自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

非常好

支持

琥珀宮

CYWS 發表於 20-2-24 22:21
封關又嘈,唔封關又嘈,其實你地想點啫

佢地只想封大陸囉,香港人歧視大陸人,就係咁簡單
反而想睇下犯民垃圾已完有咩講,呢期佢地講到冇野好講,又冇集會,又冇遊行示威,好無癮呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

CYWS 發表於 20-2-24 22:21
封關又嘈,唔封關又嘈,其實你地想點啫

煩到嘔,成日攞嚟比,根本關連嘅考慮點都唔一樣,係都要蘋果同提子比、豬手同魷魚比……
唯獨係yc唔洗比,因為乜都係佢哋啱晒,乜都係佢哋先睇到

水晶宮

2024勳章

mandy952 發表於 20-2-24 22:30
佢地只想封大陸囉,香港人歧視大陸人,就係咁簡單
反而想睇下犯民垃圾已完有咩講,呢期佢地講到冇野好講, ...

佢哋而家比較關心無得開庭收唔到錢

大宅

申利:一直支持封關

【封關邏輯】

事實(1)
中國確診個案:77,150。沒有封關。
南韓確診個案:833。全面封關。

事實(2)
林鄭://全面封關是希望阻止內地旅客來港,恐怕不符合世衞最新聲明,即根據國際衞生條例中的原則,請各國不要採取可能助長歧視的行動,因此全面封關並不可行。//(1月31日)

結論(1):林鄭歧視韓國人

結論(2):南韓一個確診個案威力勝過中國100個。

珍珠宮

畀面勳章

封又嘈,唔封又嘈,封得快又嘈,封得慢又嘈。
眾口難調。
政府今次做得很好

珍珠宮

畀面勳章

封又嘈,唔封又嘈,封得快又嘈,封得慢又嘈。
眾口難調。
政府今次做得很好

珍珠宮

liy7239 發表於 20-2-24 22:03
做得好,大陸唔封關係要顧及中港兩邊行嘅人如上大陸返工或住大陸返香港返工,探親等,有好多方面要考 ...

香港同大陸關係本來就分割唔開,
韓國唔係自己國家當然可以好決絕

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有個YouTuber係韓國,佢講個超級帶菌者係周圍播毒首爾個邊都去過,而且係冇出過去旅遊。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 20-2-24 22:02
封不封關是經過周詳考慮後的决定.

每日來往香港和深圳過關工作的人不少(遲下仲有住内地的學童,在香港復 ...

香港政府做得很好、很及時。
快,狠,準!

韓教會上千人出現冠病症狀 今明兩天或再現確診潮

2020年2月24日 9:04 PM

(早報訊)韓國2019冠狀病毒疾病(COVID-19)疫情持續惡化,其中過半確診病例與大邱新天地教會有關。有報道稱,近1300名教會信徒出現類似冠病症狀,該國預期今、明兩天將出現另一波確診潮。

韓聯社報道,截止星期一(24日)晚上八點,韓國冠病確診累計確診人數已達833例,死亡人數達八人。其中,與大邱新天地教會相關的確診人數達456人。韓國當局已要求約9400名與該教會相關的人員採取自家隔離,並一一電訪詢問身體狀況。

子爵府

11111 發表於 20-2-24 22:36
申利:一直支持封關

【封關邏輯】

藍C識鬼邏輯咩,識既都係中國式邏輯即係冇邏輯

珍珠宮

平平常常 發表於 20-2-24 22:59
香港政府做得很好、很及時。
快,狠,準!

據報道,近1300名教會相關人員表示出現類似冠病症狀,當局已安排優先進行檢測。由於新天地教會相關人員冠病確診率高,該國預期今、明兩天將出現一波確診潮。

另外,大邱市及中央防疫對策本部也規劃在未來兩周對大邱地區出現類似症狀的民眾全面檢測,預估將有2萬7000至2萬8000人必須接受檢查。

https://www.zaobao.com/realtime/world/story20200224-1031719

珍珠宮

韓國軍方都已經失守,很狼狽!駐韓美軍也開始受到病毒傳播威脅。

韓單日增231病例累計833宗新冠肺炎 美軍親屬首確診

南韓新冠肺炎疫情肆虐,出現首宗駐韓美軍親屬確診。當地今早9時至下午4時共新增70宗新冠肺炎(COVID-19)確診病例,4人治癒。加上今早宣布的161例,今日(24日)單日就新增231例。

另外,南韓染病的軍人也從11人增至13人。國防部長鄭景斗表示,為避免疫情擴大,應果斷調整軍隊活動。另根據南韓中央防疫對策本部長鄭銀敬今午記者會內容,全國1天約可進行4500至5000件病毒檢測,仍在持續增加中。截至目前全國累計833人感染,其中7人死亡及22人解除隔離。

珍珠宮

平平常常 發表於 20-2-24 23:03
韓國軍方都已經失守,很狼狽!駐韓美軍也開始受到病毒傳播威脅。

韓單日增231病例累計833宗新冠肺炎 美軍 ...

美國駐韓國部隊(USFK)今日發表聲明,南韓疾控中心通知美國駐韓部隊,一名居住在大邱的駐韓美軍家屬檢測出冠狀病毒呈陽性。聲明稱,作為保護部隊的謹慎措施,美國駐韓部隊已將整個半島的風險級別提升至高級別。

聲明透露,這位患者是一位65歲的女性,於2月12日和15日訪問過沃克營的交換站。疾控中心和美軍衛生專業人員正在積極追踪接觸者,以確定是否有其他人受到了感染。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1208258/即時-國際-韓單日增231病例累計833宗新冠肺炎-美軍親屬首確診

珍珠宮

虎到金來勳章

Jasmine-4711 發表於 20-2-24 22:02
封不封關是經過周詳考慮後的决定.

每日來往香港和深圳過關工作的人不少(遲下仲有住内地的學童,在香港復 ...

你咁認真覆呀,啲人係鐘意唱反調架,唔串下政府唔安樂

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

封又嘈唔封又嘈,香港人真係越來越麻煩自大

複式洋房

TingTing0001 發表於 20-2-24 22:21
咁點呢..
你想禁定唔禁啊?
做又嘈唔做又嘈..
係呀,雙重標準大晒架啦,家下政府帶頭歧視韓國人

大宅

回覆樓主:

算係甘啦,起碼唔會拖延,進步左架喇!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 timoneyu 的帖子

快又罵,慢又罵~龍門任大家搬,哈哈

大宅

ke8135 發表於 20-2-24 23:06
係呀,雙重標準大晒架啦,家下政府帶頭歧視韓國人

所以你地到底想禁定唔禁?
你既然覺得有問題... 可以考慮去平機會投訴政府歧視韓國人..

首頁
12345...8

尾頁

跳至