自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

呢個家長唔識咩叫謙虛, 唔知有樣嘢叫做一山還有一山高。我識個家長,成日讚自己個女,講到好叻好勁,有次撞到正同佢一齊in一間直資中學,其實我都係諗住玩下試下見識下,佢就講到自己個女好叻收硬,又話唔駛再大抽獎,點知我最近見到佢個女著住一間band2學校嘅校服,所以做人真係謙虛啲好。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

金三珣 發表於 19-10-28 07:06
呢個家長唔識咩叫謙虛, 唔知有樣嘢叫做一山還有一山高。我識個家長,成日讚自己個女,講到好叻好勁,有次 ...

你唔問吓佢點解咁有信心?

真正叻的人,點都唔敢肯定面試成功,除非有後門。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呢個家長可能太開心, 想開心些牙... 比多D人知... 咁我都會讚下個小朋友, 佢一定有付出同努力, 值得欣賞

水晶宮

焦糖媽 發表於 19-10-27 23:16
對呢啲人最好就係乜都讚,讚到天上有地下無,佢得到佢想要的就會心滿意足講少幾句

...

認同,我都係咁

男爵府

回覆樓主:

人地要甘高調去曬,都無法子,自己調節心理,睇下仔女今次錯什麼多,檢討下好過。

侯爵府

回覆樓主:

唔好話曬成績啦,家長group平時有個家長個仔做完功課都話畀人聽,人哋有問題問或者遇到困難,又話個仔一早做曬啦又乜又乜,叻唔切。點知原來個仔喺學校曳到爆,又笑人又打同學,成日畀老師罰的。真是有什麼家長便有什麼仔女。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可能佢小朋友之前成績很差現在很好,做媽咪背後一定用咗好多苦工

只要他不是踩其他小朋友而捧高自己,純讚自己小朋友叻無咩問題,開心share

就好似幼稚園group有人講自己小朋友三歲學緊abc,同時間有小朋友已識講simple sentence

讚自己小朋友之餘最梗要share 點教,大家有交流

子爵府

有權唔代表就要咁做,做人有同理心好
做衰野要還的

珍珠宮

我啲拿成績,小學WhatsApp 组是不會講仔囡分數,中學即頭以為自己没有加入group, 静到一個點

我亦不需接送返學放學,没有去補習社,耳根清静。其實叻的唔需要曬,拿奬已知。有時考得高分,老師會講名或對卷時,前後左右有心的已幫你傳開晒。
其實家長在學校尤其叻的,更加要低調,因為某些老師已經有不公平對待,如成績好,已經比其他同學機會多。不過學校老師亦會叫成績好的幫成績唔好的同學,如教數,英默,我個囡曾經被老師要求教隣座同學英作。

做好自己,心態要好,亦教個囡不要提分數,理人感受。才能令到仔囡可以適應大人小朋友複雜的世界,讀得開心。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可能人地太開心啫, 聽完就算啦

侯爵府

回覆樓主:

小一大group仲好笑,有啲家長好鍾意曬自己嚟自邊間幼稚園。又話呢間小學收好多佢哋幼稚園嘅人,簡直係為佢哋幼稚園而設一樣 我心諗都小學喇,大家入到嚟都咁高咁大,使乜成日強調自己來自邊間幼稚園呢?仲要幫小學改埋名叫xxx小學(佢哋幼稚園個名)不過同時又話佢哋唔係最叻嗰班呀,有好多人都唔要offer㗎(下刪N字)

侯爵府

唔好講呈分,自小一起唔會有人提成績喎.

寶石宮

回覆樓主:

可能佢真係好開心呢?
由佢啦,自己心態自己決定,唔洗理佢

水晶宮

我好少曬,但唔介意人地曬,當聽吓lor。

不過曾經見過有個家長,實在曬得太勁、太有壓逼感,佢好似除咗曬命就無嘢想講,好似精神有d異常。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

bbc2018 發表於 19-10-28 07:58
我啲拿成績,小學WhatsApp 组是不會講仔囡分數,中學即頭以為自己没有加入group, 静到一個點

我亦不需接 ...

冇錯,我自己唔會喺家長group曬。但就會和6299,阿爸阿媽曬。

幼稚園group的某個家長,真係好叻趁機會曬自己的仔,佢好主動咁講佢仔連續第3年品學兼優,又好主動講佢仔咩咩比賽攞獎。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

自己唔好俾人影響

男爵府

回覆樓主:

聽下就算啦,咁人地真係A咩俾人地曬下,人人考試都有上有落,放鬆d

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-10-28 09:02
冇錯,我自己唔會喺家長group曬。但就會和6299,阿爸阿媽曬。

幼稚園group的某個家長,真係好叻趁機會曬 ...

咁其他人咩反應 熱烈喝采定係 ? 我都唔明點解啲人咁鍾意係group讚自己小朋友...如果人哋喺個group讚我小朋友我一定推個波落人哋度,務求轉移視線唔好成為眾矢之的

伯爵府

我唔會俾人有機會拉到我入家長group,所以無機會曬同睇人曬命
芭芭拉

公爵府

津津媽媽 發表於 19-10-27 22:02
駛咩理人哋點講 根本不用理會

根本唔使理佢,大把人鍾意show off
真係好井底之蛙, 未見過大蛇屙尿咩,天外有天

首頁
12345...6

尾頁

跳至