時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

沒有腦同沒思想也沒有良知
人云亦云冇辦法
見到港人挺身執磚我真係感動都哭

珍珠宮

回覆樓主:

我大把朋友係咁,想keep住呢個朋友就由得佢廢up, 費事正面衝突,短期內都唔好約出黎住

別墅

klsabb 發表於 19-11-18 17:47
你講得岩, 係無溝通既空間.
我試過係自己fb share 左一篇hk01反思呢幾個月既暴力文章. 內容清楚講曬點解警 ...

咁一嘈 就會無左個朋友
所以我唔會溝通 我都講明 我係藍 大家唔好討論呢個話題 因為無結果嘅

mchan89    發表於 19-11-20 08:39

大宅

我都有個識左好多了既知己深黃,佢有佢講,不過亦我有我講自己道理,我講完就補一句,其實好似我同你咁大家諗法唔同一樣可以咁fd,都唔明d人點解反面,之後大家又嘻嘻哈哈

男爵府

Agcj 發表於 19-11-18 18:48
我都有個識左好多了既知己深黃,佢有佢講,不過亦我有我講自己道理,我講完就補一句,其實好似我同你咁大家 ...

其實講其他話題大家又無事

男爵府

bbkiki2011 發表於 19-11-18 18:15
沒有腦同沒思想也沒有良知
人云亦云冇辦法
見到港人挺身執磚我真係感動都哭

係。呢樣就真係感動。
同埋發覺原來仲有正常人好開心(emoji)

別墅

klsabb 發表於 19-11-18 14:14
睇到有個由細識到大, 識左廿幾三十年既朋友, 佢黃到下下不分是非只識鬧警察. 只係會話理大生, 中大生好慘. ...

我身邊都有不少呢啲人。

老老實實黃到歪曲事實,是非不分,太過偏激我已經唔會再對嗰個人有希望。我覺得感情返唔到轉頭。

大宅

睇到有個由細識到大, 識左廿幾三十年既朋友, 佢黃到下下不分是非只識鬧警察. 只係會話理大生, 中大生好慘. ...

其實人有分兩種, 一是理性, 一是感性, 偏感性既人係尼件事大多會被人影響成為支持示威者, 即係黃絲. 你同佢地講咩理性分析, 就算你好似福爾摩斯托世分析到幾透徹幾勁都好, 佢地都係唔會接受, 你要用感性同佢地溝通, 同佢地企埋一邊, 再暗中比一D比較理性正確既意見佢地, 少少好LA, 唔好多, 慢慢佢就會係聽你講接受你意見. 記住你唔係同佢對立, 你係同佢戰友, 同一team. 同埋咁做唔係改變佢成個立場, 係好難, 你既責任係佢可以聽下正常既聲音. 如果自己頂唔順既未上黎傾, 尼度大把人同你同一理念, 加油!!!!

子爵府

Unfollow!

別墅

回覆 klsabb 的帖子

same here!變得好偏激,唔知點同佢相處,感覺好攰,負能量爆燈!

別墅

回覆 wing2015 的帖子

我都係,點解咁多

別墅

我都有識左廿幾三十年,又係父母都係好朋友既朋友,fb全部都係仇警,話警察暴力,事實唔會所有警察都係按指引做事,但係咁多個月,日日發生咁多衝突,如果唔係警察撐住,比而家既香港一定衰多唔知幾倍。佢地只係將其中幾個警察做錯而無限放大,日日散播仇警。相對黑衣暴徒日日破壞,放火,掉汽油彈,私了又隻字不提,究竟佢地反對暴力既原則係咩,我真係諗唔到。我自己決定疏遠,黃到一個地步,唔會咁易承認自己所相信既野係錯。所以講多無謂。

別墅

我都係呀,唉,諗緊到時唔知點應對

伯爵府

吾……冇乜點,你同佢應該吾系因為政見一致,才做到朋友……。我也有一個不同政見的好朋友(小學同學),講完聽完就算……我只會想到他對我的好和關心。(我真系甘諗)

複式洋房

佢知道你唔同佢想法都係一咁諗你
我身邊都一大班深黃fd 聽完未笑下囉
真係唔想為左政見唔同無fd做
不過有時聽佢地講野真係幾激氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

明,我真係明! 不用强容! 也不必互相說服! 這... 會令自己舒服D!

男爵府

我個黃屍朋友都係,fr 左甘耐,估吾到佢甘是非不分,顛倒是非黑白,就係因為好朋友我先甘嬲,其他人我唔想理佢呀

伯爵府

牛年勳章

我都係一樣,所以黃色朋友係wts 留言,一律唔會理佢地。

別墅

我大部分的朋友都係好支持學生 不停指責政府 學生沒錯
點解佢地咁破懷都係啱
點解咁支持 你哋又返工 唔去理大幫手?
慘? 佢地唔衝擊 點會被水砲車射? 點解好似大家的價值觀咁唔同

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

我身邊 無論 FB, wts fd group, school group, mama group...... 9成黃,其中有7成係深黃,日post夜post反政府反警察的文宣/新聞,冇表態果啲可能都係,因為有些個頭像圖係全黑,只有翏翏可數幾個係支持嚴正執法 可悲⋯⋯只可幸我家人係同我一致。
FB, 我已將黃人unfollow, wts group 就關閉通知,一有文宣訊息就del, 成個電話del相關相片及連結等,我們的生活自由已經嚴重受影響,唔想再影響心情⋯
完全冇諗過會有咁多人的是非觀是如此的⋯
包括有些EQ高,斯文有禮,包容性強的人⋯

首頁

尾頁

跳至