自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

foggyao 發表於 20-2-22 16:10
如果小朋友入左精英班,但入到去,當然個個勁敵,佢又覺得啲嘢深,有難度,有啲上堂時又唔明,成績一落千丈 ...

情況同我女完全一樣

最後佢去返普通班

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hiragana 發表於 20-2-22 16:52
情況同我女完全一樣

最後佢去返普通班

你囡囡幾大?
而家怎樣?
我只怕仔去左普通班也有難嘅一日吧!到時又放棄?無路可退了

侯爵府

我小朋友都係精英班, 我一心以為佢入左精英班會遇強越強, 會比朋輩影響唔多唔少會變得積極、讀書態度認真, 但原來佢係唔會的, 佢一向對自己無要求, 佢覺得合格就得, 唔洗高分, 佢學業暫時都跟得上, 中上成績(佢而家初中,仲可靠自己小聰明), 但HEA讀, HEA温, HEA做功課, 佢格言合格就得喇, 佢唔會憧憬小學的佳績, 亦唔介意自己成績比人差, 有D科目佢會考好前, 但亦唔會好在乎, 我成日都覺得佢係咪一個和尚, 無慾無求。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 20-2-22 16:35
正常地,精英班會派個星級老師,教嘅野都快d深d
但如果能力不足,會跌得更快,因唔係補底班,老師會更chur ...

咁想問,如真係想入返普通班,咁大前提,係咪真係要阿仔首肯,先好轉呢?

唔應該家長話轉就幫佢轉?

珍珠宮

29XX86 發表於 20-2-22 17:00
我小朋友都係精英班, 我一心以為佢入左精英班會遇強越強, 會比朋輩影響唔多唔少會變得積極、讀書態度認真, ...

咁佢都有個目標,而且思想正確丫!
我仔從來係自我要求完美的人,但而家常掛一句no one is perfect 成績好時,當然開心;但成績差時,又話自己有分已經好好
最弊而家係佢上堂態度,人人上堂會搏命做,佢真係可以比老師督住都得幾隻字 我真係好想頂左佢個位上堂

子爵府

29XX86 發表於 20-2-22 17:00
我小朋友都係精英班, 我一心以為佢入左精英班會遇強越強, 會比朋輩影響唔多唔少會變得積極、讀書態度認真, ...
同路人,同我仔一樣心態,合格就Ok,可以高分,可以底分,沒有追求高分的動力

男爵府

老實講,功課堂課都冇做係冇盡力,個人又懶能力又唔夠,唔關精唔精英班事,應該教佢做好自己,同佢set goals再review,例如下個月個目標係交齊兩科功課,set timetable 每日放兩個鐘,etc,唔係諗同人比或精唔精英

侯爵府

foggyao 發表於 20-2-22 17:05
咁想問,如真係想入返普通班,咁大前提,係咪真係要阿仔首肯,先好轉呢?

唔應該家長話轉就幫佢轉?

其實你可問下老師意見, 因我記得我小朋友家長會時, 有老師講過有家長寫信要求學校唔比仔/女讀精英班的, 怕小朋友大壓力, 你問左仔仔志願, 再問老師意見, 因言語間感覺你仔自信心低落了。

侯爵府

joey@hoho 發表於 20-2-22 17:15
同路人,同我仔一樣心態,合格就Ok,可以高分,可以底分,沒有追求高分的動力
...

真係好, 有知音人, 眼見囡囡D小學同學仔, 個個上到中學識發奮, 但自己囡明明有能力但勁懶, 成日為左咁同囡有拗烚, 我真係好嬲佢成日做人無要求, PAIR 下PAIR下咁, 好不忍佢白白浪費自己既能力, 但佢已唔係小學生, 我有時都勸自己, 我都要睇化, 佢唔讀佢自己第日要承擔, 我都問過老師, 老師都話真係要靠佢自己。

珍珠宮

回覆樓主:

你自己有冇鬥心先?

