自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-5-23 23:32 發表
都快架了, 而家行屍走肉中, 多謝孖四關心
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2293131&extra=page%3D1&page=1 黎返學

公爵府

原帖由 小可愛11 於 09-5-23 23:22 發表
基本上, 如果天台做好隔熱同防漏, 問題應該可以改善.
另外, 座向亦好緊要 .. 好似我個廳向西南, 係就係晒D, 但光線充足, 冬天都冇咁凍. 相反, 我間書房向西北, 如果冬天入書房做野一定要開暖爐 !
補充一句, 本人係住 ...

我同你一樣,但向東南,可能設計上面有多一塊石屎板,所以唔係咁熱,同係樓下既屋差唔多(因我去過樓下既屋坐過)以前我住過幾間頂樓屋,有間係向西頂樓公屋,住得最耐,差唔多二十年,真係熱到想死,但係事事順境,丁財兩旺,境色優美,如果唔係個個大左揾錢要俾雙倍租,真係唔想搬 !

大宅

其實我自己都住過頂樓連天台(向東南係村屋)係11-2點幾熱啲,但開咗冷氣就可以,後尾加咗隔熱頂,好好,同樓下冇乜分別,但因為今次個天台5係自己5加得,所以想知道吓大厦頂樓的情況,因我未收樓,現在個市上咗,如果賣番出去應該有7,8%利潤,所以諗緊

水晶宮

畀面勳章

回覆 1# carmenlook 的文章

我住過頂樓for 10 years and facing west.真係夏天好熱, 凍天好凍, 仲要個天花a little漏水.but i dun mind coz the 177 feet balcony is so comfortable. and the風水 is really really good. we so happy to live there and love that house very much.

男爵府

係呀,我唔會住頂樓!
原帖由 醜樣豬 於 09-5-23 17:24 發表
我朋友住頂樓,淨係知夏天勁熱,冬天勁凍,

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都住過頂樓...位址D風水幾好架...不過夏天熱C...所以買樓走人...

大宅

我都想買中高層,但樓下中低層開緊360萬,高層438萬,同尺數同一個景觀,好貴 所以5知點好,賣咗佢有錢贊,但怕買唔返,現在又貴咗,可能買得返8xx那啲,而且日字廳好少盤,有都好貴8xx尺日字廳望內園要$3.5-$3.9m0

大宅

咁你住邊度,我預算得330萬左右(我冇乜錢),有冇好提議,但要交通方便
原帖由 karenbb 於 09-5-24 11:12 發表
係呀,我唔會住頂樓!

大宅

我有諗過,但我c6青衣返工好遠(去到青衣重要轉車)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 carmenlook 於 09-5-24 13:17 發表
咁你住邊度,我預算得330萬左右(我冇乜錢),有冇好提議,但要交通方便

美孚同四小龍都有呢個價 ge 樓, 交通都好方便

公爵府

我可能好彩,住過幾間頂樓都無漏水情況,而家呢間直頭係冬暖夏涼,好正.

大宅

嘩,咁正,你住邊,向咩方向,係咪有樓檔住陽光
,個天花有冇加啲乜嘢措施
原帖由 muimuizhe 於 09-5-24 16:25 發表
我可能好彩,住過幾間頂樓都無漏水情況,而家呢間直頭係冬暖夏涼,好正.

公爵府

我間屋向東南,我無係天台或天花加任何嘢,但大厦設計係天台上面有一大幅石屎板,就好似一張枱咁擺左係上面, 但唔係成個天台遮哂,我估都減左七成既熱力,再加上向東南關係,所以好好風,咪唔會好熱囉,但係唔係完全唔熱又唔係,因為根本成個香港都好熱,所以呢度都算係咁,而冬天就好暖,開大窗都唔知出面凍唔凍,每日都要睇天氣報告先出門,唔可以憑感覺著衫,唔係凍死都似!

洋房

整埋隔熱都係熱死.............

首頁

尾頁

跳至