時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

擺明玩野啦

男爵府

得閒姨 發表於 19-10-21 09:11
我屋企個黃人話,台灣做法無問題,因為當初台灣要港府交人,但港府唔回應唔交人,宜家又話要比人,人地台灣 ...

大家跟法律程序,香港無權移交陳同佳去台灣,因為無引渡條例,呢個係我的理解。依家講緊係陳返去自首,都唔得?

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢唔接受入境ok,但唔好再叫人交犯囉!痴線!

大宅

得閒姨 發表於 19-10-21 09:11
我屋企個黃人話,台灣做法無問題,因為當初台灣要港府交人,但港府唔回應唔交人,宜家又話要比人,人地台灣 ...
以我理解香港同台灣冇移交協議,以一個中國原則台灣提出個D香港當然不能同意,所以林鄭想修訂條例引渡逃犯
有錯請更改

補充內容 (19-10-21 09:24):
有錯更正

大宅

tityting 發表於 19-10-21 07:37
真係唔明?有無比較熟悉的JM可以解釋俾我知?

因為台灣想迫香港人承認台灣為獨立國,所以迫香港用國與國之間的遣送罪犯方式

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

tityting 發表於 19-10-21 09:13
大家跟法律程序,香港無權移交陳同佳去台灣,因為無引渡條例,呢個係我的理解。依家講緊係陳返去自首,都 ...

好似陳都係上個月先肯自首,咁如果之前陳唔肯去台灣,香港政府都唔可以做啲咩! 再家佢自願去就唔同講法。
不過現在係台灣選總統期間,政治大過公義,政治人物好多時都係為選票啫。

伯爵府

tityting 發表於 19-10-21 07:37
真係唔明?有無比較熟悉的JM可以解釋俾我知?

唔理果D 陰謀論......
以我理解.

陳同佳自守飛台灣, 點都要拎到VISA先可以上機同 入境
但明明陳係殺人犯, 咁TW又點可能比VISA 你, 相信無一個國家會咁做.

咁, 如果要TW比佢入境, 就要HK 政府出手, 以法律方式押佢上機, 咁樣就係國際既司法流程.
如果係司法流程, 咁樣就要簽野.... 要實行單次司法互助, 一係要有長期既引導條例.

我見琴日有台灣報紙講, 香港當日提出簽定協議/條例既定位係變相要TW 自認中國一部份, 所以TW死都唔肯簽.
我估, 今次陳同佳返去TW "自守", 都要兩邊政府簽野, 仲要交出HK警方查到既證據, TW先可以CARRY ON 落去提告
但如果HK 堅持以一中出發, 呢次陳自守, 兩邊政府都唔會簽到文件, 即係, 無得解決.

我個人覺得 "一個中國" 當然係中國人既希望, 但TW係都唔認自己係中國一部份, 咁無得強迫...呢個問題已經存在已久既身份認同問題, 無可能因為一個殺人犯可以令TW 認祖歸中.

男爵府

Ronnym 發表於 19-10-21 10:00
以我理解.

咁即係

如果台灣簽早前想修訂的逃犯條例,就變相承認屬於中國的一部分,所以唔肯簽(幾個月前已表達就算逃犯條例通過都唔會簽)

如果香港要送犯,就要跟台灣簽了一個國與國之間的遣返條例,咁就否定咗"同一中國"的原則,所以香港又不肯簽。

我的理解對嗎?

伯爵府

irischowys 發表於 19-10-21 10:22
咁即係

如果台灣簽早前想修訂的逃犯條例,就變相承認屬於中國的一部分,所以唔肯簽(幾個月前已表達就算逃 ...

嗯~ 我既理解都係咁~
我都係照林太同台灣報導咁樣2邊分析.... 所以有咁既理解.

如果TW能簽得落手既, 6個月前已經簽左.

我覺得無話邊個政府玩野定有心唔合作... 問題係, 你無得迫TW 自認係中國一部份, 而家仲要係CHOI 英文綠做主, 更難.

其實, HK同TW 的確以前有執行過單次司法互助 (當時TW好似係藍營當家), 我唔係好明點解今次雙方有禁多爭議...可能真係政治環境唔同左啦... 唉~

(當然, 我覺得TW 同HK 兩邊政府都有唔同既政治盤算啦~ 但陰謀論既野, 唔理得禁多~)

另外, 我睇有台灣報導話同部份HK 法律界所講, 如果HK 警方查到陳同佳係響HK 早有預謀要響TW殺人, 而真係響TW執行左呢個動機, 其實HK係可以拎返主導權響HK 審同判, 呢個係國際認可咁話....(我唔識, 不過聽落好似有D MARK SENSE).... 但HK 律證司話唔WORK...

