夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

佢心病好嚴重
你既然攰就索性放手
可能大反之下兩個人都有出路

子爵府

AASK4 發表於 20-2-25 02:22
長文分享,借此抒發自己內心的無奈和無助,希望如果有緣看到我分享,給我一點鼓勵和支持就可以了。
上月剛 ...

人係會逃避, 家裡好食好住老婆搵錢多, 對好多沒志氣/失信心/懶人來說, 是個很好的藏身所....

他們認為天不會轉, 世界不變, 幸福(妳)永遠常在, 沒有危機感就不會珍惜, 有依賴就會沉下去, 因為有你擋風雨, 世界就會轉, 何用自己多花心思呢....

按男女公平論又或者以愛來計算, 那個搵錢多不要緊, 重點要是雙方一起時能否找到大家的存在"值", 如果沒有價值, 就會是另一方的負累, 價值不一定係金錢, 幫手/家務/照顧/堅持/嘗試/精神/性等, 都是價錢來, 如果沒有, 或從來沒有, 妳要試試看有沒有另一條出路, 人生就是一條路, 會遇上考驗的, 亦是一個緣份, 不要憎恨對方, 緣份若盡, 他要停留或後退, 而妳要前行, 就是不同道了, 只要集中在自己想要的路來走, 平靜妥當地完結一個階段, 向另一個新希望進發.....

所為道不同不相為謀, 機會已給, 他亦要為自己的路負責任, 學習和成長, 如果他仍是往後退, 就證明你的選擇沒錯, 如果奮發跳級追回步伐? 那就更沒選擇錯誤了, 有沒有再一齊的機會, 那就要看看之後的緣份把, 反正幫她媽媽令他發奮已是對得住他家了.

男爵府

長文分享,借此抒發自己內心的無奈和無助,希望如果有緣看到我分享,給我一點鼓勵和支持就可以了。
上月剛 ...

老公失業十年旁人眼中你地點會係幸福夫妻
女人既心軟真係可以好嚴重,竟然要十年樓主先醒覺下決心。大部份呢版既case 係女人冇經濟能力就冇辦法要忍,但好明顯樓主唔係,唯一阻止自己唔離開既只係自己。
每個人既幸福都應該掌握喺自己手上,並唔係其他人手上,而家我係媽媽,一定會教女兒呢件事,要做個自強自愛既女孩子。

複式洋房

上月剛 ...

一面睇,心裡好酸,眼淚在心裡直流。我十分明白你的處境,因為我也在面對

我的 Elyse BB於11月16日出世

男爵府

回覆 AASK4 的帖子

樓主可以忍受個老公唔做野10年真係好利害!! 一個女人要付出自己全部去為個家, 真係好唔容易, 你好叻! 家下個問題難道又唔會影響小朋友咩? 唔好以為佢地乜都唔知, 家下D小朋友好聰明, 佢地自己亦有眼睇同感受到... 所以既然係咁, 你速戰速決啦, 多一日你亦多一日唔開心既時候... 重點你有能力, 真係誰怕誰呢?
加油, 祝福你!!

侯爵府

2024年龍年勳章

無情無義...親人都係咁話我c6當年我意外流產, c6除了問我一句為什麼胎兒會冇心跳,
之後也是我獨自面對, 一個人去看醫生, 服藥, 在家中排胎, 休息
我媽看在眼裡就說他無情無義。

從妳文字看到妳C6完全connect唔到妳感受,
無論妳好聲好氣用文字text佢, 或係佢面前發癲,他都活係自己世界
而且是自私, 連小孩也不會照顧的人。
想問頭5年拍拖時期是否這樣?
他的人際關係如何?

他是否本身都寡言? 沒有向透妳路過他任何想法或感受?
甚至他喪母時只是哭或沉默, 也沒有真正向妳表達過悲傷?
所以妳覺得他因為喪母才一蹶不振?

問題是他又不是犯大錯, 沒有背叛偷食, 沒有爛賭欠債,
又不是去到無可挽救離婚的地步。

侯爵府

2024年龍年勳章

如無估錯, 你C6本身不能體會別人感受,無法轉換立埸去了解別人。
思維是一條直線。因此他們不懂照顧人小孩, 也想不到小孩需要照顧餵養, 需要關心。
他不懂表達所以寡言, 溝通是他弱點, 所以妳們談論不夠半句,
他辭窮講不嬴妳, 好快就發脾氣。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你已經養咗佢十年…… 難得佢搵到工作你係時候退出! 係佢絕情在先你亦都唔需要再有任何留戀, 你對住佢只會越嚟越傷心不如放過自己, 畀番一個快樂嘅自己你個仔睇, 咁樣先係對佢嚟講一件好事

大宅

上月剛 ...

睇到都好替你難過!
連溝通都唔願意,那對你何來還有愛?
唔理乜野原因都好,只要一方拒絕溝通,夫妻關係一定會直線滑落!
你又何必辛苦自己呢?樓主
只希望你能振作!加油!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

上月剛 ...
其實你仲有好長人生時間,可以再重建你自己新生活,加油

男爵府

上月剛 ...

