自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Giant 發表於 20-7-22 14:47
我都超過30年喇,當年耳鼻喉、中醫、針灸都試過,藥石無靈

想請問各位 同路人有冇 配戴助聽器

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

noelip 發表於 20-7-25 17:16
想請問各位 同路人有冇 配戴助聽器

我單耳有問題,得10%聽力,長期耳鳴,另一隻耳正常,所以冇配戴呀~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

檢查下屋企北方有冇石頭之類嘅野,如果有就拎走去啦~

複式洋房

Giant 發表於 20-7-25 17:48
我單耳有問題,得10%聽力,長期耳鳴,另一隻耳正常,所以冇配戴呀~

我就是怕不佩正常耳會越來越差

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

noelip 發表於 20-7-26 06:21
我就是怕不佩正常耳會越來越差

唔會啦,要保護好耳,盡量唔好聽耳機,尤其是響街,因要開到勁大聲至聽到;亦要少去嘈音大嘅地方,例如演唱會。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

summer14 發表於 20-6-21 19:04
我上年又係突然間耳鳴同失聰,我睇中醫針灸,之後就無事

你好,我也有這病症,可以pm 我?many thx

子爵府

食銀杏補充劑好!

Source: https://formulawave.com/ginkgo-biloba-benefits/
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

tghm 發表於 20-7-22 14:57
我10幾年前耳水不平衡, 條耳仔神經線壞左, 低音頻有D聽唔到...
雙耳都有耳嗚同頭暈(日日都浮下浮下咁.)

我十年前又係突然低頻失聽, 廿四小時嗚嗚聲耳鳴兼頭暈, 食咗一個星期類固醇, 食完冇效, 繼續嗚嗚聲耳鳴頭暈, 要睇中醫針灸, 三四個月後好D, 無再暈, 但有斯斯聲耳鳴不停, 這類耳鳴中西醫都冇得醫, 要自己慢慢適應。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我年頭開始有耳鳴,西醫搵唔到原因,最初都算大聲,可能因為未慣,後來好似細聲左,諗住同耳鳴共存啦。

月中突然大聲左好多,平時係蟬聲,突然變左火警鐘咁,好驚。之後去左針灸,第一次針完細聲返,之後無乜特別。今次針完又好似大聲左,擔心。唔知咁反反覆覆係咪正常。

民房

回覆 WGG 的帖子

你好,請問最後睇邊位中醫 可醫耳中風,謝謝你?請PM我

民房

請問可以介紹你個中醫針灸給我,請PM我,謝謝你

大宅

請問邊位中醫?

民房

回覆 summer14 的帖子

你好!請問可不可介紹你睇左邊個中醫,我現在一邊耳仔聽唔到,謝謝!

民房

可否pm中醫資料給我,Thx.

複式洋房

回覆樓主:

我之前缺血性中左風,之後經朋友介紹喺尖沙咀山林道有間叫 鴻健中醫診所,個醫師叫秦鴻,聽講話72歲,但個樣一d都唔似,似5十幾歲。第一次去到佢會有個儀器check身體狀況先,之後換衫,再幫我針灸,先先反身針15分鐘,再正面針15分鐘,針完醫師幫我頸腰移反正位,再比藥粉我返去沖,早晚一劑。連續去左5-6日,之前成日頭痛,食左藥有少少暈,醫師話因為血沖上腦,正常反應,我之前試過好多個中醫師,秦鴻算好有耐性同我講解,我覺得唔錯,有咩可pm問我

大宅

可pm針灸治耳的中醫嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都試過類似情況,當時37歲左右,耳塞了大半年,好像入了水咁,又有耳鳴(wee wee聲,像心跳卜卜聲也有),睇完耳鼻喉專科都無用,很困擾。跟著惟有接受和它同存,其實醫生都有講過同壓力有關,最好的方法是減壓、放鬆,過了約9個月就慢慢無事,現在耳仔是正常。

水晶宮

2024年龍年勳章

Judyjudy208 發表於 20-3-30 05:30
都係24小時耳鳴⋯你係突發性失聰嗎?聽力如何?

我係患者,突發性失聰而產生的耳鳴係冇得醫。因為呢種耳鳴係來自聽力缺失,而唔係健聽的人偶爾身體虛弱而產生的耳鳴。我耳鳴10幾年了,初時好辛苦,24小時不停we,唯有習慣與佢同存。針灸可以舒緩不適但不能根治
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

tghm 發表於 20-7-22 14:57
我10幾年前耳水不平衡, 條耳仔神經線壞左, 低音頻有D聽唔到...
雙耳都有耳嗚同頭暈(日日都浮下浮下咁.)

請問有無醫師介紹,我也有耳鳴及暈

複式洋房

回覆 noelip 的帖子

有同樣情況,西醫說只有一半機會食藥好番想試下針灸,可pm 我嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