家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

通常做買樓按揭,交齊文件填左表,要幾耐先批到?

大宅

畀面勳章

龍貓車 發表於 19-10-3 06:31
通常做買樓按揭,交齊文件填左表,要幾耐先批到?

每間銀行係不同時間都不同的(視乎當時的申請量、銀行對按揭需求的積極性等)。以最近為例,有銀行三、四日已可批出;但有銀行已超過了一個半月,仍然是未有任何結果,所以無一定的準則。

男爵府

allychan0205 發表於 19-10-3 10:26
每間銀行係不同時間都不同的(視乎當時的申請量、銀行對按揭需求的積極性等)。以最近為例,有銀行三、四 ...

多謝你資訊

男爵府

allychan0205 發表於 19-10-3 10:26
每間銀行係不同時間都不同的(視乎當時的申請量、銀行對按揭需求的積極性等)。以最近為例,有銀行三、四 ...

因為我家人仲等緊,佢好緊張,驚借唔到

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

按樓會唔會查出我股票戶口的股票?

大宅

畀面勳章

milk2008hk 發表於 19-11-26 23:51
按樓會唔會查出我股票戶口的股票?

按揭所需文件由閣下提供,如閣下沒有提供證券戶口文件,銀行根本不會知道你有證券。

而在信貸報告中,只有閣下的無抵押信貨資料(如卡數、透支額度等)及現有按揭的宗數。不會有其他個人資產資料。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

畀面勳章

健康傻蛋 發表於 19-11-28 00:05
想問下而家有冇地方可以做預先批核?

係hsbc出糧,之前問過話而家冇左預先批核

應該咁講,你唔識人的話,應該唔會搵到有銀行肯提供預批的。

或者咁講,不是銀行沒有這個服務,而係無銀行職員肯幫你。

行內人都知,絕大部分人都只係利用這種服務,預批成功後,跟住再購入物業,然後再向多間銀行申請按揭,再㨂最優惠的一間。

咁以往由大行提供的預批服務,對佢地呢講根本就無意思 (因最近銀行offer 細行比較好)。當然避得就避⋯

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

畀面勳章

健康傻蛋 發表於 19-11-29 00:32
jm 可以簡單講解下搵按揭中介有咩著數嗎? 同自己搵銀行有咩分別?

我見好多人都話搵中介先有rebate, 自己 ...

很多文章都有作出相關分析,我剛search到一篇,閣下可參考一下:

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/01/15/搵按揭轉介公司的好處/

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/11/04/按揭轉介表格的重要性/

男爵府

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

做了轉按後,有需要叫原銀行做信貸资料更新嗎?

大宅

畀面勳章

bearking 發表於 19-11-30 18:03
做了轉按後,有需要叫原銀行做信貸资料更新嗎?

不用。

男爵府

allychan0205 發表於 19-11-30 18:48
不用。

谢谢你

大宅

各位有任何 ...

樓主,我最近同老公攪甩名,但申請銀行按揭時,銀行話我個單位的屋苑有屋宇署的order,其實個order 係比成個屋苑,唔係我個單位的。

銀行話呢件事對批按揭好大影響,有機會唔批。

請問我應該點做?

大宅

畀面勳章

silly.cat 發表於 19-12-5 17:48
樓主,我最近同老公攪甩名,但申請銀行按揭時,銀行話我個單位的屋苑有屋宇署的order,其實個order 係比成 ...

可以向大廈管理署了解一下,有關building order而家去到咩進度,如開咗會傾未 (可拿有關會議記錄)、工程進度、各住戶是否已夾錢(提供有關收據)。

當然building order都要視乎咩類別,如果是order 24,只是一些結構改動/加建,絕大部分銀行都可以簽份undertaking就可以;相反如果是Order 26 (佢有分「可變得危險」/「已變得危險」),仲要係「已變得危險」,就麻煩好多,未解決前好多銀行未必肯做。

當然,香港亦有銀行係就算有building order ,都唔太理會(除非改變用途、封閉令等),只要簽undertaking就可以了。

所以無需太擔心,申請多幾間試一下就可以了,或搵按揭轉介專家幫手就可以了。

大宅

allychan0205 發表於 19-12-6 00:13
可以向大廈管理署了解一下,有關building order而家去到咩進度,如開咗會傾未 (可拿有關會議記錄)、工程 ...

多謝你的解釋。
我睇返係s26的order ,佢係話「可變得危險」

你可pm我邊間銀行易批d嗎?
我只申請了一間,仲要係8月比是文件,31/12交樓。
佢宜家先同我講可能唔批

大宅

畀面勳章

silly.cat 發表於 19-12-6 09:40
多謝你的解釋。
我睇返係s26的order ,佢係話「可變得危險」

你的情況,原本最好是找恒X銀行 ,不過它們現時與香港大部份銀行一樣,對今年成交的按揭申請不再接了。

那你可以找阿爺銀行,他們對新買今年成交的按揭,仍會接受申請;不過對order 26,他們會了解一下個進度,所以你要向管理署了解一下,最好提供一下相關文件(如會議記錄)。

大宅

Hello,請問打算買新樓(首置),現金大約120萬。打算買五百零萬樓做90%,我份工佣金底薪各半。不過算穩定,上落不大。平均30K。無貸款係身。計過數過唔到壓測。是否有擔保人做擔保一般都會批?擔保人有出糧紀錄同埋糧單,不過佢公司冇幫佢做MPF,可以嗎?

大宅

各位有任何 ...

請問我份按揭出年2月鬆綁,想做轉按同加按套少少錢出黎。
本身恆生做緊H+1.35%,ceiling 緊2.15%。
如果原銀行做,可唔可以用返舊rate?抑或要搵第2間銀行轉?

首頁
12345...10

尾頁

跳至