跳至

首頁

尾頁

大宅

客氣客氣, 你肯忍手好叻叻呀! 要 keep 住呀!

原帖由 OwenJC 於 09-5-21 22:17 發表
thank you, 真係好多謝你0既advice, 我禽日開始照你0甘去做,放佢落床,用包被包住佢,比奶咀,要佢學自己訓.

佢有一次喊得好勁,典來典去,個樣好似好惶恐0甘.我都會拍佢,同掃佢眉心.但真係好忍手唔抱,老公好想抱,我唔比.好彩0甘,佢喊多陣 ...

洋房

唉...我個囡囡直頭飲完奶都唔肯瞓,尤其係日間,一直都唔瞓... 想抖下都唔得....

佢係三個鐘先吃奶一次,但就唔會小睡囉....

別墅

我果個相反, 日間食完奶就成日瞓瞓瞓....了佢都唔醒
我地加埋除2就好啦.

原帖由 nakai 於 09-5-22 17:55 發表
唉...我個囡囡直頭飲完奶都唔肯瞓,尤其係日間,一直都唔瞓... 想抖下都唔得....

佢係三個鐘先吃奶一次,但就唔會小睡囉....

複式洋房

vivienne019, 呆人..........really thanks u for ur suggestions!!!! 我都買左呢本書, 但未睇呀, 聽完你地既意見, 好似唔洗睇本書喇!!!! 哈哈....

大宅

哈哈, 你就想啦. 仲有好多野我地無講架!
慢慢睇, 唔明一齊傾啦!

原帖由 renee762 於 09-5-28 14:31 發表
vivienne019, 呆人..........really thanks u for ur suggestions!!!! 我都買左呢本書, 但未睇呀, 聽完你地既意見, 好似唔洗睇本書喇!!!! 哈哈....

洋房

原帖由 OwenJC 於 09-5-24 00:37 發表
我果個相反, 日間食完奶就成日瞓瞓瞓....了佢都唔醒
我地加埋除2就好啦.

係就好啦

洋房

本書成日講pfd即係咩呀?

大宅

應該係 PDF = parent directed feeding = 父母引導式餵食方式.

原帖由 YatJoey 於 09-6-1 23:58 發表
本書成日講pfd即係咩呀?

複式洋房

原帖由 vivienne019 於 09-5-20 10:11 發表
唔好咁諗自己, bb仲細, 唔會一教就聽話.
你地係咪之前習慣咗食完凌晨個餐奶會抱BB一陣? 如果係, 你突然實行凌晨個諉食完即瞓佢梗唔制啦.

你可以係食完凌晨個餐奶, 抱BB幾分鐘, 一邊放音樂一邊輕聲同BB講野. 跟住 ...

但係bb要掃風同食奶後坐30-40mins先好瞓啊...
如果食飽坐一陣就瞓, 會唔會好易嘔奶呀???

大宅

個時只要掃完風, 坐5分鐘就俾bb瞓 (只係凌晨個餐). 一定要打側.
只要bb真係瞓, 唔係不停 " young"腳, 通常都唔會嘔奶.

如果擔心, 你可以陪bb多一陣.

原帖由 tsyy 於 09-6-6 12:05 發表

但係bb要掃風同食奶後坐30-40mins先好瞓啊...
如果食飽坐一陣就瞓, 會唔會好易嘔奶呀???

首頁

尾頁

跳至