the reading, I gave him the book.

He could turn to the page that a flower was

showed up. And pointed to the flower and said,

"fa fa". Do you know that , it was so touching.

...................................................

thank you so much!
做一個c9唔係易事.

男爵府

原帖由 pylbowie 於 09-5-4 17:16 發表
時間係一樣好重要既野, 特別對於在職媽媽!!

就算你仔仔唔同你玩, 你都盡量係佢身邊, 唔好因為佢話唔要你就放棄, 時間係要點滴累積, 仲有, 同你99夾定, 當你回家後, 亞仔就由你take care, 試下啦, 縱然今日唔ok, 過 ...

當佢做左一d唔好既野.eg, 摷櫃桶, 入廚房,

飲水時特登吐D水出黎..........

應該點教./講?
做一個c9唔係易事.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 nicolwong 於 09-5-5 08:37 發表
pollybell:

身邊既同事,都同你講既一樣.

"佢大大下,就會痴你."

我知只要我99唔係屋企,佢就會痴我地兩公婆.

99係到就無辦法.

我想教佢野,佢都唔願理我.

自己滿腔熱誠地教佢,佢又唔理我.

果下既感覺,好唔開心.
...

俾D甜點個小朋友先(ie. 同佢建立一個特有關係/親密memory, 係同妳99唔同既, 做d妳99唔會同小朋友做既野, 可以係出外參觀唔同museum, park, 一d親子班, 如做cake, 手工等), 打好關係, 然後再教/引導佢, 俾小朋友知道佢聽父母話, 父母就會帶佢出去開心; 另外見妳提及妳同佢講"no, 唔攪得.." 等說話or something like that, 及陪佢瞓, 直言一句, 小朋友只有一個feel, 呢個係no no媽咪, 什麼事都no no no! 佢咪無興趣跟妳. anyway 建立咗親子關係, 加多d 生活趣味, 俾d時間一定有改善!!! 加油!!

男爵府

我都係在職媽媽 , 亦都係將囡囡放係99到湊 ,放假我先湊返 ,同樣地亞囡有99有媽咪時候 , 佢都係痴嫲嫲 ,無辦法 , 因為事實嫲嫲對佢時間多D , 但放假嫲嫲唔係到既時候 , 佢都會痴我 , 咁係單獨2個人既時候 , 我就會同佢邊玩邊教佢野 , 都OK WORK , 適當既時候讚下佢 , 言語唔得 , 就用佢鍾意既野獎勵下佢 , 慢慢佢就唔會同你作對 , 遲D大個D就會痴返你架喇 , 唔好灰心。

珍珠宮

首先回答左你問題先……
做唔正確的事/危險既野,一定要stop佢,但應該把道理"告訴"佢,而唔係大聲話,此外,在他做得正確的時候,要不吝嗇咁讚佢,用正面的讚來代替負面的鬧,讚到口水乾都要繼續。因為越鬧只會破壞你地的關係,相反,有讚的模式,不但能有效改善行為,而且還能建立關係!

原帖由 nicolwong 於 09-5-5 08:53 發表

當佢做左一d唔好既野.eg, 摷櫃桶, 入廚房,

飲水時特登吐D水出黎..........

應該點教./講?

珍珠宮

我見到呢個post,感同身受……

我大仔自小就工人姐姐湊,我和c6都係全職返工,為了仔仔多d痴我地,佢一歲九個月前都跟我地瞓,但由於姐姐好俾心機湊仔仔(呢樣我好感激),仔仔一直好跟姐姐,鍾意姐姐多過我和c6

你講的情況,同樣發生係我身上,雖然我無嫉妒仔仔心繫姐姐,姐姐在佢心目中排第一位,c6排第二位,仔仔兩歲我又大肚,陪唔到佢玩太激烈既野,又抱唔到佢,所以我只係排第三位……那時候心中很不是味兒,有野食請姐姐/c6食,都唔請我食……

不過我無放棄丫,大肚時盡量爭取同佢玩一d我時間和身體應付到既野,例如同佢睇故事書、帶佢去公園散步等等,到妹妹出左世,我坐月,日日係屋企梳化坐係處等佢放學,第一時間同佢講:「你返黎啦!」到我坐完月,又爭取時間單獨帶佢去街,家下返緊工,都每日盡量送佢返學、接佢放學,星期六、日帶佢去玩(c6留在家中照顧妹妹),佢快三歲啦,依家好痴我,我已經唔想比較仔仔錫邊個多d,因為我知佢依家好賜我,成日都叫住我......

