自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

復課冇期
暫時只會留意價錢
而家愈來愈多香港生產線
遲啲情況應該有改善

大宅

回覆 Grid 的帖子

我係上環見到都要小童$300 - 50個, 太貴了冇買, 而家家中餘下不多,唔太敢俾小朋友出街

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

網上好多教人改成人口罩變做小童口罩。
唔一定要買小童款

瑪瑙宮

大廚勳章

Grid 發表於 20-3-27 00:19
想買定小童口罩預備復課用手,越睇越貴,今日藥動
房$400-650/50-65個一盒... 真係買唔落手......:thinking ...

https://www.hkejetso.com/2020/03/27/yahoo-mask-mar-30/

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

BK Milk勳章

yeunghung 發表於 20-3-27 02:36
其實唔駛太擔心,復課最少係兩個月之後既事,而政府及私人公司,都已經有專做小童口罩既生產線,兩個月後供 ...

https://www.edigest.hk/article/151965/%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e5%85%a8%e7%90%83%e6%b0%91%e7%9c%be-%e5%a5%87%e6%8b%9b%e6%8a%97%e7%96%ab-%e8%8b%b1%e5%9c%8b%e5%a9%a6%e4%ba%ba%e5%87%ba%e5%8b%95-%e5%85%85%e6%b0%a3%e5%a4%aa%e7%a9%ba%e7%90%83-%e8%b6%85%e5%b8%82/3/

2. OXYAIR MASK
本地口罩公司Oxyair Mask以「獅子山下精神」為口號,並聲稱「由幾位小市民小商人創辦,沒有強大背景」,將出售50個成人口罩及30個兒童口罩,3月23日會開放登記抽籤。預首輪會先抽籤2萬盒,預計4至5月可生產及交付約為600萬個成人口罩(即12萬盒),約250萬個兒童口罩(即8萬盒),6月推彩虹7色口罩。

售價:成人口罩每盒50個,首批優惠價95元,而兒童口罩每盒30個,首批優惠價60元。
規格:歐洲原材料BFE 99.9%
產量:4月初完成品質檢測後開售計,四至五月之內能生產而交付到的成人口罩約為600萬個即約為12萬盒,兒童口罩約為250萬個即約為8萬盒。

3. 口罩博士DR. MASK
口罩博士Dr. Mask由一班熱愛香港的朋友合作開創的品牌,以服務社會為己任的社會企業,提供專業訓練及就業機會給聽障、視障及少數族裔朋友,並建立無障礙生產空間。會優先配貨給慈善機構及學校,並鼓勵善長以1:1配對捐贈口罩給有需要人士。

售價:$120 (每盒50個)3款:成人(175mm)、7-14歲(145mm)及3-7歲(125mm)
規格:3層抗菌過濾(PFE BFE)能阻擋≥95%病毒、細菌及飛沫。香港製造,達ASTM Level 1,獨立包裝,無塵空間ISO 8 生產
產量:預計在四月中試業,五月初正式投產。

侯爵府

Happywinner 發表於 20-3-27 00:32
復課口罩應該由學校提供!大陸西安學生復課每學生每日有兩個口罩派

點解要學校提供?

伯爵府

回覆樓主:

5月先返唔返到學,得閒經過就睇下,唔太貴就買囉

伯爵府

2018復活節勳章

想買定小童口罩預備復課用手,越睇越貴,今日藥動
房$400-650/50-65個一盒... 真係買唔落手......:thinking ...

你咩區?長沙灣有啲 唔使二百蚊有30個獨立包裝都ok

伯爵府

今個學期都難復課,可以再等下香港/ 大陸出的口罩。除非一定要大牌子 齊3E/ astm level 1/ en14683 type I以上。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有排都未復課啦,唔洗咁早買定了

男爵府

有排都未復到課, 唔急於現在買

大宅

鴨鴨比 發表於 20-3-27 00:36
你邊一區?

我區貴既中童$300 for 50個,平既大陸牌子$180 50個

睇左屯門區

大宅

心肝寶貝仔 發表於 20-3-27 09:02
小童口罩冇平過,一開始到依家都好貴

係,得成人口罩有平少少

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想買定小童口罩預備復課用手,越睇越貴,今日藥房$400-650/50-65個一盒... 真係買唔落手......

...

中童平d,如果唔係日本嘅。幾蚊都有
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

陪月勳章

口罩自備啦,大陸提供口罩係佢地事
你睇DSE班學生收到咩口罩?
政府派都係求其俾個你咋

別墅

我有預多,森川中童口罩有包膠袋但非獨立包裝,可原價讓給你,有需要pm我。

別墅

auhiyo 發表於 20-3-27 00:36
有間carehk好似會生產小朋友口罩,不過仲沒過檢查,好似話係1.95一個,不過呢間唔知邊個開。
...

經民聯嘅林鍵鋒

子爵府

學校都要負責埋口罩既話,睇黎生養死葬都要做埋喎,我有家長群組家長鬧學校做乜唔免費提供口罩同搵口罩俾佢地,搞到佢哋要去撲口罩,我真係反白眼,就算學校有口罩俾家長,唔係個個都鍾意啦,又驚假又驚冇防禦功能

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想買定小童口罩預備復課用手,越睇越貴,今日藥房$400-650/50-65個一盒... 真係買唔落手......

...

留意下不同fb /group
唔係三防,一防、兩防嗰啲有時200幾、300蚊有一盒
啱價要買
4月應有兒童口罩生產/出售
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至