子爵府

foggyao 發表於 20-2-22 16:10
如果小朋友入左精英班,但入到去,當然個個勁敵,佢又覺得啲嘢深,有難度,有啲上堂時又唔明,成績一落千丈 ...

珍珠宮

29XX86 發表於 20-2-22 17:17
其實你可問下老師意見, 因我記得我小朋友家長會時, 有老師講過有家長寫信要求學校唔比仔/女讀精英班的, 怕 ...

呢一年,自信心創新低,正確。
仔早在開學無耐,已說過放棄,話自己唔得。但我叫佢努力試下後,佢就有飄忽成績。而家就唔肯放棄,原因只是怕瘀。我有解釋過,佢就唔肯。
我話咁我揀,佢又唔比。講真,唔係佢自願,我真係唔敢幫佢茂茂然轉,怕將來有乜比佢怪。兩難中。
叫佢唔放棄,就起碼堂課/功課做好先。又時得時唔得

翡翠宮

牛年勳章

入到精英班,學習氣氛真係好啲,愈高級個分別愈大,所以入到唔好放棄
佢個問題唔係無鬥心,係跟唔到,但佢入得精英班即係佢本身有能力,睇吓停課期間可唔可以追到。
你自己有能力有時間就教佢,無既話同佢搵私補(上網都得)

大宅

foggyao 發表於 20-2-22 17:12
咁佢都有個目標,而且思想正確丫!
我仔從來係自我要求完美的人,但而家常掛一句no one is perfect :thinki ...

佢幾大?

我覺得真係要睇人。。

我以前細個讀書時都係係普通班成積先好,根住升去A班,成積又會跌落黎。我覺得係因為我鍾意老師既讚賞,鍾意得到老師既重視,係精英班未去到頭幾,所以老師沒乜理我,我又”本啤”。。所以要睇你仔仔性格同埋老師既處理。

我父母工作忙同埋佢地唔係好識,所以佢地嗰時沒乜點理我既學業,所以我比較relied on 老師既讚賞。或者你可以多D鼓勵佢,睇吓佢有沒進步先。

但係利申,我中學沒入到band 1既中學。

伯爵府

回覆樓主:

盡量留精英班,你自己要找方法幫佢,同佢一齊行過,讓佢發揮。不過,老師咁款,又幾令人咀喪,冇鼓勵只批評。
如果老師係你老板,你會點?

翡翠宮

牛年勳章

你叫佢做好啲、俾心機、努力,其實佢唔係唔知要努力,係唔知點樣努力,係無方法或用錯方法。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-2-22 17:33
入到精英班,學習氣氛真係好啲,愈高級個分別愈大,所以入到唔好放棄
佢個問題唔係無鬥心,係跟唔到,但佢 ...

跟唔到,都認同。
佢越唔肯堂課/家課,只會同人差距越大!但講極,又可能會好幾日,又或係把口同我講好左,之後又收投訴 好煩

珍珠宮

zxzx 發表於 20-2-22 17:39
盡量留精英班,你自己要找方法幫佢,同佢一齊行過,讓佢發揮。不過,老師咁款,又幾令人咀喪,冇鼓勵只批評 ...

好老實,一定會轉工
我都有心底裡同情佢。但冇鼓勵,都無法㗎,都唔可以咁態度 掉轉想,個員工咁,老細都實炒佢

侯爵府

其實, 佢唔係追唔上咁簡單, 佢係有D放PAIR, 因佢連功課都唔交, 呢D情況可能你要同佢有D協議, 話如果唔交齊功課(唔同佢計成績了), 咁唯有調返普通班, 我唸老師唔介意學生成績唔好, 只最介意學生懶。

翡翠宮

牛年勳章

你仔學校係咪每年會分一次班?佢咁既情況中二都入唔返精英班,所以唔洗幫佢轉,佢自然會被淘汰。
你要分析吓點解佢學習態度咁懶散,成日用手機?份人本身懶?無目標?改唔到根本,讀咩班都唔會好。

首頁

尾頁

跳至