你要加油,我都花左好多心思和時間,才奪回仔仔的心,之前佢做錯野,加上唔痴我,我心情唔好,有時會鬧佢,但我發現係唔work既,於是我改用讚的方法,效果顯著,佢又跟我多左。

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我明白你嘅處境,因為我都係過來人 .... 不過係小朋友角度嘅過來人。

我一出世就住喺阿公婆婆屋企,我媽咪爹哋只有周末先帶我回家。

唔駛問我錫我婆婆多過我媽咪,冇法,我一出世就對住婆婆,佢有當我係孻女咁錫喎!我記得次次我父母週末要帶我回家,我都勁喊,有次仲想『跳車』逃走!

大個咗,當然明白父母係愛我,照顧唔到我都係為咗我嘅生活。我亦會尊敬佢地。可惜嘅係,細個時失去咗嘅時間冇咗就係冇咗,媽媽同子女果種親密關係要由好細個時培養,大個咗就補唔返,我唔係話唔愛佢哋,只係冇果種好親密嘅感覺,例如我從來唔會『嗲』我父母,有一種生疏嘅感覺。

因為咁我自己一早就決定咗自己嘅bb一定要自己湊,所以結咗婚好多年先要bb,因為之前冇能力放棄工作。我怕自己仔女都同自己唔親!

你同我父母一樣,都冇做錯,只係生活需要你哋工作,不過小朋友如果真係唔親你,咁佢都冇錯,因為小朋友見得邊個多就自然會親邊個多d,咁細個邊識諗咁多,到識諗果時又太遲。

不過你個case都冇我咁嚴重,因為你哋都係一齊住會日日見面,你99又算識做,俾機會你同個仔相處。睇落你個仔咁同你作對,可能只係想引你注意佢多d,可能佢係想你多d同佢一齊就真喎!唔好灰心!

樓主唔好話自己唔係一個好媽媽,睇你都好識諗,會話預咗個仔會冇咁黐你,我相信你識得咁諗,都應該會有耐性湊好個仔嘅!

珍珠宮

更正:你唔係冇付出,你付出比你99更多!
你努力工作,付出勞動力,賺取酬勞,
你付出(犧牲)左你同仔仔的親子相聚時間,
你冇法親眼見証個仔成長中一舉一動,
你付出左同個仔的親密關係,

你無奈地失去你作為母親應有的特權,因為你要賺取金錢來供養你個仔!呢一切付出,我認為你一定要比你個仔知道,就算家陣唔明,長大些少都要比佢明白,唔可以等佢以為麻麻係最錫佢既人!It's unfair!!!
原帖由 nicolwong 於 09-5-4 15:46 發表
我有一個22個月大既仔.

因為我地兩公婆都要返工,阿仔就由99幫手湊.

我地同99一齊住.

每次放工返到屋企,99都會將照顧阿仔既責任交

返畀我地兩公婆.

我唔懂得同佢相處,應該話係,佢唔係好聽我講!

每次佢想攪攪震 ...

珍珠宮

其實我都身同感受,到最後,我受唔住,辭工,家陣係全職媽媽,都值既,因為幫亞仔基礎打得穩,佢成績唔錯,雖然c6亦對我都唔差,唔會點限制我洗錢,不過市道唔好,全家得一個人搵錢,始終係擔心,而且冇個人收入都係另一種痛苦……
原帖由 Froggy_joe 於 09-5-5 09:17 發表
我見到呢個post,感同身受……

我大仔自小就工人姐姐湊,我和c6都係全職返工,為了仔仔多d痴我地,佢一歲九個月前都跟我地瞓,但由於姐姐好俾心機湊仔仔(呢樣我好感激),仔仔一直好跟姐姐,鍾意姐姐多過我和c6

你講的情況,同樣發 ...

珍珠宮

我係仔仔六個月大時,轉左工,家下可以日日接送佢返學放學,基本上,仔仔除左返全日學之外,佢見得最多既人就係我

原帖由 VKwan 於 09-5-5 09:33 發表
其實我都身同感受,到最後,我受唔住,辭工,家陣係全職媽媽,都值既,因為幫亞仔基礎打得穩,佢成績唔錯,雖然c6亦對我都唔差,唔會點限制我洗錢,不過市道唔好,全家得一個人搵錢,始終係擔心,而且冇個人收入都係另一種痛苦…… ...

