烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 VCBB小天使 的帖子

我通常都係睇片學,https://www.youtube.com/watch?v=RbP9XkHAzWM&list=WL&index=7&t=0s
整左[color=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color, var(--yt-spec-text-primary))]麵包底,鍾意食咩就整咩 ,如果唔想整咁多,就將份量減半,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

edunpx 發表於 19-7-17 15:26

我通常都係睇片學,https://www.youtube.com/watch?v=RbP9XkHAzWM&list=WL&index=7 ...

知道,唔該哂,等我試吓製方包先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我通常都係睇片學,https://www.youtube.com/watch?v=RbP9XkHAzWM&list=WL&index=7 ...

想請問,將已經包咗餐肉同蛋嘅麵團放入焗爐入面發烤,請問嗰焗爐入面係熱嘅定係室温㗎,唔該哂。

珍珠宮

我睇咗好多次都睇唔清楚材料分量(只睇到麵粉500cc,牛奶300cc,無鹽牛油50g,其他都睇唔清楚),請問可以寫給我嗎,先謝謝你。

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

VCBB小天使 發表於 19-7-17 15:50
想請問,將已經包咗餐肉同蛋嘅麵團放入焗爐入面發烤,請問嗰焗爐入面係熱嘅定係室温㗎,唔該哂。
...

因為我個焗爐冇得發酵,如果係冬天,我會先開焗爐最低溫熱一陣,等個焗爐有少少熱,關左火先放入去發酵,如果係熱天就唔使熱焗爐,我會就咁放入去等佢發酵。

伯爵府

VCBB小天使 發表於 19-7-17 16:17
我睇咗好多次都睇唔清楚材料分量(只睇到麵粉500cc,牛奶300cc,無鹽牛油50g,其他都睇唔清楚),請問可以寫 ...

759麵包粉500 g. 黃糖 33 g.
酵母 10g. 鹽 5g
牛油 50g. 雞蛋25g
牛奶300g

珍珠宮

edunpx 發表於 19-7-17 17:23
因為我個焗爐冇得發酵,如果係冬天,我會先開焗爐最低溫熱一陣,等個焗爐有少少熱,關左火先放入去發酵, ...

知道,我嗰焗爐都係無得發酵呀。

珍珠宮

edunpx 發表於 19-7-17 17:40
759麵包粉500 g. 黃糖 33 g.
酵母 10g. 鹽 5g
牛油 50g. 雞蛋25g

知道,唔該哂。

伯爵府

唔使客氣

大宅

edunpx 發表於 19-6-28 20:48
我都係麵包機整

整得好靚(emoji)(emoji)我只是用麵包機做方包或麥包
唔識做造型包。請問可否分享用包機做造型包的程序?我用P仔機

伯爵府

mickeybebe 發表於 19-7-18 09:38
整得好靚(emoji)(emoji)我只是用麵包機做方包或麥包
唔識做造型包。請問可否分享用包機做造型包的程序?我 ...

多謝,我係用淘寶麵包機做,用整方包方法,麵團搞好晒,喺麵包機入邊發酵第一次,然後可以攞出黎排氣,跟住可以造型,再發酵第二次,可以入焗爐。(哩個飽好容易整,做自己鍾意嘅大細麵包造型,喺中間剪開佢,放預先整好嘅牛油同蒜蓉就可以)

大宅

edunpx 發表於 19-7-18 10:03
多謝,我係用淘寶麵包機做,用整方包方法,麵團搞好晒,喺麵包機入邊發酵第一次,然後可以攞出黎排氣,跟 ...

謝謝你的回覆。揾日試下做造型包包

大宅

VCBB小天使 發表於 19-7-15 12:56
我剛叫朋友淘咗部柏翠麵包機,請問可否分享食譜同做法呀 (方包),唔該。
...

我都係用柏翠, 部機用左5年以上..

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水) (韓粉/數字屋拉/價X棧泰粉粉計, 如用日本粉, 水量要更多)
2. 加其他吸水的粉如奶粉, 可可粉, 要加番相應重量水份(~60%)
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 250g
蛋: 一隻(約55ml)
牛油: 20 g
水: 100ml ((250*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 甜包2g, 咸包3~5g
即發酵母: 3g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先行個單搓15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用預設程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及要早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
4. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
5. 夏天溫度高, 要用冰水或搞麵團時打開蓋
6. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
7. 搓麵團時, 如有麵粉漿黐住包桶底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐包筒邊, 水太少, 要加水....當麵團搞到包桶邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒, 但麵團拉開時, 不應有殘留麵粉黐住桶邊...

珍珠宮

pangdeng 發表於 19-7-29 19:19
我都係用柏翠, 部機用左5年以上..

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

非常多謝你呀,我要再試吓。

大宅

edunpx 發表於 19-7-18 10:03
多謝,我係用淘寶麵包機做,用整方包方法,麵團搞好晒,喺麵包機入邊發酵第一次,然後可以攞出黎排氣,跟 ...

謝謝你的回覆!
請問在包機入面發酵第一次要發幾耐?造完形再第二次發酵又要再發幾耐才焗?

伯爵府

mickeybebe 發表於 19-7-30 10:07
謝謝你的回覆!
請問在包機入面發酵第一次要發幾耐?造完形再第二次發酵又要再發幾耐才焗?
...

係麵包機入面大約發一個小時,做型後再發多半個小時。

大宅

edunpx 發表於 19-7-30 12:32
係麵包機入面大約發一個小時,做型後再發多半個小時。

知道(emoji)(emoji)謝謝
第二發半小時是否放在焗爐(emoji)發酵?定就咁放在枱上發?

伯爵府

mickeybebe 發表於 19-7-30 12:39
知道(emoji)(emoji)謝謝
第二發半小時是否放在焗爐(emoji)發酵?定就咁放在枱上發?
...

我就放焗爐,(焗爐係唔熱嘅)有啲人可以包保鮮紙放室溫都可以。

大宅

edunpx 發表於 19-7-30 14:03
我就放焗爐,(焗爐係唔熱嘅)有啲人可以包保鮮紙放室溫都可以。

謝謝你(emoji)揾個週末試下整造形包

伯爵府

回覆 mickeybebe 的帖子

唔使客氣,加油

首頁

尾頁

跳至