時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

Think_Thank 發表於 19-9-3 20:01
最主要係,明明在現場,卻沒有現場訪問!
明明現場有人訪問左,親口話警察好好,媒體卻唔播出來⋯

我記得好似之後無拿拿專訪一個抱住bb 嘅阿媽, 話咩831恐怖過721。。。
好心啦, 成日做埋晒d 假訪問當人傻。

珍珠宮

mandysio 發表於 19-9-3 18:43
次次速龍出動,日日都話有無辜市民俾打,但真係受到傷害的有幾多?

連太子車廂對亂世佳人都話系平民,可想而知佢地平民既定義

子爵府

ferrari2007 發表於 19-9-3 19:23
喺乞衣同佢哋嘅信徒、仲有黑媒嘅眼中,個個乞衣/暴徒都係好市民
所以防暴警察打親嘅都係市民:happy ...

根本 不是無差別!叫個對 喊到不成人形的男女 出來講下!

大宅

0 個

大宅

ASJ2008 發表於 19-9-4 08:49

放心,明眼人會明,個日拉咁多個,無一個係無辜既!

別墅

依家角色扮演,最易扮係平民,個個都戲精上身

男爵府

越來越覺得, 所謂警察打無辜市民, 只係一個無基礎的指控.

警察的確有在執法和拘捕疑犯時動用必要武力, 程度會和疑犯的反抗和危險程度相關.

見過太子站831拘捕片, 好多無戴口罩的太子站在月台市民, 見到大批速龍跑入車廂, 都表現平靜, 佢地會行埋一邊睇熱鬧甚至拍片, 呢班市民無一個被追捕. 反而急急腳逃走, 開傘反抗甚至被捕的, 自己知自己事.

警方話有專業判斷, 可以一定程度分到違法者. 相信那些可疑人物的裝束, 見到警方時的反應, 有否逃跑和反抗等, 都提供一定線索. 市民根本無須用違法者思維幻想會被警方打.

衝突現場是危險的, 市民不應留在危險地方, 因有可能影響警方執法甚至被誤傷. 如果見到有武裝份子, 避之則吉, 免被波及.

大宅

回覆樓主:

好多都係因為黑衣人 躲係平民後面扮野中蕉,人地好多都影到佢地換衫梳頭
第1架車啲人趕黑衫落車,但係就變左俾黑衫恐嚇,佢地就將啲相併落 速龍度

別墅

回覆 你俊熙 的帖子

只有撐政府撐警察才是平民,唔出街唔發聲個啲係平民,活在平行時空的c9是真正的平民

珍珠宮

ASJ2008 發表於 19-9-4 08:49

佢哋做乜都啱㗎嘛!我直頭懶得聽佢哋啲廢話

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

回覆 fayefa 的帖子

我屋企都係咁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我相信冇!打果d係暴徒!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真相... 就係將報導反轉來就係真相

大宅

ferrari2007 發表於 19-9-3 19:23
喺乞衣同佢哋嘅信徒、仲有黑媒嘅眼中,個個乞衣/暴徒都係好市民
所以防暴警察打親嘅都係市民:happy ...

佢哋嘅神邏輯 係暴徒除咗面罩換咗衫 就係普通市民
咁強姦犯掹返條jer出嚟着返條褲 又係普通市民?
咁警察收工除咗制服咪唔係普通市民咩 警察屋企人又唔係普通市民咩 咪又係俾暴徒打同滋擾

暴徒咩都曲扭直 捩橫折曲

大宅

Danrice 發表於 19-9-4 08:33
我記得好似之後無拿拿專訪一個抱住bb 嘅阿媽, 話咩831恐怖過721。。。
好心啦, 成日做埋晒d 假訪問當人 ...

正是!尼個就係我所講,抱b媽媽話自己在現場,但係現場沒被訪問!
(如果真係在現場,唔比人圍住做新聞?)

有個男乘客接受現場訪問講警察好好架,所以傳媒沒出過⋯or cut左前面那句出⋯

好諷刺

別墅

點解我身邊冇人比警察打過?

一定係我朋友唔夠多

珍珠宮

SugarBoo 發表於 19-9-4 13:20
佢哋嘅神邏輯 係暴徒除咗面罩換咗衫 就係普通市民
咁強姦犯掹返條jer出嚟着返條褲 又係普通市民?
咁警察 ...

公道自在人心,黑就係黑,休想變白
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

mandysio 發表於 19-9-3 18:43
次次速龍出動,日日都話有無辜市民俾打,但真係受到傷害的有幾多?

要睇下呢啲市民係鏡頭拍攝之前做左咩事情先知道佢地係咪無辜

珍珠宮

kamkong 發表於 19-9-3 22:06
我係平民,有一天見到一班黑衣人,有人帶了口罩,不過只是坐在一起,我已驚到望都唔敢望,立刻遠離他們
...

好老實,呢啲人仲衰過黑社會,黑社會都仲會講道義,呢d人?只會將歪理當真理,將所有違法嘅事都用歪理將佢合理化,唯恐天下不亂

作為一個普通市民,見到黑社會都唔使掉頭走,但係見到呢d乞衣就會避之則吉

男爵府

其實應該問"點解會見到速龍?"

首頁

尾頁

跳至