自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Activehealth 發表於 19-9-26 17:25
暑假啱啱去完Canberra, 鍾意Canberra 多過Sydney好多,有寧靜舒泰感覺。
Canberra 係首都,Parliament 同 ...

請問可以去到3日嗎

男爵府

tester5 發表於 19-9-26 17:37
佢有一整個網頁宣傳架,仲可以預定埋入場卷。

https://www.eastershow.com.au/

Thanks

男爵府

Fishqqma 發表於 19-9-26 17:37
請問可以去到3日嗎

暑假淨Canberra 我地去咗7日。

Parliament House, National War Memorial, National Gallery, Museum of Australian Democracy, National Botanic Gardens, 除admission free 外,仲有free guided tours, 但一定要advanced booking on internet.

Australian Institute of Sports AIS free admission 但guided tour A$20 per person (1.5 hours), 對運動有興趣好值得去睇。

仲有Australian National University ANU可以自由參觀。Mt Ainslie Lookout 睇日落好靚。

wcpcelia    發表於 19-9-27 10:44

公爵府

Fishqqma 發表於 19-9-26 08:38
大家去Sydney 自由行去幾多日呀?

2020 行程 (會keep update):

有冇小朋友我覺得cockatoo island 唔洗用太多時間。如果喜歡大自然的,反而south coast放多少少時間,或者plan去Canberra 時,係Kiama 停一晚。再落Canberra.

公爵府

Cheungwong 發表於 19-9-26 17:09
我嚟緊會Easter 去,請問有無Easter show 多D 資料?

easter show好多人,機動游戲我覺得比較貴,我d朋友只係買show bag.
都係睇動植物多。千萬唔好開車去。入去冇位泊。

男爵府

gg_candy 發表於 19-9-26 13:36
8月岩岩同屋企人去SYDNEY玩左9日..中間去探親..去景點..行街

我聖誕節都去悉尼,留7日,又係探親。
睇左好多blog,悉尼都幾悶。

珊瑚宮

mandysio 發表於 19-9-26 19:05
有冇小朋友我覺得cockatoo island 唔洗用太多時間。如果喜歡大自然的,反而south coast放多少少時間,或者 ...

good idea. thanks

男爵府

回覆樓主:

我舊年去過悉尼的農場,離巿中心個幾鐘車程,可以親手揸牛奶,餵羊,又可以坐tractor, 小朋友玩得好開心

珊瑚宮

ayako 發表於 19-9-27 07:06
我舊年去過悉尼的農場,離巿中心個幾鐘車程,可以親手揸牛奶,餵羊,又可以坐tractor, 小朋友玩得好開心

...

我上次都有去一個farm, 忘記咩名因為係朋友帶。你重有去左咩地方覺得好值得去可以分享呢?Thx.

珊瑚宮

SMKATHY 發表於 19-9-26 19:11

你去左好多次Sydney ?

珍珠宮

可以帶小朋友去悉尼博物館,圖書館,水族館
動物園去咗末?
坐船出海好正,影下harbour , 去bondi beach , 行埋market.

可以入opera house 聽下音樂

復活節帶咗去Melbourne Lunar park , 之前悉尼没有時間去

可以帶去滑沙,因為最後去咗海豚島玩沙漠四驅車,滑沙,所以没有去悉尼附近那個。

可以去悉尼酒莊,我啲上次没有時間,塔斯有去,真是好值得去。對住一大片葡萄園,品嘗下美酒。

通常我旅行是唔夠時間玩,好少覺得悶。雖然悉尼以前去過一次,不過同小朋友又是另類玩法。

伯爵府

2018復活節勳章

SMKATHY 發表於 19-9-26 19:11

可能多親戚..所以就唔夠時間行街買野.
不過下年會再去

男爵府

Fishqqma 發表於 19-9-27 07:27
我上次都有去一個farm, 忘記咩名因為係朋友帶。你重有去左咩地方覺得好值得去可以分享呢?Thx.
...

Newcastle 我覺得都幾好玩,我去左2日1夜,去咗Blackbutt Reserve(類似野生動物園,入場唔洗錢)、Newcastle museum、海邊散步、騎駱駝、唔怕大風仲可以玩滑砂
你可以參考吓呢到:

https://www.tripadvisor.com.au/Attractions-g255325-Activities-Newcastle_Greater_Newcastle_New_South_Wales.html

珍珠宮

Fishqqma 發表於 19-9-26 14:08
又冇喎,因為唔熟,有jm提意去blue mountain 3日,可以考慮呀。

Blue mountain 要3日咁多?因我頭尾7日,扣飛機就5個full day, 咁咪得2日喺城市?

珊瑚宮

唔好煩我 發表於 19-9-27 13:26
Blue mountain 要3日咁多?因我頭尾7日,扣飛機就5個full day, 咁咪得2日喺城市?
...

我plan 9日 full day係Sydney.
我未深入想blue mountain 有咩玩,如果3日太多就改2日。

珊瑚宮

ayako 發表於 19-9-27 13:07

Newcastle 我覺得都幾好玩,我去左2日1夜,去咗Blackbutt Res ...

thank you.
等我研究下。

公爵府

Fishqqma 發表於 19-9-26 08:38
大家去Sydney 自由行去幾多日呀?

2020 行程 (會keep update):

如去Canberra 要去Questacon 科学館,好啱小朋友。

The Rocks 其實都糸糸city,The Rocks Market 只開weekend.

Kiama 真系好舒服,要去睇blowhole

Blue mountans 可以去埋 Jenolan Caves.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Fishqqma 發表於 19-9-28 18:44
thank you.
等我研究下。

如果Sydney 想滑沙,camel ride 果d要去port stephen anna bay, 上groupon.com.au 成日有平票,但都幾遠。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珊瑚宮

Mrs.Kangaroo 發表於 19-9-28 19:45
如去Canberra 要去Questacon 科学館,好啱小朋友。

The Rocks 其實都糸糸city,The Rocks Market 只開wee ...

多謝推介,
剛剛search左jenolan caves,好靚呀。

大宅

bebebo 發表於 19-9-26 10:43
暑假同左小朋友玩一星期,有假可以再玩多幾日都得。小朋友好鐘意唔想返香港呀!不過我地hea 遊的
...

請問天氣係咪好凍呀?

首頁

尾頁

跳至