自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

無糖車厘子 發表於 20-1-27 23:19
其實確診個案全部系武漢同中國人?或香港人?
想知外國人有無確診病例
吾系外國國家確診,係外國人確診,非 ...

依家只係序幕。。。我好希望我講錯。。。

珍珠宮

無糖車厘子 發表於 20-1-27 23:31
只系見講到有甘多應未發病而應該中招左既亦無見外國人想了解下隻菌其實系米只針對中國人基因
03 ...

因為兩單都係大陸食野味岀事,係源頭
係佢地壞習慣嘅基因

男爵府

好似又冇乜西人感染個案,中招嘅幾乎係中國人同鄰近國家嘅東亞人,照計都大把西人喺武漢工作同生活,亦必定有接觸到當地人,但受感染個案好似冇乜,有可能d西人基因唔同,抵抗能力強d。

大宅

全都各國都有啦
中國人有病周圍走

珍珠宮

FanGoi 發表於 20-1-28 00:38
今日咪有個本地學生中咗
仲話個同學係超級帶菌者

fake news

珍珠宮

小魔童 發表於 20-1-28 02:15
好似又冇乜西人感染個案,中招嘅幾乎係中國人同鄰近國家嘅東亞人,照計都大把西人喺武漢工作同生活,亦必定 ...

你有道理,唔通真係有關?

侯爵府

mypineapple 發表於 20-1-28 00:53
咩叫超級帶菌者?

https://china.hket.com/article/2548313/%E3%80%90%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E3%80%8C%E6%AF%92%E7%8E%8B%E3%80%8D%E8%9D%B4%E8%9D%B6%E6%95%88%E6%87%89%20%20%E5%BC%95%E7%88%862003%E5%B9%B4%E4%B8%96%E7%95%8CSARS%E7%96%AB%E6%BD%AE

琥珀宮

cy101 發表於 20-1-27 23:28
其實都想知多D, 邊個年齡層高危? 而家好似老人家中多?

琴日睇到段嘢,講03沙士針對的年齡層,同今次武肺針對的年齡層係同一班人

珍珠宮

無糖車厘子 發表於 20-1-27 23:31
只系見講到有甘多應未發病而應該中招左既亦無見外國人想了解下隻菌其實系米只針對中國人基因
03 ...

我自己就係咁諗
好似 ebola 都好似只針對非洲人

子爵府

sasa@uk 發表於 20-1-28 03:16
我自己就係咁諗

病菌從那裏來,那裏便更多人感染。ebola源自猴子腦,有非洲人吃猴子中招,加上衞生意識低,中招的非洲人多。較少傳到亞洲,是因為非洲人沒有中國人富裕,坐飛機週圍去。且非洲人口和面積比例,比中國大很多,傳染無咁快。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

男爵府

sasa@uk 發表於 20-1-28 03:16
我自己就係咁諗

仲有mers只會針對中東人

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

蝦米豬 發表於 20-1-28 08:54
病菌從那裏來,那裏便更多人感染。ebola源自猴子腦,有非洲人吃猴子中招,加上衞生意識低,中招的非洲人多 ...

爆發嘅地方仲要係山旮旯,無雷公咁遠,之前睇過下資訊,講啲醫生要著住full gear由附近行幾十分鐘去疫區,行到咁上下,副眼罩就開始有倒汗水、對襪又濕哂!著套護衣都要兩位專業人士幫忙,步驟仲唔可以有錯漏。個度啲人水源好珍貴,所以根本唔捨得用水去清潔雙手,佢哋某啲習俗,葬禮時,親友會捉摸及鍚屍體之後都有個西班牙傳教士染病。呢啲地方,正常嚟講唔會有遊客去,大部份係非洲人人中都唔出奇

珍珠宮

stkyo 發表於 20-1-28 09:07
爆發嘅地方仲要係山旮旯,無雷公咁遠,之前睇過下資訊,講啲醫生要著住full gear由附近行幾十分鐘去疫區, ...

我記得有個英國人中左ebola, 但又好得返
(或者英國醫療比較好? )

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

終極熊貓 發表於 20-1-28 01:27
因為兩單都係大陸食野味岀事,係源頭
係佢地壞習慣嘅基因

東南亞食嘢味食得仲勁

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7153313/Monkeys-bats-snakes-sold-alongside-cats-dogs-extreme-market-Indonesia.html

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sasa@uk 發表於 20-1-28 09:11
我記得有個英國人中左ebola, 但又好得返
(或者英國醫療比較好? )

呢個病,望過下啲數字,死亡率都幾高下,不過歐美醫療設備相對非洲國家好,所以較容易醫好,而且歐美國家感染數字都係個位數,不過話就算醫好都好多後遺症。好慘,世衛組織工作人員,有二百幾人被傳染,有一半死亡

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tansyneko 發表於 20-1-28 02:32
琴日睇到段嘢,講03沙士針對的年齡層,同今次武肺針對的年齡層係同一班人
...
大6 唔放D資料比學者研究, 外界好難分析!!!

男爵府

回覆樓主:

這病只針對亞洲人

珍珠宮

小魔童 發表於 20-1-28 02:15
好似又冇乜西人感染個案,中招嘅幾乎係中國人同鄰近國家嘅東亞人,照計都大把西人喺武漢工作同生活,亦必定 ...

終於有個有腦嘅留言

大宅

蝗蟲真係害人害物

大宅

美國嗰單係美國籍嘅,不過就唔知乜嘢人種啦。

首頁

尾頁

跳至