自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章

我小朋友都係k2,用一般有圖認字卡,每晚story time前睇10分鐘,我小朋友自己本身好鍾意中文字,所以呢半年每晚同佢睇少少,慢慢唔睇圖認到4-500字同慢慢學配詞同自己閱讀。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 20-3-11 00:11
伴讀!
無壓力、又可以親子、訓練專注力!

伴讀、伴讀、伴讀
其實係標準答案

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我好慶幸我有個好老師(我舊老闆),當年我大肚,佢已教定我,書=玩具,將書同玩具擺埋一齊,買d實淨d,由佢掟由佢玩,由細做起佢就唔怕睇書
我自己都係書蟲一條,所以睇書/伴讀好自然就做到,由佢唔識字我講bedtime story,到佢睇識就發展到佢自己睇 (要撩起佢追故事條癮,佢就會想睇,想知多d)
建立閱讀習慣真係一生受用,無論認字階段、學文法階段、寫作階段,都有幫助,never too late,要加油呀

水晶宮

chinatea 發表於 20-3-10 23:54
回覆 Icy8899 的帖子

咁長假搵D野攪下,日日一早我寫毛筆字,佢又成日企埋來,咁寫D部手引下佢先,又比佢拎下 ...

都好方法,今天試玩

水晶宮

myfaye 發表於 20-3-11 01:51
大家好有心機,是否ftm先有咁多時間做到?

我答你,唔係!
我是wkm,放工回家8點,一齊食飯,各自澡涼,等囡刷牙後我會同佢玩15分鐘,玩乜佢話事,玩完佢一定要睇書,因為呢個習慣我由佢1歲半開始建立,直到而家5歲半!
有無心機同ftm/wkm無關,係要睇自己願意擺幾多心機時間落小朋友度!

侯爵府

家長:伴讀/字咭

另外,幼稚園出名中文教得好,所以一早決定入.

伯爵府

Ytfc 發表於 20-3-11 00:22
基礎漢字500

不過未必個個小朋友肯睇,我仔算肯睇,全靠佢認哂果堆難教又難解嘅字 ( 是,很,能,也,就, ...
呢套真係有用。
一日用半至一個鐘學五至十個字,兩三個月就認夠字可以睇其他書。
呢排停課,由剛停課開始第一本,我哋已經學到第4級。復課前一定學哂。
價錢係有D貴,可買二手或用完二手賣返出去。

水晶宮

chinatea 發表於 20-3-10 23:54
回覆 Icy8899 的帖子

咁長假搵D野攪下,日日一早我寫毛筆字,佢又成日企埋來,咁寫D部手引下佢先,又比佢拎下 ...

小朋友咁乖

伯爵府

印第安公主 發表於 20-3-11 05:57
我要返工
但小公主係靠睇電視認字嘅
家裏有個小天才。真幸福!

子爵府

cyyiu 發表於 20-3-11 12:20
我答你,唔係!
我是wkm,放工回家8點,一齊食飯,各自澡涼,等囡刷牙後我會同佢玩15分鐘,玩乜佢話事,玩 ...
你好勁,我以前放工回家返到屋企攰到咩都唔想講,宜家冇做啦

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-3-11 08:56
我好慶幸我有個好老師(我舊老闆),當年我大肚,佢已教定我,書=玩具,將書同玩具擺埋一齊,買d實淨d,由 ...

讀書用口語定書面語好呢?可能買台灣譯多、勁多d助語唔知點讀同埋太文雅

珍珠宮

阿囡幼稚園時有位好友,我和佢媽咪成日帶佢哋出去玩,去科學館,去歷史博物館等,我哋會講,佢哋會鬥快認字。

阿囡自細喜歡英文書,中文書的興趣要靠成日帶佢去誠品睇繪本,建立起佢睇中文書習慣,再借書,買佢有興趣的中文書伴讀

水晶宮

luckybaby2011 發表於 20-3-11 15:12
讀書用口語定書面語好呢?可能買台灣譯多、勁多d助語唔知點讀同埋太文雅
...

一定要用書面語!
我照書讀,然後有d詞語會解釋下,有時囡唔明會主動問我!
我囡有時家庭聚會,講野會好隨意咁用書面語,然後比d 親戚笑!

水晶宮

myfaye 發表於 20-3-11 15:11
你好勁,我以前放工回家返到屋企攰到咩都唔想講,宜家冇做啦

有時我返工都攰到好似屍體咁,不過我會堅持

公爵府

同上,基礎漢字500,我大果個用完而家到細果個,大家啲小朋友都好叻,我果個學哂成套都未可以自己睇書,佢鍾意我伴讀,可能我講得太好聽(唔係自大,喺書局同阿女講故事係有人特登行埋嚟讚我講得好,同埋會吸引其他小朋友嚟聽),佢唔鍾意我用書面語,聽得我講多,阿女自己講故事都講得好好,小學口語考試多數滿分咁滯。到小二認字量開始多,有興趣嘅書,再厚都肯睇。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 luckybaby2011 的帖子

好正經叫佢做,佢就冇耐性,唯有自己做D野來吸引佢,三分鍾熱度都好,起碼一DD咁教,要佢睇書,就要自己睇,佢就會埋來問係睇咩,咁就講故仔咁,一齊睇書low,對坐唔定又好奇D小朋友就係要咁,我女一對住個仔就會發火,一個鬧一個喊最後兩個都攰,我女話我太就個孫,但我又冇好似佢咁火,我話你一叫佢做功課就鬧,越鬧佢就越憎寫字,次次兩個都嘈到拆天,真辛苦.
<br><br>

大宅

回覆樓主:

睇基礎漢字500..
一日睇一課記一個字... 只要 5分鐘...
我女3歲幾 k1
而家認到大約130個字..
可以自己朗讀課文...

水晶宮

chinatea 發表於 20-3-11 18:36

好正經叫佢做,佢就冇耐性,唯有自己做D野來吸引佢,三分鍾熱度都好,起碼一DD咁教 ...

原來你係長老
好好吖

大宅

回覆樓主:

我女都系睇基礎漢字500,係外國無學中文嘅機會,全靠套書教識我女認字,由3歲開始一日教一個字,而家4歲半,仲差一本就完成啦,不過佢仲係需要伴讀,如果自己睇書的話只會睇圖畫....

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係呀,我係人稱茶婆婆,有3個男孫,一個女孫,而家湊細女個仔,湊仔容易教仔難,唯有諗多D方法去幫佢地啦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至