自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-8-23 08:25
真係好幼稚,要自己身邊有人做先會知既咩?無讀經濟?無睇新聞?無用腦?
有無睇到旅遊業者、的士都話無生 ...

係咁嫁,有啲人成世末住過酒店,就會諗酒店冇人住有咩問題

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-8-23 08:50

c6話人民幣貶值係用嚟對付美國加關稅,侵侵最唔想人民幣貶值 ...

係呀,所以浸浸嬲嬲豬,話中國係操縱匯率
但好多人以為人民幣跌就係中國經濟差

伯爵府

真係好幼稚,要自己身邊有人做先會知既咩?無讀經濟?無睇新聞?無用腦?

係香港政府太單一依靠內地自由行
搞到香港商店單一化
周街藥房 細店執晒
個時又唔見幫細店執而失業既人講說話?

所以我贊成香港要重新執位
最好執返多D地產 藥房等
再重新檢討唔好再靠單一內地自由行才是出路

子爵府

Kx16 發表於 19-8-23 08:49
Sorry 我讀書應該多過你。
無讀經濟無睇新聞的係咪你?
失業率2.9,全世界有幾多地方會咁低?

我唔知你地倆個邊個讀得多D書,這不是重點

不過有一樣野你可能弄得不清楚。說香港經濟環境唔掂的JM,都是說香港現在環境慢慢開始變差,執笠的沒生意的被炒的才剛剛開始,這些數據仲未反映在剛公佈的失業率及通脹率,你都睇下未來幾個月到1年的時候的數據才能確實說出有沒有影響。

但是,BK這裡其實已經不止一兩個人說見到有明顯差距,難道你覺得她們通通講大話﹖你現在拿自由行來取笑,但自由行真的不是支持了很多行業﹖你家人沒有人靠自由行代表什麼﹖一堆JM說沒靠代表什麼﹖能代表全香港﹖

真希望1年後你還能用自由行來取笑,我也希望能見到此現象。萬一香港經濟真的被打沉了,衰既唔係一頭半個月,上次SARS禽流死左幾耐﹖如果唔係行入自由行你估仲要死多幾耐﹖如果今次真的死了,不要再指望中國會打救你,香港你自己想辦法吧...但今時今日的政府及政治鬥爭,想自救.....笑三聲

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

其實政府工在經濟的低迷時是否減人工呢?同大眾市民共同進退,政府工有工會年年加人工很理想,飯碗是鐵做的, 年年加人工,十分離地。一個文員可以三萬多假期又多,外邊一早裁員了。政府工的薪水是納稅人的錢,納稅人在艱難的時刻,打政府工的人應該減薪才是。(你們不覺得很多政府工的人是黃的嗎?可能很多黑衣人?)

peppamo    發表於 19-8-24 07:47

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

com7hk 發表於 19-8-23 09:14

其實政府工在經濟的低迷時是否減人工呢?同大眾市民共同進退,政府工有工會年年加人 ...

只聽過凍薪多, 減就一次咁多!仲要
打官司!https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1197426/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%95%B6%E5%B9%B4%E4%BB%8A%E6%97%A5-%E5%85%AC%E5%83%95%E6%B8%9B%E8%96%AA%E9%A2%A8%E6%B3%A2-%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E7%B8%BD%E5%B7%A5%E6%9C%83%E7%B1%8C%E6%AC%BE%E5%91%8A%E6%94%BF%E5%BA%9C

不嬲佢地都離地架喇! 做得差都唔駛炒, 能者先多勞!
放下自在

禁止訪問

子爵府

馬明嫂 發表於 19-8-23 09:03
搞到香港商店單一化
周街藥房 細店執晒

沒錯細店執了而多了好多藥妝店,但藥妝店也要請人呀,所以對整體失業率不會有影響

但是現在係執左後隨時沒人接手,連office的都開始炒人,這就不能忽視了

太過依靠自由行係不健康,但是香港又好像不靠自由行又不行,轉型﹖轉什麼﹖數碼港-打柴; 中藥港-打柴,乜都打柴,高科技又唔掂,醫藥唔掂,到最後又係地產、旅遊,我都想大家比D實際意見給新一期政府施政方針,而不是只說問題而沒有解決方案

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

馬明嫂 發表於 19-8-23 09:03
搞到香港商店單一化
周街藥房 細店執晒

政府依靠? 香港唔係自由經濟架咩?
我贊成加銷售稅架! 推電子道路收費架!
不過咁多年都無!
政府應做既都無做!
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 19-8-23 09:19
只聽過凍薪多, 減就一次咁多!仲要
打官司!https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1197426/%E5%8D%B ...

所以早前公務員話要罷工遊行,政府火都黎,人工福利已經比外面好一大截,而且我有幾個朋友都是打政府工的都是工作很輕鬆,但咁都仲要玩嘢

翡翠宮

回覆樓主:

好彩之前換返晒

bopomofo2405    發表於 19-8-23 14:29

禁止訪問

侯爵府

抵銷美國關税
激死侵侵

象牙宮

ddkaka 發表於 19-8-23 08:50

c6話人民幣貶值係用嚟對付美國加關稅,侵侵最唔想人民幣貶值 ...

一定係咁喇! 所以人仔仲有一段低沉日子!
放下自在

象牙宮

Kx16 發表於 19-8-23 08:49
Sorry 我讀書應該多過你。
無讀經濟無睇新聞的係咪你?
失業率2.9,全世界有幾多地方會咁低?

讀書人, 乜你咁自大既! 所謂失業率都係之前既資料! 未update架!
滿招損 謙受益

放下自在

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

嘩!我地做食嘅都話呢個七月八月慘烈,個個蝕

男爵府

IloveJJ 發表於 19-8-23 09:20
我唔駛返工架喎!
你讀咁多書,都咁無分析力,唔怪得而家香港啲大學排名越來越差
你去 ...

香港d大學排名緊係越來越差啦,
收咁多大陸學生,
淨係識要求學校煲冬瓜,
遲d大學用埋母語排名仲差添,
有咩咁奇,
d質素差到去外國留學都要求人地講煲冬瓜,英文都唔識多個字走出黎free china

男爵府

應該係時候清下血啦,你看港台32真是抵炒,出政府糧駡政府,還有些公務員長期放假,真是要部門大清洗啊,為何這麼多外判?

水晶宮

leungszeon 發表於 19-8-23 09:20
沒錯細店執了而多了好多藥妝店,但藥妝店也要請人呀,所以對整體失業率不會有影響

但是現在係執左後隨時 ...

完全同意 。 唔好只提出問題, 而沒有解決方案。

不過到時d係又會話, 政府高官薪金咁高, 就係要想辦法解決, 如果唔係做乜要出咁高糧。

真正為香港好既市民, 麻煩大家係政府施政報告咨詢期, 去政府網站比下實質意見政府。
天空之城, 快樂之地

首頁
12345...10

尾頁

跳至