珍珠宮

你咪好囉,做工同湊仔都有得平衡下,係香港地,呢樣係福氣黎架!
原帖由 Froggy_joe 於 09-5-5 09:37 發表
我係仔仔六個月大時,轉左工,家下可以日日接送佢返學放學,基本上,仔仔除左返全日學之外,佢見得最多既人就係我

大宅

回覆 1# nicolwong 的文章

其實樓主吾洗太擔心,慢慢來,你的99識做已經係一件好事,我建議你在這個階段不要想教他太多的知識,妳小朋友還小,盡量同他玩就好了。我想縂有一些遊戲是你99不會同他玩的,這樣就是你的機會,如果他覺得開心就自然想同你玩多D, 建立好親子關係,將來他就會聼你的話。 有時你不想他做的事情,也可以請99幫忙一齊教,好似話禁樣吾得架,吾信你問下嫲嫲係咪吾得。 我媽媽成日都有縱小朋友的習慣,我就成日交返個ball比她,如果大家都話吾得,小朋友就冇禁放縱。 妳多點同他玩他鍾意的遊戲,好快他就會想妳快點放工回來同他玩,到時chi返妳,就會好教好多啦。不要老是想管教他,因爲嫲嫲都吾係禁架嘛~ 其實我覺得好多父母都要學下點同小朋友玩,我就成日覺得我老公同小朋友玩都令他們很有壓力,因為佢成日吾比人錯,又吾比人中意點玩就點玩,一定要跟"他"的規矩,有時覺得小朋友玩得吾暢快。 我就覺得你玩得越低能小朋友就越鍾意妳。一於同他玩玩玩!
I love Jesus!

子爵府

我個大仔都係一出世就係我姑奶同我老爺湊...我只係放工後同放假湊返佢...而我係同老爺奶奶一齊住既...
佢係歲幾時....係好跟爺爺架....不過我成日攬住佢...話媽咪好鐘意佢...好錫佢...當然...佢做錯時都會鬧啦...但慢慢....佢就變得好痴我...係痴得好勁果隻....到我個仔而家就快3歲....佢一得閒就會話好鐘意媽咪....
所以...只要比多d時間同個仔玩...比佢知道你係好錫佢既...你始終係佢阿媽..慢慢就會跟你架啦...如果急...反而會弄巧反拙...

大宅

唔好介意我講, 我真係覺得你付出唔夠. 你有一個咁識做既奶奶, 係好有福啦. 要個仔痴你, 頭兩三年, 你係要有好大既犧牲先得.

我個陣唔俾工人同d女沖涼, 一定放工自己做. 晚飯自己餵. 同佢地玩, 瞓前講故事唱歌. 最後支奶自己沖. 放假時所有起居飲食自己做番哂. 教佢地認物件, 認形狀, 認顏色, 數123, 全部都親力親為. d細路係認照顧佢個個. 佢對你既感情一定同你服侍佢(係俾佢見得到既)既時間成正比.

你個仔22個月啦, 你要趕快補償佢. 你奶奶肯合作, 係最好不過啦. 同埋佢係冇責任教你個仔, 個責任係你度. 家中有咩規矩, 係應該你同個仔講, 要賞要罰, 都應該係你做, 咁佢先會聽你話. 你唔好以為佢細, 由佢開始理解simple instruction 開始, 你已經可以教佢咩可以做, 咩唔可以做, 配合一套consistent 既賞罰, 佢會好快知道d規矩, 當然做就要時間去訓練啦.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

唔使咁擔心, 我個囡都係大你個b幾個月,
初初我放工佢都唔采我架, 我99走佢就喊到cc下, 而家佢生性好多架啦, 我朝早起身, 佢會講媽媽返工呀~~
我返黎又會大叫媽媽~~
其實小朋友會慣架, 我唔會因為少揍佢就縱佢架, 佢做錯事都鬧到佢cc下架~~
大家講得好啱架, 血濃於水, bb知邊個係啊媽架, 放假時, 我囡痴我痴到不得了架, 佢唔俾99抱架~~

洋房

係樓下見過有老人家只會係小朋友後面睇住佢玩,只要唔跌親,唔危險,就好似完成任務,雖然個小朋友係由老人家全日照顧,但個小朋友係一d都唔跟佢。

想反,佢媽媽一放工,個小朋友一見到個阿媽就衝埋去,而個阿媽會同個小朋友傾解,玩。

遇到唔可以做的事,會慢慢同個小朋友解釋,或者抱開佢,雖然小朋友唔可以玩會大喊,但過一陣又會跟返阿媽。反而打或罵,成效好似無咁理想。

男爵府

有個嬤嬤咁開通, 係屋企搞乜都得, 我都會鐘意嬤嬤多d.

不過唔使灰心, 只要做好媽媽教養子女本份, 就唔使怕.