分開啦!佢應該母親去世時患了情緒病,而家巳經係後期了。

男爵府

樂觀d諗,你當佢係一個好懶既全職媽媽就算了。部分家庭都係一個出去揾錢,一個留在家,好多女人都未必打理家頭细務,淨係行街hightea。
既然佢依家有份工,你就忍下算。

大宅

唔好心軟,你老公真係冇得救,離婚對自己好一點。

離婚之後叫你老公瞓街,同佢講已經俾咗10年機會你,曾樓係你供嘅,你叫佢諗清楚自己想住邊。

你千其千其唔好心軟

複式洋房

感謝你哋的意見、分享和鼓勵。拍拖前、拍拖時的5年都是很美好快樂的,他從前很健談、很外向、更喜歡玩不同户外活動。我們一直沒有請工人,生孩子後一直都叫互相配合,他都會幫手洗下碗、洗衫掠衫。到孩子上全日班後,情況似乎漸漸變了,似乎多了時間上網按電話,脾氣也越來越大⋯⋯

而我有點像鐵人媽媽的生活,由06:00起床,在外在內打點到00:00才能有私人時間。工作、回來做飯、跟孩子做功課溫習⋯

回望過去,傷心的時候在近幾年的確明顯多了,夜裏不受控的回憶到他的冷漠無情,我知道我的情緒深受影響,就連坐車無故想到也會想流淚。

兩個孩子的確係心水好清,我有好幾次忍受不了在他們面前哭。他們是知道的。所以我告訴他們幸福不是必然,希望他們能做個懂得感恩、珍惜的孩子。不知他們明白的會有多少,但希望他們學會獨立,為自己建立專長,將來能養活自己,明白媽媽為他們舖排的一切。

說實在,我並不是你們眼中如此叻,表面剛強都是被磨鍊而成,女強人有多少個真心喜歡,內心卻是無比的脆弱。我常認為溫柔的女人都是被另一半寵愛而由心發出。每人的際遇不同,沒有完美,我是清楚知道,還是努力面對中。我性格固執很少輕易認輸,也許都會有很大的影響。

包容了十年,並不是默默想承受。單向的溝通模式,我都會有很累很累的時候。要數算他的不是,雖沒有作奸犯科,沒有小三,沒有欠債⋯但足以影響我的情緒和生活,這是我無可否認。

坦白說,沒有他,對我的經濟沒有一點影響,孩子跟我不會憂愁生活。有些時候眼淚的確停不了,因為工作辛勞後,無論開心傷心,都總會期盼有人分享和支持。一次又一次的傷感,只怪自己太天真無知,太多顧慮。

所以我會好好裝備自己,把自己變得更強,全心栽培孩子。不懂珍惜不會感恩的人,氣壞的只是我自己一個人。

感謝在網絡上的你們,但願我會為自己選一條最合適的路向前行,適當的時候再分享。

伯爵府

AASK4 發表於 20-2-25 23:32
感謝你哋的意見、分享和鼓勵。拍拖前、拍拖時的5年都是很美好快樂的,他從前很健談、很外向、更喜歡玩不同 ...

加油!祝福你們希望你行到一條合適的路

珍珠宮

王國教室勳章

上月剛 ...

好慘,睇到都心痛,你好堅強,你應該仲愛佢,所以痛苦。
已經十五年,不如問下自己,仲愛唔愛佢,想唔想同佢生活,坦白對自己,你人生仲有好多路,對自己忠誠
可能一個人行仲好。但我哋唔係你,我有朋友忍個老公忍得好痛,但佢話最痛係冇左個老公同頭家,所以佢lower自己expectation到最低,但求個老公對仔女好就算。每個人選擇唔同。但你一定要呻

洋房

離咗佢喇,呢啲人留黎過年咩
我身邊就有一個最好嘅例子—我細姑姐,佢為咗個仔忍佢前夫十幾年,四十歲先黎離婚,離婚兩年後搵到一個真正愛佢嘅人,而家再婚左三年依然甜蜜。至於個仔仔就跟前夫,佢係細路仔又唔係盲嘅,邊個真係對佢好點會唔知,佢同我姑姐講話大學畢業會後會過去同佢哋一齊生活。

侯爵府

2024年龍年勳章

他喪母之後,妳們才結婚。
初期他還肯負起責任,那應該是他好逸惡勞了。
妳的激氣及流淚,對他而言只是情緒,不是大問題。
妳的情況好似我朋友,兩人大學認識。
男的中文教師出身,女的教英文。有兩個仔。
可惜家庭支柱是女的,她一直工作至成為英文科主任。男只是間中做下代課,聲稱承受不起人事及工作壓力。他們有請工人,不過女的還是親自煮飯。
作為外人,看在眼裡,他們都是完整家庭,女的有假期,就會一家出動。
女方也是感性的人,不過負面情緒是教學工作方面。有次她很平淡說連交托老公出糧俾工人也做不到,我覺得她老公好癈。佩服她是人妻典範,要有多愛多死心塌地去包容一個不解溫柔嘅廢佬。
或者妳都考慮是否愛對方愛到包容他一切?

複式洋房

回覆 小菜豆 的帖子

是的,你說的都很有道理。

子爵府

上月剛 ...

如果唔離婚,會唔會考見下輔導?

你先生似乎有d創傷後情緒問題

首頁
12345...7

尾頁

跳至