在職全職

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

原帖由 tattat 於 09-6-25 11:21 發表

粉嶺保會.

不過一定要有心理準備, bb會成日病.
但到家下我仔2歲幾啦, 真係病少左
同埋佢都好好彩, 咁耐都無中過手足口.

我個女同你個仔既情況差不多, 滿月開始返, 頭大半年真係個個星期睇醫生, 但2歲後就好好多囉.....好小病!
好好過每一天......

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jacquesau 於 09-6-25 11:25 發表

我個女同你個仔既情況差不多, 滿月開始返, 頭大半年真係個個星期睇醫生, 但2歲後就好好多囉.....好小病!

係呀, 其實歲幾後都少左......
我好阿q咁諗, 同佢儲定d菌, 返n 會好d.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 9284 於 09-6-25 09:50 發表
$48Xx好貴wor, 有無得申請減免學費呀? 我果間就有, 一般都係半免 $2xxx, 你果間就好啦, 包尿片, 但係我個b係好易皮膚敏感, 唔係隻隻尿片都可以用, 咁如果遇著好似我個b咁的情況, 咪又要自己準備埋尿片 ?! 我果間如果 ...

我果間保護兒童會喺將軍澳維景灣畔, $48xx未計延展, 如需延展就$13/hr. 如果經濟有困難, 可以申請減免, 但我唔合資格, 冇得減. 我都知保護兒童會唔同分校嘅學費有唔同, 但我唔知點解會唔同. 呢間最近我屋企,我去參觀時, 見d BB玩得好開心, 所以就揀呢間.
呢度係用huggies, 如果唔想用, 同樣可以自備尿片.bb NB時用過huggies, 我覺得都ok, 所以會照用, 但奶粉就會自己帶.

大宅

tantanmama,

你好呀, 請問你BB 現在幾大呢?我BB都會返呢間育嬰院, 但你知唔知學費會加到幾錢呀?

同埋你會帶咩奶粉去育嬰院?

原帖由 tantanmama 於 09-6-25 13:34 發表

我果間保護兒童會喺將軍澳維景灣畔, $48xx未計延展, 如需延展就$13/hr. 如果經濟有困難, 可以申請減免, 但我唔合資格, 冇得減. 我都知保護兒童會唔同分校嘅學費有唔同, 但我唔知點解會唔同. 呢間最近我屋企,我去參 ...

大宅

唉, 邊個唔知阿媽係女人o丫, 我明白, 如果請到好的外傭的話, 真係好過你中六合彩, 但係如果真係唔好彩比我請到個唔好o既, 偷錢呀, 蠢呀, 懶都唔緊要, 我唔可以比自己個bb的人生安全交托響一個可能會對bb不利的人身上, 因為都見過唔少負面新聞, 我實在怕怕了,外傭有時的自控能力太差了, bb好多時都係唔聽話居多, 真係唔知佢地幾時會傷害到bb, 選擇錯誤的話, 真係一次都嫌多

我阿囡2個月前已經厭奶, 全日如果飲到7安都叫萬幸, 佢仲一定要在睡覺時才可餵到, 如果一個唔覺意整醒左佢, 佢就可以全日都唔肯飲奶

另外, 好似昨晚咁, 我去湊阿囡回家, 我多口問左老師一句, 佢下午有無飲奶, 佢話淨係飲左3安, ok, 我回家後, 看一看張報告表, 佢地又係寫左6安, 我心唸, 如果我唔係多口問句, 我又以為我個女飲左奶, 夜晚唔再餵佢食野就暗佢訓, 我覺得呢個問題其實都好嚴重, bb全日訓左幾多個鐘我又唔知, 係咪真係食左咁多野我又唔知, 佢地話一日比左3次水我個女飲, 但係飲幾多, 又唔mark, 你知好多bb都係飲完就響口角流出黎, 即係話, 好多bb的實質情況我都唔知, 我覺得育嬰院咁樣好有問題lor, 但係你話投訴咩, 咁咪即係同自己過唔去....

