自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

fitfit貓 發表於 20-3-22 19:24
買!買D優質嘅大陸樓,樓主唔急用而且銀根鬆動,買樓都係作休息用,郊區田園會舒適D,在港就等6年後住宿舍 ...

提議唔錯,會好好考慮,多謝你建議,不過對大灣區房地產情況未好了解

子爵府

虎到金來勳章

偉林 發表於 20-3-22 18:50
本人與太太有穩定收入,家庭月入共6萬,唔擔心被炒,暫時亦無迫切住屋需求,加上再過6年就會有政府宿舍住, ...

如果計得掂數, 未照買。
既然預左唔出租, 空置, 純等退休後住。但你目標屋苑甘舊, 到你退休時, 樓舊, 要留意維修費

洋房

homommy 發表於 20-3-22 19:10
半年後買差唔多

所以一直留意開

洋房

木土土 發表於 20-3-22 19:31
純粹for幾十年後退休有個竇,無需係而家咁不確定情況下入市

都唔係而家買,打算過多起碼半年後先再作定奪,暫時留意著,希望係趁佢比較低水買

男爵府

回覆樓主:

你買層樓係諗住掛鈎樓市升幅嘅話,480萬唔使天水圍,沙田第一城、大埔中心都有機,易租到出去,不過可能你所講買到樓係九按八按嘅話,第一唔合規則出租,銀行可能會比麻煩你,第二九按應該租金唔夠支付供款,第三你可能未考慮入息課稅。
富爸爸都有講,如果租金收入未夠支付費用,呢個唔係一個好嘅投資

侯爵府

偉林 發表於 20-3-22 19:14
講真,我就算買咗都唔會點住,因為過幾年有宿舍,我都係係市區住多,而小朋友都唔會係天水圍讀書,純粹叫 ...

香港d樓點會無人租

洋房

princessgw 發表於 20-3-22 19:36
如果計得掂數, 未照買。
既然預左唔出租, 空置, 純等退休後住。但你目標屋苑甘舊, 到你退休時, 樓舊, 要留 ...

所以我經常問自己,係咪真係要買,買咗又未必長住,加上幾十年後嘉湖都接近50年,唉,但而家唔買,將來又越來越貴,加上我將來住咗宿舍好大機會唔好再唸呢個話題

洋房

高達紅色 發表於 20-3-22 19:40
你買層樓係諗住掛鈎樓市升幅嘅話,480萬唔使天水圍,沙田第一城、大埔中心都有機,易租到出去,不過可能你 ...

第三點未考慮入息課稅,呢點唔係好明,求解

大宅

嘉湖太舊,租冇問題,但如果退休交返宿舍自己住到時已好好好舊

珍珠宮

環保接龍勳章

本人與太太有穩定收入,家庭月入共6萬,唔擔心被炒,暫時亦無迫切住屋需求,加上再過6年就會有政府宿舍住, ...

遲多半年睇定先,未來一年全球經濟一定差,可能比宜家平。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

如果鍾意大西北郊區,我寧願買濕地算,退休岩晒,唔知新一輪價錢幾多,第一輪個價都幾吸引

男爵府

偉林 發表於 20-3-22 19:47
第三點未考慮入息課稅,呢點唔係好明,求解

如果你入息去到最高稅階,加上收租收入係抽17% 嘅稅,所以其實唔計樓價升幅,基本上香港買樓收租係蝕錢嘅
利申:支持祖國 反對移民

洋房

高達紅色 發表於 20-3-22 19:54
如果你入息去到最高稅階,加上收租收入係抽17% 嘅稅,所以其實唔計樓價升幅,基本上香港買樓收租係蝕錢嘅
...

明白

琥珀宮

偉林 發表於 20-3-22 19:43
所以我經常問自己,係咪真係要買,買咗又未必長住,加上幾十年後嘉湖都接近50年,唉,但而家唔買,將來又 ...

唔計投資升值,就真係無需要買。

公務員住宿舍,退休後可申請住公屋

大宅

偉林 發表於 20-3-22 19:37
所以一直留意開

應該諗新樓,白石角一帶,環境都好舒服,都好多選擇呀!橫掂暫時唔住

男爵府

買定樓養老我廿年前已經買咗啦!但而家樓價升到咁貴,七八年前都賣左轉為買收租樓掛鈎算!
如果要轉做收租佬就正正經經要做賺錢嘅!蝕嘅唔頂得耐
利申:支持祖國 反對移民

侯爵府

回覆樓主:

我會揀自己熟悉及住得舒服的地區作退休生活, 市區與否不是考慮因素,因為退休之齡已經係2蚊週圍去,時間亦充裕, 反而要我適應陌生環境及缺乏醫療地方,我一定no no no

男爵府

回覆樓主:

當然要買, 好多朋友退咗休先為間屋煩,仲要捱貴租。 所以有樓有得住,安心退休養老。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

疫症好大機會、會引致全球經濟大衰退、如果真係持有大畢現金、身痕又要投資、 現時買入地產股、好過買樓投資、因為樓價比股市反應遲半年、 説買入地產股、因應樓主說要買投資、當然股票市場、還有很多其他好選擇~

地產股跌了三分之一、而樓市祗跌了不足10%~

-
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kkhappy1 發表於 20-3-22 19:57
應該諗新樓,白石角一帶,環境都好舒服,都好多選擇呀!橫掂暫時唔住

白石角早2星期去睇過樓、 環境係好好沒有什麼人跡、但上網查過天賦海灣、7/8年樓價都係升得少少、 因為區內交通不方便、又沒有大型商場~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至