自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

liumeowjen 發表於 20-1-24 11:05
樓主幾歲?
無經歷過SARS?
當年淘大居民點中招,你唔知?
你邊隻眼睇到我盲目支持中央同港府??你老屈成習慣??
留屋企驚渠傳染咪封渠囉!呢個唔係你哋邏輯咩?咁簡單方法都唔識?你幾歲人呀?未試過自己諗辦法解決問題呀?
政府做嘢慢幾拍,政府無能你咪去罵政府囉!關我咩事??你質問我都無用,我又唔係政府,我同你一樣覺得香港政府廢,高官無能。
唔好盲目將反對你意見嘅人老屈成支持中央,唔係個個人都似你咁立場上腦,反中上腦,盲目將人分黃藍!!

男爵府

小茂 發表於 20-1-24 12:29
你邊隻眼睇到我盲目支持中央同港府??你老屈成習慣??
留屋企驚渠傳染咪封渠囉!呢個唔係你哋邏輯咩?咁 ...

似你親中上腦多d

叫人唔出街就得,咩logic
不過算啦,同你呢種人講多都晒氣

大宅

liumeowjen 發表於 20-1-25 01:06
似你親中上腦多d

叫人唔出街就得,咩logic

自己唔出街又點?醫護爆煲唔洗理?根本唔夠人手處理,唔比入起最少係關左個源頭先囉,自己呢起屋企,斬腳趾避沙蟲有咩用?

水晶宮

chilam726 發表於 20-1-24 10:59
留O係屋企就無事?
知唔知當年點解淘大會大爆發?

咁如果你家人從武漢返來,屋企梗系最危險啦!

水晶宮

sisterchanchan 發表於 20-1-25 01:14
自己唔出街又點?醫護爆煲唔洗理?根本唔夠人手處理,唔比入起最少係關左個源頭先囉, ...

起碼顧左自己果份先啦,每個市民都有責任保護自己同屋企人。

大宅

呢個問題應該問下中國政府,做乜要封城,仲封埋其他咁多省,叫武漢人留係屋企就冇事啦,咁驚做咩呢,做咩要逃亡去其他地方呢,樓主應該上大陸論壇叫同胞唔洗驚唔洗走,如果有武漢人真係染病,應該大量接收免費醫好,聽講話有得醫

子爵府

小茂 發表於 20-1-24 07:34
幾日都不斷有人出帖話香港應該關閉同中國出入口岸,我覺得根本係煽動挑撥同分化,提議同支持都唔用腦,自尊 ...

病毒可怕, 無知更可怕

曾到武漢非本地夫婦因發燒到威院求醫,被醫護告知需要隔離後便逃走,有醫護人員通報警員,將二人帶回醫院接受隔離

https://www.thestandnews.com/politics/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E5%B1%85%E6%B0%91%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E7%99%BC%E7%87%92%E5%A8%81%E9%99%A2%E6%B1%82%E9%86%AB-%E8%81%9E%E6%94%B6%E8%B2%BB-5-%E8%90%AC-%E9%A0%88%E9%9A%94%E9%9B%A2%E5%8D%B3%E9%80%83%E8%B5%B0-%E9%81%AD%E8%AD%A6%E9%98%BB%E6%88%AA%E5%85%A5%E9%99%A2/

琥珀宮

畀面勳章

Lok315 發表於 20-1-24 08:11
武漢有個家庭,兩母子只買了日用品才出門,平時留在家中也中招。
空氣傳播應該走唔甩 ...

有冇可能呀?咁佢出去買野都有機會中架嘛

琥珀宮

畀面勳章

嵐嵐喵1234 發表於 20-1-25 02:07
病毒可怕, 無知更可怕

曾到武漢非本地夫婦因發燒到威院求醫,被醫護告知需要隔離後便逃走,有醫護人員通 ...

原來醫護都要警察幫

男爵府

好媽媽勳章

2003年大事回顧,我睇到流眼淚。估唔到17年後香港政府同有d無知嘅人冇從歷史中汲取教訓
https://youtu.be/DA2h2mMPoPM

男爵府

好媽媽勳章

littlesister 發表於 20-1-25 02:21
原來醫護都要警察幫

醫護係為全港市民著想,致敬

男爵府

樓主幾歲?
無經歷過SARS?

水晶宮

BK Milk勳章

Monday789 發表於 20-1-24 09:35
大陸政府在做事,香港点解唔幫手助控,所有武漢及湖北省藉的都不能入境香港!阿爺都話封城,仲成車武漢旅 ...

水晶宮

BK Milk勳章

樓主幾歲?
無經歷過SARS?

佢應該係搞維穩既

珍珠宮

但上次淘大,在家都可以中
只可以求天憐憫 不要再讓香港受苦

子爵府

littlesister 發表於 20-1-25 02:21
原來醫護都要警察幫

以家醫護係前線拼緊命呀, 仲講埋呢d野, 殺到埋身啦, 醒未呀。

醫管局日前的新聞發布會中已公布,該院一名醫生早前治理一名其後被確診感染新型冠狀病毒的病人時,未有穿著全套保護裝備,被列為緊密接觸個案

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%93%9A%E5%A0%B1%E5%A8%81%E9%99%A2%E8%AD%B7%E5%A3%AB%E7%99%BC%E7%87%92%E9%9A%94%E9%9B%A2-%E9%99%A2%E6%96%B9%E6%BE%84%E6%B8%85%E6%AD%A3%E7%AD%89%E5%80%99%E6%AA%A2%E6%B8%AC%E7%B5%90%E6%9E%9C-113800059.html

大宅

回覆 TMC3012 的帖子

sars 17年都未有疫苗

侯爵府

回覆 小茂 的帖子

你有冇諗過西九嘅居民出入屋企好不安?你有冇擔心香港醫護直接面對疫症病人的自身安全?你有冇考慮前線工作者,如香港關員的感染率?

伯爵府

原來醫護都要警察幫
警察如果病咗醫護人員都會醫同照顧,同埋捉番嗰兩個要隔離病人不是幫醫護人員,是警察本身職責,就算要講話「幫」都係幫緊全港市民

Monski    發表於 20-1-26 00:25

伯爵府

Carhy 發表於 20-1-25 01:53
呢個問題應該問下中國政府,做乜要封城,仲封埋其他咁多省,叫武漢人留係屋企就冇事啦,咁驚做咩呢,做咩要 ...
講得好,樓主上錯論壇應該去微博才有用,呼喚同你胞關閉自己在家,唔好去搭高鐵周圍走

首頁

尾頁

跳至