原帖由 jacquesau 於 09-6-25 10:38 發表

其實你果間育嬰院既服務, 尿片, 奶粉餵藥等....都係同其它既嬰院既policy差不多!

講真, 1歲後都開始食固體食物啦, 就算唔係飲你飲開果隻奶粉都唔係好大問題啫......你可以夜晚同朝早俾返你想個b飲果隻架!

9284你講 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 chanmeow 於 09-6-25 14:37 發表
tantanmama,

你好呀, 請問你BB 現在幾大呢?我BB都會返呢間育嬰院, 但你知唔知學費會加到幾錢呀?

同埋你會帶咩奶粉去育嬰院?

我會女而家6個月. 上個禮拜去育嬰院註冊時, 個主任同我講9月會調整學費, 但數字要等8月教育局批落黎先知加幾多. 我會帶日本雪印. 糊仔粉都係一樣, 如果你想食日本糊仔, 都要自己帶去.
你個B幾大? 一歲以下得一班, 我地個B可能係同學喎.

大宅

你好呀!
我都係黎緊9月返維景灣育嬰園呀!
BB到時9個月大, 是細組B, 多多指教呀!
BB而家幾大呀!

原帖由 tantanmama 於 09-6-25 13:34 發表

我果間保護兒童會喺將軍澳維景灣畔, $48xx未計延展, 如需延展就$13/hr. 如果經濟有困難, 可以申請減免, 但我唔合資格, 冇得減. 我都知保護兒童會唔同分校嘅學費有唔同, 但我唔知點解會唔同. 呢間最近我屋企,我去參 ...

大宅

我諗我地將會係同學仔! 我都係上星期去了註冊, 買咗書包仔, 比阿B揹上身, 我覺得好好笑呢!

原帖由 tantanmama 於 09-6-25 15:43 發表

我會女而家6個月. 上個禮拜去育嬰院註冊時, 個主任同我講9月會調整學費, 但數字要等8月教育局批落黎先知加幾多. 我會帶日本雪印. 糊仔粉都係一樣, 如果你想食日本糊仔, 都要自己帶去.
你個B幾大? 一歲以下得一班, ...

大宅

我亞B 下個月就出世啦, 我地既 BB 係同班同學, 但我要生完後先到育嬰院辨理登記手續.

希望學費唔好加咁多啦, 因為我諗我日日都要用佢地既延長服務呀....

原帖由 tantanmama 於 09-6-25 15:43 發表

你個B幾大? 一歲以下得一班, ...

大宅

原帖由 9284 於 09-6-24 17:23 發表
就好似我個囡咁, 無錯, 佢地係有哂TIMETABLE食野時間, 但係就連食藥時間都FIX死左, 12:00, 4:00, 就算d藥係飯前食定係飯後食都唔會理你, 總之係果個係餵藥時間就全部人都係果個時間餵, 話之你d藥係隔4個鐘定6個鐘

...

當然要fix死啲時間呢,咁多BB, 如果樣樣都唔fix咁會好混亂。 所以有啲嘢真係要家長自己遷就架!

大宅

原帖由 9284 於 09-6-25 14:50 發表
唉, 邊個唔知阿媽係女人o丫, 我明白, 如果請到好的外傭的話, 真係好過你中六合彩, 但係如果真係唔好彩比我請到個唔好o既, 偷錢呀, 蠢呀, 懶都唔緊要, 我唔可以比自己個bb的人生安全交托響一個可能會對bb不利的人身上 ...

我亞仔返開果間又無咩問題喎,啲老師全都跟都好好。
你有冇諗過轉校或請人湊呀?

大宅

原帖由 jacquesau 於 09-6-25 10:38 發表

其實你果間育嬰院既服務, 尿片, 奶粉餵藥等....都係同其它既嬰院既policy差不多!