好似我咁, 我亞囡由出世到兩歲, 都係我亞媽揍. 但我亞囡見到我同老公, 就會好跟我地, 佢唔係好跟婆婆, 因為我老公係氹細路高手, 再加上我亞囡食人奶, 自然覺得跟爹地媽咪有jetso.

如果婆婆縱佢, 由佢倒旦, 我會好嚴厲罰佢, 就算係bb我都會好惡咁閙佢, 等佢知道婆婆唔係檔箭牌.

到亞囡兩歲, 我就送佢返全日制幼兒園, 接送全由我兩公婆包辦, 婆婆冇機會埋手.

男爵府

原帖由 Froggy_joe 於 09-5-5 09:07 發表
首先回答左你問題先……
做唔正確的事/危險既野,一定要stop佢,但應該把道理"告訴"佢,而唔係大聲話,此外,在他做得正確的時候,要不吝嗇咁讚佢,用正面的讚來代替負面的鬧,讚到口水乾都要繼續。因為越鬧只會破壞你地的關係,相反,有 ...

我個仔係好鍾意做一d野,只要你係有咩反應都好.

佢就覺得自己成功引你,並繼續做.

好似我最憎既係飲水唔正經,含係口度,然後慢慢由佢流.

佢一見我地有任何反應都好,佢就好開心咁笑.

而呢種笑,就係:我整古到你喇!!哈哈!

...................................

試過有一次(lur水)教極佢都唔理/聽,我唔畀反應佢.望住佢,

佢就一直做,做到我忍無可忍,我出手大力打佢手板仔,

佢都仲可以對住我笑!

激到我著煙.........我入房冷靜唔理佢.

....................................................

面對呢個情況可以點??
做一個c9唔係易事.

男爵府

原帖由 ngtsuio 於 09-5-5 12:38 發表
係樓下見過有老人家只會係小朋友後面睇住佢玩,只要唔跌親,唔危險,就好似完成任務,雖然個小朋友係由老人家全日照顧,但個小朋友係一d都唔跟佢。

想反,佢媽媽一放工,個小朋友一見到個阿媽就衝埋去,而個阿媽會同個小朋友傾解,玩 ...

我個仔好硬頸,而家落街.佢一見到花就指住"花花,花花",

然後,走過去擇落黎.係因為99!!!

99知阿仔識用言語,行動黎表達所需,就會好開心.

因為呢種開心,蓋過愛護植物既教育!

所以阿仔同我地落街,一見到花,就會花花,

然後咪過去想擇囉!

我同老公都同仔仔講:花花,係用眼睇,睇.唔可以擇.

佢係咁扭,係咁扭,扭到唔肯行路.

要衝過去擇先得,抱起又扭.仲放軟個身.唔理佢.

又大喊.試過畀佢覺得"再唔乖,媽咪,老豆就走!"

(轉身行,當然有會頭望一望.)

佢一於少理,係都要擇.

..........................................................

我試過分散佢既注意力,指住頭上既樹,"嘩!樹樹喎!"

都係唔聽!

仲可以點?
做一個c9唔係易事.

男爵府

原帖由 8C9 於 09-5-5 11:15 發表
唔好介意我講, 我真係覺得你付出唔夠. 你有一個咁識做既奶奶, 係好有福啦. 要個仔痴你, 頭兩三年, 你係要有好大既犧牲先得.

我個陣唔俾工人同d女沖涼, 一定放工自己做. 晚飯自己餵. 同佢地玩, 瞓前講故事唱歌. ...

你話教佢規矩,阿仔依家食飯仲要我地追幾條街先肯食,

又唔肯坐定定食飯!

.................................................

大家一定會問,無買high-chair咩?!

無!

依家我多次嘗試要佢坐係到,面對面餵佢食,

都會同佢傾下偈.(我知有人唔會建議食飯講野!)

佢坐得乖,唔會郁一d就想落地,我就讚佢.

尋晚,佢都可以坐成5-7分鐘,算叻架啦!

(平時99都係抱住佢食!)

咁我咪同99講,

"其實仔仔係可以乖乖地一個人坐係到食飯架!"

99畀左一個好失望既答案我:

"唉,呢d交畀你喇!"

我只係覺得,我平時要返工,對得仔仔最多既係你.

好多時餵飯既人又係你.如果次次都係等我放工返黎先餵.

有咩成效?!

我唔係想推卸責任,而係"實行"呢個字既機會率會好低,

同好長時間先會完成到.
做一個c9唔係易事.

首頁

尾頁

跳至