自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

華華子 發表於 20-2-19 12:17
哈哈, 梗係搵外交部/領事館幫手啦, 你估依家接收滯留人士(當有仲有機會係帶菌病人) 只係永安旅行社春季大 ...

日本依家真係當佢地係無病, 可以入境日本

之後參加旅行團都得架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mlcbb 發表於 20-2-19 12:14
厚勞省:"已經沒有感染風險"

日本人真係當佢地無事架

好擔心日本!

https://inews.hket.com/article/2568303/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B0%91%E7%9C%BE%E7%99%BC%E7%87%924%E5%A4%A9%20%E6%89%8D%E6%89%93%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E7%86%B1%E7%B7%9A%E8%AB%AE%E8%A9%A2?mtc=20009
放下自在

侯爵府

牛年勳章

無知真可怕

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mlcbb 發表於 20-2-19 12:19
日本依家真係當佢地係無病, 可以入境日本

之後參加旅行團都得架

日本當佢地無病啫, 但相信無旅遊巴公司敢接呢班人

大宅

clarawuwu 發表於 20-2-19 12:02
唔識就出少句聲啦!唔該晒。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MM2H 發表於 20-2-19 11:57
機上要分隔乘客,重有隨機嘅醫護同政府人員,計番一架機都係一百多dd船客

分隔係要避免交义感染,始終國泰 ...

可能安排每人坐一排位、一整行祗坐3個人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2024年龍年勳章

政府點做係你眼中都係錯, 無論點安排都會有意見, 人無完人, 你又唔係當事人, 嘈咩姐? 得閒都唔係咁嫁嘛日日搞到自己火起, 唯恐天下不亂 @@

珍珠宮

如果只是一架機同確診者一齊,或要佢哋自費,可能有些人唔肯返,到時再指責政府要求包機,到時更頭痛。

如果只是一架機,感染埋其他人,到時醫療開支呢?

其實包三次機可能有折扣呢。

亦可能是配合日本方面同香港方面的安排!

琥珀宮

畀面勳章

大將軍 發表於 20-2-19 11:59
300人唔係同一時間落船
政府又冇打算比佢哋喺日本住酒店
阿突手搵幾部巴士都要搵阿爺,冇咩可以搵到酒店

中國香港,只係一個特區
要去外國"拯救",當然要經領事館啦,仲要涉及外國唔同政府部門關卡,唔通指下自己香港人個鼻,就會搞掂?

伯爵府

華華子 發表於 20-2-19 12:21

旅遊巴公司又點知.. 佢地係搭過架船?
當地人落船, 都係坐公共交通番屋企.

https://www.nikkei.com/article/DGXMZO55777190Y0A210C2CC1000/

ウイルス検査でも陰性を確認しており、同省は「感染している恐れはない」と説明している。下船後、運航会社が用意したバスでターミナル駅などに搬送した後、公共交通機関で帰宅してもらう。

衛生部還確認了陰性的病毒測試,衛生部表示“不害怕被感染”。 下車後,由運營公司準備的巴士將其運送到終點站等,並通過公共交通工具將其送回家。

子爵府

clarawuwu 發表於 20-2-19 12:02
唔識就出少句聲啦!唔該晒。

珍珠宮

美國從武漢撤僑時,是選擇離開武漢的國民自己承擔費用的。

珍珠宮

回覆樓主:

唔識就出少句聲啦!唔該晒x2。

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-2-19 12:15
真系無奈。系我地唔懂政治智慧,阿特手唔可以自把自為叫手下訂大巴啊?定系佢手下真系唔識訂呢?
...
你覺得而家係去郊外BBQ,你有錢大哂?人地D司機會隨時接ORDER車人走?人地都驚尼班人有無未被發現個案架,你咁叻咁你去定

男爵府

華華子 發表於 20-2-19 12:21

之前都有個日本司機本土感染

珍珠宮

I9528 發表於 20-2-19 12:23
中國香港,只係一個特區
要去外國"拯救",當然要經領事館啦,仲要涉及外國唔同政府部門關卡,唔通指下自己 ...

疫船上有沒有中國台灣人?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bbc2018 發表於 20-2-19 12:23
如果只是一架機同確診者一齊,可能有些人唔肯返,到時更頭痛。

如果只是一架機,感染埋其他人,到時醫療開 ...

2送1~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

唔好咩都嘈政府啦
入境處昨日開完會都話日本方面有關香港乘客資料,身體狀況,確診數目,咩都無
人地都想要多d資料,盡早處理

琥珀宮

畀面勳章

平平常常 發表於 20-2-19 12:28
疫船上有沒有中國台灣人?

真係唔知
只知有澳門人,都會接埋佢地

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mlcbb 發表於 20-2-19 12:23
旅遊巴公司又點知.. 佢地係搭過架船?
當地人落船, 都係坐公共交通番屋企.

如果由特區政府/中國領使館安排回香港, 我相信佢地一定會向旅遊巴公司講清楚特別要求和安排(消毒程序), 而且當中有機會有帶菌者, 所以旅遊巴公司必須配合有關安排, 並唔係間間旅遊巴公司都想接或者做得到, 始終都有風險~~

首頁
12345...10

尾頁

跳至