講真, 1歲後都開始食固體食物啦, 就算唔係飲你飲開果隻奶粉都唔係好大問題啫......你可以夜晚同朝早俾返你想個b飲果隻架!

9284你講 ...

講開奶粉,我係個仔age 1後返學時就食學校果啲, 返到屋企就食返自己果種,完全無問題喎!

大宅

原帖由 tattat 於 09-6-25 11:21 發表

粉嶺保會.

不過一定要有心理準備, bb會成日病.
但到家下我仔2歲幾啦, 真係病少左
同埋佢都好好彩, 咁耐都無中過手足口.

Hi, 我都係粉嶺保會架!

大宅

呢間育嬰院, 20分鐘(車程 + 路程) 已經叫做係最近我果一間黎架啦, 至於你話請人湊, 你有睇我另一個topic就知我本身發生咩事

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2392830-1-1.html

原帖由 SaSaHon 於 09-6-25 17:17 發表

我亞仔返開果間又無咩問題喎,啲老師全都跟都好好。
你有冇諗過轉校或請人湊呀?

珍珠宮

原帖由 9284 於 09-6-25 14:50 發表
唉, 邊個唔知阿媽係女人o丫, 我明白, 如果請到好的外傭的話, 真係好過你中六合彩, 但係如果真係唔好彩比我請到個唔好o既, 偷錢呀, 蠢呀, 懶都唔緊要, 我唔可以比自己個bb的人生安全交托響一個可能會對bb不利的人身上 ...

講真我從來都唔信嬰院寫bb食咗幾多嘢...我一樣會另外再餵....

而家佢返全日幼稚園, 每日我六點幾湊佢放學, 一樣會買嘢俾佢食...

放鬆啲啦.....
好好過每一天......

禁止訪問

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

育嬰院的好處我都睇過唔少, 你講果d 常規生活 , 可以接觸多d小朋友無咁悶, 學習自理能力 , 以上一切我都應同 , 但係做阿媽o既, 對阿b平時的生活, 好似食幾多, 飲幾多, 訓幾多, all屎all幾多, 全部都唔知, 人地寫o既又唔可信, 所以我覺得育嬰院另一方面都好有佢地o既問題存在響度

子爵府

我個細仔三個月就返嬰園....我覺得ok喎...
佢地都會有張紙寫低每日食左幾多碗粥...飲幾多安奶...屙幾次便便....不過我都唔係次次睇...因為我都知我個仔既食量同每日屙便便次數...如果係特別無餵口或屙得多...放學時老師會講....咁我覺得ok...
同埋佢地係有時間做適齡訓練...大小肌肉同規律...我湊住大仔都未必有咁多時間幫到細仔訓練...所以我細仔好多野都係嬰園學返黎既...
而時間方面...係好緊迫架...
07:00 起身開大細仔既奶
07:30 前就搞掂細仔換衫換片所有既野
07:30 後叫大仔起身換衫刷牙
07:50 自己換衫執樣
08:00 出門口..爸爸帶大仔返n1...我帶細仔搭巴士返嬰園
17:00 放工就去湊細仔放學
18:00返到屋企..幫兩個仔同埋自已沖涼
19:30 餵細仔食粥
20:00 食飯(老爺奶奶煮)
21:00 細仔訓覺...要陪一陣
21:30 大仔刷牙同陪佢上床訓覺...約22:30訓著
22:30 後先做其他野..不過我老公負責洗樽洗衫...所以我有時會跟大仔訓到天光...
其實我覺得唔係自己湊...一定各方面都無咁完善...講真自己都做唔到啦....只要bb情況唔係太差...都可以接受....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地有無見過, 識唔識呢

我仔係大組架, 不過係爸爸湊返/放學多d
原帖由 SaSaHon 於 09-6-25 17:30 發表

Hi, 我都係粉嶺保會架!

首頁
12345...12

尾頁

跳至