自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

南丁媽咪 發表於 19-11-7 13:21
想當年,我自己普通屋邨中學年年考頭三名,會考25分學校已經將我個名已經刻係個午outstanding student到。 ...

好多謝你解答我嘅疑問, 因為我將呢個問題問返另一個朋友, 佢答我你唔知咩而家好多人都係咁特登簡單唔係咁好嘅學校令佢自己嘅仔女提升返去嘅名次, 我所以我想知道係咪真有其事

大宅

選中學都真係幾煩下,因為通常學校會比多的資源去精英班,所以入到BANDING高的既中學,但入唔到精英班,而學習上又覺追唔上,咁只會越走越氣餒,相反入到BANDING較低既中學,因為入到精英班,咁學校會比多的資源,老師都會關顧多的,同埋參加校內或校外既機會都會多的,見識亦會多的,當然亦都要睇下自己小朋友既個性同能力,仲有家長既取態

用戶要求終止服務

katherine.k 發表於 19-11-7 13:32
好多謝你解答我嘅疑問, 因為我將呢個問題問返另一個朋友, 佢答我你唔知咩而家好多人都係咁特登簡單唔係 ...

我唔知多唔多人咁啦,我仔只係小一,不過我覺得校風都好重要,好多band 3 真係冇乜可能正常上到堂。

不過老實說,我真係覺得我c6個人性格比較自卑

侯爵府

katherine.k 發表於 19-11-6 21:52
Band 2 同Band3中學
考試D題目係咪Band 3的題目淺D?

唔排除有咁嘅可能,但我相信近朱者赤,校風及教師質素也很重要

首頁

尾頁

跳至