自由講場

跳至

首頁
12345...48

尾頁

男爵府

回覆 Andyandytam 的帖子

我先生都患了這個病有1年了,他正在康復中,亦有定時見醫生食藥。他叫我跟你說:人生有很多解決不到的問題,男人到了這個年齡,都有很多感嘆號,只在乎你內心怎樣去面對,與其深究問題去找答案,何不然平常心去面對。他自己也是這樣渡過的。可能你會覺得很難,但為了家人一定要努力!低谷雖然很冰冷,上回來時便會再覺得溫暖。最終都是要靠自己,要加油💪

侯爵府

生意可以唔做

既然問題源至工作,不如重新生活

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

別墅

Andyandytam 發表於 19-11-23 20:29
回覆 hennyyoyo 的帖子

收到,我想已去到生理問題而影響心理同腦神經細胞

我都有食開血清同安眼藥, 最近試左中醫, 佢話我五臟六腑亂曬, 食左一排, 我覺得好啲。唔識點叫你唔好亂諗, 因為啲負面情緒要黎嘅係突然黎, 控制唔到, 依樣我好明白。

男爵府

把工作暫且放下,讓身心得到休息。準時食藥、定時覆診、見心理醫生。
每日都要做運動,要出去曬太陽,接觸大自然。
一日會比一日好,加油!
太太同兩個仔會陪住你。

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔好自己停藥,勤做帶氧運動,暫時遠離工作,呢度好多人支持你,你一定會康復架
未經許可,請勿轉載

子爵府

jasongf 發表於 19-11-23 20:54
我都有食開血清同安眼藥, 最近試左中醫, 佢話我五臟六腑亂曬, 食左一排, 我覺得好啲。唔識點叫你唔好 ...

你也要加油!
做運動、做瑜伽同埋曬太陽,都有幫助!
會一天比一天好,我都有朋友曾經好嚴重,但經過一段時間治療,都好番!努力

珍珠宮

畀面勳章

運動對抑鬱症真系好有幫助,每日抽時間去做運動。同小朋友投入玩。睇下勵志的書,鼓勵自己。
中醫有舒肝解鬱的藥物對抑鬱症有幫助。
你睇下棵樹,就算被山竹吹到枝都斷埋,都努力生存下去。
你抑鬱系因為壓力太大了。

男爵府

藥物令你情緒維持平穩,所以無喜怒哀樂係正常。不過只要堅持,總有一日會回復正常。
我係過來人,你經歷的我都經歷過,完全明白你的感受。
好多情緒病人會慢慢康復,加油。

子爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 20:11
回覆 子恩 的帖子

公司自己是股東,硬着頭皮頭都要上,但我一直都未好過,抑鬱情緒不斷反覆同惡性巡環,去 ...

試吓去旅行放鬆自己先。一有自殺諗頭就要考慮家人。佢哋無咗你唔得架。祝你早日康復

珍珠宮

畀面勳章

有興趣的話可以看看「峰與谷」,這本書。圖書館都有。
飯系一口口食,問題要一個個解決。唔好急 ,一個個解決就好了。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 spikenard 的帖子

可介紹那個仁愛堂中醫嗎
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

男爵府

回覆樓主:

早睡早起,做運動,最基本一定要保持到身體健康,唔夠瞓,夜瞓會令個腦物質分泌更差,搵一句簡短而你覺得好想做到嘅勉勵說話,set係電話開機個螢幕度,每次你開機時都會望到佢,久而久之會入左你個腦度,算係催眠嘅一種,試下

侯爵府

回覆樓主:

你一定要信,難關會過,捱過呢關,就可以過返以前生活

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

係唔係最近香港經濟差,公司出現壓力?錢財係身外物,份工係身外物,公司都係身外物。照顧好自己身體同情緒先,搵同路人傾吓,合理分配工作時間。一息尚存,希望永在,你太太同仔都好需要你,你要顧好自己,先有能力照顧佢地。

公司環境改變係人事改變?定咩改變?

大宅

睇中E 係有用的,要有D耐性

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

啱啱FB睇到李珊珊分享佢驚恐症條片,樓主你都去睇下

https://www.facebook.com/TVBENews/videos/567911670643526?vh=e&d=n&sfns=mo

香港好多人都有情緒病,會好番架,keep住食藥,有咩反應就話俾醫生知

男爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 20:46
多謝大家支持 真係好滾動 我也希望自己可以努力 但現在狀況真的唔容易😔😔 ...

真的好多素未謀面的人也支持你丶關心你,加油!我知道一定好困難,正面鼓勵的說話你也聽得很多,雖然不認識你,但生命好寶貴,在此真的很想支持你,要跨過佢,黑暗盡頭就是光明,做開心事,看開心事,接觸大自然,慢慢來,一切會漸入佳境,加油!!

男爵府

吾識幫。
但加油。
多做運動!

首頁
12345...48

尾頁

跳至