伯爵府

咁即係

如果台灣簽早前想修訂的逃犯條例,就變相承認屬於中國的一部分,所以唔肯簽(幾個月前已表達就算逃 ...
另外....

另外, 我見D報導都講... (主要係台灣方面既報導)

TW有要求HK 政府交出HK 警方查到既線索.... 如果單係靠陳同佳自願地自首/投案.... TW當局手上有既資料應該唔夠完整地提告... 所以TW要HK政府交出響HK查到既線索, 但如果兩地政府無簽定任何文件下, 咁HK政府點交出線索?TW政府又可以用咩名目去接收呢D 線索呢?所以簽野係前段要有既基礎

我平時有幫下公司上庭作供, 響提交證供, 理據既流程...其實都覺響法律層面上, 一般人真係好難理解, 流程亦好多....
去到呢D殺人CASE 仲要國際層面, 我相信真係仲難攪.
法律就係要走呢D 流程.... 覺得再多餘也好, 都係流程...

大宅

InkCartridge 發表於 19-10-21 09:04
所以每個兇徒都有一次去台灣大開殺戒的機會。

我係度諗,如果我好憎一個人,果個人又係我識既,我呃佢同我去台灣旅行,偷偷係酒店殺死佢,如果中途無發出任何聲音,屍都唔使棄,跟住我即刻坐飛機返香港,跟就可以唔使坐監,最多呢世都唔離開香港。

諗起都驚

男爵府

咁即係

謝謝你,我而家明了

男爵府

Ronnym 發表於 19-10-21 10:00
以我理解.

Very clear, thank you. 我唔想因為憤怒而去指責任何一方,我想起碼要先瞭解,才去Take side

別墅

我唔係專家啦,不過有聽過以下說法。
有d國家,同香港係有引渡條例嘅。今次修例,主要係針對一d地方,例如大陸,澳門同台灣,即係唔係外交層面嘅移交,而係内部,因為大家都係中國嘅地方。 今次台灣唔肯收,要香港用佢地認為正式嘅外交放法同佢移交,其實係迫港府當佢地係一個國家,支持台獨。
講真,就算陳同佳自首左,班曱甴一樣係唔會停。 呢單野,純粹係攔你,毫無目的,亦唔覺得會幫佢爭取到乜嘢選票。
我反而覺得佢自己捉蟲,台灣都有好多人唔明佢做乜嘢。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

賭神 發表於 19-10-21 07:59

只為政治,不顧法治
政治黑暗無光
Agree

伯爵府

tityting 發表於 19-10-21 10:50
Very clear, thank you. 我唔想因為憤怒而去指責任何一方,我想起碼要先瞭解,才去Take side
...

同意~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雲卷雲舒 發表於 19-10-21 10:45
我係度諗,如果我好憎一個人,果個人又係我識既,我呃佢同我去台灣旅行,偷偷係酒店殺死佢,如果中途無發 ...
所以為安全計, 唔好去台灣

珍珠宮

開心吸收勳章

雲卷雲舒 發表於 19-10-21 10:45
我係度諗,如果我好憎一個人,果個人又係我識既,我呃佢同我去台灣旅行,偷偷係酒店殺死佢,如果中途無發 ...

可以離開香港,唔入台灣就得了。

伯爵府

我認為台灣唔同香港特區政府合作係一件事,但擺唔比一個殺人犯去自首就實在太荒謬,自暴奇醜。

子爵府

Ronnym 發表於 19-10-21 10:42
另外....

另外, 我見D報導都講... (主要係台灣方面既報導)

咁我又唔明如果好似你咁講,當初台灣做乜通輯陳同佳?既然都唔夠証據charge佢,咁當係要佢協助調查,咁又點可能唔容許入境?我覺得因為文件問題俾逃犯走得甩冇嘢講,但罪案當地發生個犯唔逃都唔查仲叫香港查點都唔通⋯我都記得話如有証據証明陳喺香港預謀咁香港至可以charge,但如果係咁即臨時起意嘅殺人犯就安枕無憂?點諗都唔明
雖然話唔用陰謀論,但擺明係一場陰謀,唔用陰謀論其實解釋唔到台灣處理手法⋯
台灣陸委會份聲明好亂,好似寫嗰個都唔知自己寫乜咁
題外話,台灣藍綠對立程度唔比香港藍黃好得多,菜菜子政府拒絕通輯犯自首投案一旦處理得唔好隨時將呢幾個月贏番嚟嘅輸凸

首頁

尾頁

跳至