自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

男爵府

kcwss 發表於 20-2-2 12:05
你問吓良心,而家大多返嚟香港係香港人,內地人真係唔多,香港人自私去過內地唔出聲,唔隔離,又怪政府。
...

其實你有無睇入境處資料,而家每日仲有幾多內地人黎香港,商務簽證喺關口10元8塊就有,仲未加埋黎探親果啲,袁國勇都有提議封關,唔好只識鬧提出問題同解決方法嘅人,醫務人員連基本裝備都唔夠,要自己撲口罩返工長時間用,咁樣點做落去,個政府啲記者會只會講啲唔落地嘅野,係好嬲架,咁普通小市民可以點做? 政府有港中醫院唔用,要用近民居嘅地方,尋晚美孚人行出黎反對喺附近設隔離營,咪被人拉。 而家只會拉提出問題嘅人,而唔係解決問題,小市民可以點

珍珠宮

畀面勳章

clairebbb 發表於 20-2-2 12:15
咁你寧願"黑護"威逼封關成功, 一個人都冇死? 定係政治凌駕民生, 死都唔封關最後多人死亡?
...

有45萬香港人去咗大陸,嗰班人使唔使隔離? 冇得隔離嗰班人,封關有乜用?

對於一啲完全冇用嘅嘢,都用罷工嚟要脅,用意係乜?政治凌駕醫護, 甚至凌駕一切。

而家大陸已經停咗簽證, 封關作用係乜? 用一啲情緒而唔科學化嘅言論不停去煽動香港人,用意係乜?

我只見好多人已經被煽動, 甚至產生仇恨, 呢啲咪佢哋用意囉。

男爵府

kcwss 發表於 20-2-2 12:20
你就係因反而反,盲撐。
你憑乜代表我地媽媽group講說話,你支持,唔代表其他人支持,你唔滿意就話小數人 ...

啲黃人最鐘意代表人講嘢:
我代表學校....
我代表醫護界....
我代表全香港人....
Shame on them

大宅

banbanmm 發表於 20-2-2 12:25
有45萬香港人去咗大陸,嗰班人使唔使隔離? 冇得隔離嗰班人,封關有乜用?

對於一啲完全冇用嘅嘢,都用罷 ...

你有冇睇澳洲政策, 本地人去過中國要家居自我隔離! 大廈管理處可以做到, 然後有罰則. 外國人日本人全部都好有self-discipline! 要返嚟香港嘅香港人一樣可以做到對嗎?! 如果自我隔離都做唔到, 要孔班醫護上前線, 呢個就係林鄭政策?

子爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

支持醫護
一早有人建議政府封關,政府唔聽,仲話健康申報聚集人群
醫護又無話唔入dirty team,只要求封關同有足夠裝備

男爵府

支持醫護罷工,政府唔封關,班自私內地病人又不合作隱瞞病情,點解香港醫療要幫內地執手尾

侯爵府

唔支持罷工, 但支持封關

禁止訪問

大宅

lingluk1306 發表於 20-2-2 12:31
唔支持罷工, 但支持封關

同意!
但好似有時我好聲好氣叫c6做嘢, 佢當我耳邊風, 一定要我發脾四佢先聽!

珍珠宮

畀面勳章

clairebbb 發表於 20-2-2 12:27
你有冇睇澳洲政策, 本地人去過中國要家居自我隔離! 大廈管理處可以做到, 然後有罰則. 外國人日本人全部 ...

你可唔可以你理討論下封關對疫情嘅影響,而唔係唔係東拉西扯?

你覺得45萬可以完全自我家居隔離? 香港人可以做到? 有冇法例可以進行罰則? 當中有人仲要每日返工,咁點隔離?

罷工醫護要求封關唔畀大陸人入, 政治含意仲唔夠明顯?

你可以睇番推動罷工嗰個工會, 係完全未有出疫症出現之前已經推動緊三罷, 而家只不過喺度抽疫症水,咁仲唔夠可恥?

林鄭係衰,陳肇始更加應該即炒,但嗰批醫護完全冇資格繼續做呢行!

大宅

kcwss 發表於 20-2-2 12:32
無話絕唔絕望,自求多福。
我老闆話,政府做乜都畀人鬧,何解要畀啲有心人得逞,咪大家爦炒囉,聽取暴徒民 ...

政府做乜都畀人鬧係因為無能!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kcwss 發表於 20-2-2 12:20
你就係因反而反,盲撐。
你憑乜代表我地媽媽group講說話,你支持,唔代表其他人支持,你唔滿意就話小數人 ...

就係因為睇過佢地既訴求,才會支持。
你比d時間睇睇罷工訴求吧,其實好有理有據。

好多JM都不分黃藍,噚日CCTVB訪問個C9都有見地過你。

唔好為反而反、為撐而撐,自己分析下啦。

大宅

banbanmm 發表於 20-2-2 12:34
你可唔可以你理討論下封關對疫情嘅影響,而唔係唔係東拉西扯?

你覺得45萬可以完全自我家居隔離? 香港人 ...

如果封關冇用 ,咁你話畀我聽 ,點解星加坡 意大利 澳洲 美國 越南 要停止/ 限制 中國航班?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

clairebbb 發表於 20-2-2 12:37
如果封關冇用 ,咁你話畀我聽 ,點解星加坡 意大利 澳洲 美國 越南 要停止/ 限制 中國航班?
...

如果你係繼續討論梗疫症,咁你可以思考下 ,美國、星加坡、意大利有冇45 萬國民去咗大陸,然後返嚟又冇得隔離呢?

要做到有用嘅封關效果,係唔畀出唔畀入,香港人都唔可以出境, 入境要隔離, 因為你唔知會係飛機等地方嘅咩病菌返嚟? 香港人做唔做得到?

公爵府

2024年龍年勳章

大宅

banbanmm 發表於 20-2-2 12:47
如果你係繼續討論梗疫症,咁你可以思考下 ,美國、星加坡、意大利有冇45 萬國民去咗大陸,然後返嚟又冇得 ...

喺疫症下,有咩做唔到?你唔做, 其他國家遲早都會block 香港

男爵府

banbanmm 發表於 20-2-2 12:11
有疫症之前,嗰班醫護已經推動緊三罷, 而家只係抽疫症水, 以政治凌駕醫護工作,可恥!
...
x 100 心地極差

首頁
12345...10

尾頁

跳至