興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 JoJo 於 09-5-20 00:18 發表
想問下這支和 canon 的 55mm-250mm 相比. 邊支好一點? 因我本身用 450D . 打算入返支長焦, 影仔仔表演呀.

在影室內方面. Sigma 呢支對焦會否慢一點呢?

畫質, canon 支好d, 價錢同sigma 支差不多
係少左50mm, 唔夠sigma 支長焦
不過canon 支有IS , 好用D

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 EstherCheng 於 09-5-19 05:27 PM 發表
TKS.

明白晒, 我今晚返去再試下...

另外我見canon鏡頭個樹, 介紹以下個2支鏡係可以個背景勁矇, 請問你對以下呢2支鏡既comment如何呢?
1. EF 85MM f/1.8USM
2. EF 100MM F/2 USM

TKS.

...
2枝好相似, 分別唔大.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

chloepapa,
謝謝你意見, 咁除左呢兩支. 你仲有冇其他長焦鏡推介呢?

原帖由 chloepapa 於 09-5-20 00:36 發表

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

版主

原帖由 JoJo 於 09-5-20 09:10 發表
chloepapa,
謝謝你意見, 咁除左呢兩支. 你仲有冇其他長焦鏡推介呢?

呢個post 的頭有講, 好d, 真係入支 canon 70-200 f4.0L , 五千幾
budget 多d, 入支 canon 70-200 f4.0 L IS, 唔單止有埋防震, Quality 比支無 IS 的更好, 不過貴, 要成八千蚊

大宅

明白晒喇, 真係唔該晒!
咁請問"小小白"通常係咩時候會用到佢呢?

原帖由 chloepapa 於 09-5-19 21:48 發表
Canon 支 85mmf1.8 同 100mm f2.0 都好, 影人好正
不過, 用在 450D, 焦距長左D, 室內用就唔係太好用 (要企後D)

版主

原帖由 EstherCheng 於 09-5-20 16:08 發表
明白晒喇, 真係唔該晒!
咁請問"小小白"通常係咩時候會用到佢呢?

有需要用到 70-200mm 呢d 焦段的時候咪要用lol
一般都係戶外影下小朋友
影下d 學校function
又可以當人像鏡用

別墅

chloepapa,

唔好意思, 可唔可以解釋下 how to set "用長焦距鏡頭", 我依家用緊500D kit set - EF18-55mm f/3.5-5.6
tks

原帖由 chloepapa 於 09-5-19 16:39 發表
人清背景矇, 即係淺景深, 需要幾個條件 :
1. 用大光圈鏡頭
2. 用長焦距鏡頭
3. 被攝者與相機相距近

用 50mm f1.8 係最易又平影淺景深的鏡

用唔用閃光燈係無關係

唔想用支 50mmf1.8, 入支 55-250mm, zoom 儘佢來影 ...

版主

原帖由 KellyChim 於 09-5-21 00:29 發表
chloepapa,

唔好意思, 可唔可以解釋下 how to set "用長焦距鏡頭", 我依家用緊500D kit set - EF18-55mm f/3.5-5.6
tks

你支KIT 鏡, 18-55mm, 即係焦距由18mm (短焦距, wide d) 去到 55mm(長d 焦距)
如果用呢支鏡去影淺景深, 唯有zoom 到去 55mm, 開最大光圈來影

如果想易d 有淺景深, 一係入支同樣 50mm (同支 18-55 的55mm 差不多range ) 的 f1.8 光圈鏡頭, 用大光圈來做淺景深
一係入支長焦距 (e.g. 100mm, 200mm ) 的鏡頭來影

大宅

醒目開學勳章

canon 的 55mm-250mm 影演唱會夠唔夠?(大約十幾二十行)

禁止訪問

版主

原帖由 yukiyck 於 09-5-21 00:37 發表
canon 的 55mm-250mm 影演唱會夠唔夠?(大約十幾二十行)

如果係開四面台的, 用 1.6x crop mode 的機, e.g. 450D, 40D, 50D, 500D.....都夠影半身

如果係三面台就唔多夠LA

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ha8mo 於 09-5-21 10:18 發表
唔係支支70-200都係全天候架!

多謝提點

大宅

醒目開學勳章

原帖由 chloepapa 於 09-5-21 12:57 發表

如果係開四面台的, 用 1.6x crop mode 的機, e.g. 450D, 40D, 50D, 500D.....都夠影半身

如果係三面台就唔多夠LA

咁仲有邊支長鏡會好d??
我想要黎影下演唱會同bb學校表演之類,,,,唔該哂~~
我係用450d

王國長老

第一篇已有說:

平靚正, canon 55-250IS, $1,700左右

好d, Canon 70-200 f4.0L $5,300 左右

還有剛有會員買了 Sigma 70-300mm, $1,xxxx

原帖由 yukiyck 於 09-5-21 16:24 發表

咁仲有邊支長鏡會好d??
我想要黎影下演唱會同bb學校表演之類,,,,唔該哂~~
我係用450d
主愛我

大宅

醒目開學勳章

canon 55-250IS....Sigma 70-300mm
兩者有咩分別??
sorry...太多野問添!!

王國長老

之前已有回覆:

其實我想Icy_babe 分享下佢買左 sigma 鏡頭影出黎點!

原帖由 yukiyck 於 09-5-21 21:35 發表
canon 55-250IS....Sigma 70-300mm
兩者有咩分別??
sorry...太多野問添!!

主愛我

男爵府

原帖由 JoJo 於 09-5-21 21:37 發表
之前已有回覆:

其實我想Icy_babe 分享下佢買左 sigma 鏡頭影出黎點!

...

sorry...仲未有時間出去外拍,只係屋企試過幾張。

感覺ZOOM得好近,因先前跟機支鏡ZOOM唔近。

搵到網路上用呢支鏡影的相,借住POST上嚟比你LOOK LOOK 先,我都係睇到D相,至買呢支鏡。

我D相要遲D。

王國長老

Icy_babe,
唔該晒你 reply. 我仲諗緊應入 Sigma 定 canon . 但正如之前有 C 兄回應. 有 IS 好似好d. (因我本身有少少手震問題)而且又要影Stage . 似乎 有 IS 幫助會好D.

本己有 Kit 及定焦. 買埋長焦. 三寶齊晒
原帖由 Icy_babe 於 09-5-22 13:16 發表

sorry...仲未有時間出去外拍,只係屋企試過幾張。

感覺ZOOM得好近,因先前跟機支鏡ZOOM唔近。

搵到網路上用呢支鏡影的相,借住POST上嚟比你LOOK LOOK 先,我都係睇到D相,至買呢支鏡。

我D相要遲D。

http://f20.yahoofs ...
主愛我

首頁

尾頁

跳至