自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆 brindlewin 的帖子

昨日班主任同我傾過.仔仔基礎打得差,所以升上中學比較吃力.現在就話叫佢留班,等佢打好基礎再上就會好些.

公爵府

同埋我發覺有d學生係唔識答問題,所以明明溫晒書但答唔中條問題既關鍵,咁就會好低分

子爵府

回覆 MrsSingSing 的帖子

係學校要求仔仔留班...我有同老師傾過話不如比次機會佢試下起暑期班努力d.但老師最後都話留班係幫到佢...

子爵府

開心吸收勳章

緣份的天空 發表於 19-7-9 10:51

昨日班主任同我傾過.仔仔基礎打得差,所以升上中學比較吃力.現在就話叫佢留班,等佢 ...

仔仔基礎打得差 <- 問題不會突然出現, 過去一年做過咩去改善? 諗住將來點補救? 小朋友做唔做到? 肯唔肯配合?

若一切未有方案, 空談

大宅

回覆樓主:

我都試想中一留班,我媽咪都是直接說,留多一年打好個底,再升上去就無咁辛苦

珍珠宮

bk普通人 發表於 19-7-9 10:44
基礎弱/英文弱不是留班就能解决,你看有人考幾年DSE都無進步就知(考評局數據)
...

我同意留班未必解決問題,但連差在那都摸不清,我又唔覺得去試不同學校、不同課程就是更好出路。反之,認清自己失敗之處,才是正面面對,否則去別處撞板機會也很大。
DSE個structure其實只合“腦力”,基本上係白領之路,我覺得就是社會產物唔好只怪政策,事實上末代hkcee時,有幾多父母願意俾子女去上職校工校?門前羅雀咯。依家VTC/lVY都要你入D S E呢條巷走一趟,到呢幾年才降低門檻。
我大學同學同我講過,佢小學散漫,中學時好彩入九工學下木工機械結構,因想了解行業“犀利/頂尖”,反而看多咗中英文資料,成個學習興趣提升埋語文能力,最後佢入大學冇選工科而入咗神科。

水晶宮

回覆樓主:

留班實唔開心,對人的打擊亦好大。男仔會好d。肯用心讀的話,留班可能有用。但要睇當事人,如果佢覺得好羞耻、好難頂,轉校或者求情會好d。

珍珠宮

msanubis 發表於 19-7-9 11:01
仔仔基礎打得差

對,我覺得呢個才是真正糾結點。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

即係無得揀?咁要好好鼓勵仔仔呀

男爵府

brindlewin 發表於 19-7-9 11:05

我同意留班未必解決問題,但連差在那都摸不清,我又唔覺 ...

IB以及英國ALEVEL和職校工校係唔同的.有錢都未必可以讀. IB以及英國ALEVEL可以non jupas入U.上年港大醫科一半學生都係non jupas

水晶宮

回覆樓主:

學校俾你留班即還有希望,勉強升上,到中四時選唔到心儀科目,更慘

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

昨日班主任同我傾過.仔仔基礎打得差,所以升上中學比較吃力.現在就話叫佢留班,等佢 ...

親戚個仔都曾經因為咁留班,但留完之後,成績真係好左好多。

但亦都識人馮二進一,成績一樣咁差,根本只係晒時間。

真係好睇個人心態,如果係無心向學,留幾多年都係一樣。

最好同你個仔傾下,佢對學業係邊一種先再決定升定留。

伯爵府

中一係由小學轉上去嘅適應期
成績差而要留班,即係話已經差咗一年
你有冇睇下弱係邊,有冇幫佢一把
定係學校太深根本努力都追唔上?
首先要認清問題係邊
再諗解決方法
先再同仔傾
仲細,好多野大人可分釋比佢聽,為佢打算

子爵府

好多謝大家對我O既留言呀.今晚返去會好好再同呀仔傾下.

伯爵府

留班可以打好個底, 自己更加用功. 但以前D同學&老師 會看不起你. 這讓你看清楚誰是你真正的朋友.

象牙宮

回覆樓主:

成績距離升班多嗎?其實重讀都唔係壞事,打好個底再讀上去先無咁辛苦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實咁睇學校肯比留班,反而係認為阿仔係有能力,如果完全唔掂個啲,真係由得你夾硬上就算

珍珠宮

bk普通人 發表於 19-7-9 11:13
IB以及英國ALEVEL和職校工校係唔同的.有錢都未必可以讀. IB以及英國ALEVEL可以non jupas入U.上年港大醫 ...

我知道。
你講那些太遠,費用亦不是一般家庭(我唔知樓主背景唔假設)隨便可行。

珍珠宮

攞返成績表分析,我深信冇一個人真係全面差的,通常係有個障礙點影響埋大圍,幾本上脫離唔到某專項在聽/讀/理解能力方面弱拖垮其他。

記得同孩子討論時,不要專找渣,也要睇下邊啲項目其實佢做得不錯,就算係非核心體美藝也值得別人認同讚賞的。
加油!

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至