在職全職

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 annie929 於 09-5-7 09:44 發表
咁既時世 你地會辭職嗎 如果做得唔開心 越唔開心 越大壓力就越做錯事 唉 ... 但現在人工及時間都好好 (雖然我唔洗點養家 但都要做)

我不會, 因為之前份工咩衰人都遇過, 會發現, 間間公司都有呢類怪獸, 只要有糧出, 而怪獸又未傷到自尊, 我一定唔會走。

大宅

我唔會..

男爵府

原帖由 FM94.8 於 09-5-9 11:02 發表

我祝您BINGO
唔好諗得咁灰, 養一個細路係好長遠嘅事, 唔可以話呢幾年唔好就唔生, 好似之前人地話金豬年, 所以生, 未又係要經歷呢幾年

多謝你呀!! FM94.8!!
我呢幾日都等緊呀!
除左等有找工作既回音, 仲有等bingo..............!!

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

我啱啱上個星期同老闆講咗話唔撈,叫佢開始搵人。
呢份工剛好做滿一年,由第一日好多人睇我唔掂,到今日自己覺得已做出成績,可以挺起胸膛做人,經過咗好多事。用咗9個月時間將自己個部門分支嘅業績翻了一倍,但所付出同收入唔成正比,覺得倒不如搵份少啲但多啲時間陪阿仔嘅工作,可能去教幼稚園。
問題係工司而家唔放人,一個星期傾咗4-5個人,攪到好似係我對唔住公司咁,又話我對下面嗰百幾個下屬唔付責...而家要加我人工,但肯定以後嘅日子會更惡哽。
我好怕難為情,又覺得下面我有幾個員工真係有啲唔捨得,而且唔想係呢個行業比人唱衰,但又已經買咗機票返美國一段時間,有啲15、16。

大宅

Totally agree!!

原帖由 mavisw 於 09-5-9 20:54 發表
無論係物嘢時世,工作上都會邁遇到唔開心,時世好時,會膽大啲去轉工,時世差,唔敢隨便轉工,就會覺得好委屈,好難受.我之前都有呢個問題,所以我而家嘅方法係,調節自己心態.用另一個角度去諗,唔好俾唔開心事影響自己.客觀環境我地無法控 ...

禁止訪問

男爵府

我都好想辭工,雖然我做文識,但工作范圍簡直是主任的工作. 壓力又大,人工同工作量跟本不成正比,真係好想走. 晚晚要ot,陪唔到小朋友. boss都ok,但要求比較高. 而家咁既時勢,要加工人真係好難.

好大機會過年後就走. 但又唔知好唔好搵定工.晚晚放咁夜,又請唔到假,可以點見工呢??

侯爵府

畀面勳章

我上年年頭有左bb後, 因為驚個工人唔知好唔好, 同埋想轉工, 所以同阿頭傾, 放完產假後做埋個年結就唔做想全職湊下b先. 上年10月生完後發覺自己唔鐘意困住屋企湊b, 可能我做慣野同埋冇耐性, 而且個工人都湊得好好, 有時仲好過我添
於事今年一月開始搵工, 其實個個星期都有工見下, 不過好多都要返大陸, 我又只揀港島or尖沙咀既區, 同埋我想搵份可以做到退休, 所以都好難搵到, 到左5月先成功搵到呢份工, 剛6月1日先返工, 美國公司, d 福利幾好, 生仔有得claim, 個醫療又包埋我家人, 所以等左咁耐都值得既

禁止訪問

複式洋房

我岩岩發覺有左第2胎...
工作又大壓力又唔開心...好想唔做
上司又將d野比曬我做自己就上下網玩下msn得閒就去傾下電話
自己d野又成日做唔曬wo

洋房

其實而家呢個時勢, 可以話你辭左份工就預左會休息好長一段時間, 今日我先生話我知, 佢公司請個文員, 只係OFFER $6000人工, 放係勞工處度唔夠1日, 已收到超過100封RESUME, 當中仲有大學生都好多有2年經驗或以上的人添.... 真係估唔到咁誇張
I Love my daughter ELLY~~  ELLY & FAMILY ^o^

子爵府

原帖由 ellyandfamily 於 09-6-5 20:11 發表
其實而家呢個時勢, 可以話你辭左份工就預左會休息好長一段時間, 今日我先生話我知, 佢公司請個文員, 只係OFFER $6000人工, 放係勞工處度唔夠1日, 已收到超過100封RESUME, 當中仲有大學生都好多有2年經驗或以上的人添 ...

嘩!唔係化

大宅

辭咗la! 5月頭"第"信, 8月先走得(need 3 mths notice), 份工做咗almost 14年, 已經係Dept. Mgr 有房坐, but 人工唔算高及份工唔易頂又要成日出trip, 諗咗幾个月都决定唔到, finally just follow my heart........decided to 返屋企凑BB (3歲半)一排及抖吓! 如果真系唔慣, 到時睇屋企附近有冇簡單D嘅工囉! 个个同事知我要走都好surprise!!!!

禁止訪問

子爵府

辭職呢2個字我成日都想講但唔敢講

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都係同你地一樣, 攪到日日都好唔想返工, 可惜環境唔許可, 唯有死忍啦, 希望唔好攪到有情緒病啦:-(

原帖由 KATRINE 於 09-6-8 15:10 發表
辭職呢2個字我成日都想講但唔敢講

大宅

我係一個dept head, 這半年成日都唔開心, 同d下屬關係出咗問題, 佢地唔多願同我合作, 工作氣氛唔好, 不過我叫佢地就會做, 睇開d啦,

其實我份工ok的, 老細又信我, 地點、時間、人工都ok, 為咗屋企有好的生活, 要繼續努力

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至