自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

chums323 發表於 20-4-8 18:40
好用呀!有時我懶一層蒸飯、一層蒸水蛋、一層蒸雞翼!一機攪掂,佢蒸緊期間可以開門放其他餸去蒸,但我費事 ...

蒸緊個陣可以開門加餸都幾方便!我呢幾日上網仲見有人話可以用黎慢煮,jm有冇試過?

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 20-4-8 19:44
凶宅做緊特價
https://www.fortress.com.hk/zt/product/dg6010-food-steamer/p/BP_11201385

thx for sharing等我睇埋用咩信用卡買最抵先

大宅

譚少奶 發表於 20-4-8 18:09
物色緊蒸爐,呢部好用嗎?
同時蒸幾碟既話會唔會熟d唔熟d?求用家分享

我部機兩年後開始潮濕天氣開唔到機,面板感應唔到。我覺得唔使買咁貴,佢清洗都麻煩,原裝的洗機丸好貴

水晶宮

譚少奶 發表於 20-4-14 18:42
thx for sharing等我睇埋用咩信用卡買最抵先

今期凶宅做HSBC

一單過6500, 回400RC

大宅

chums323 發表於 20-4-8 18:40
好用呀!有時我懶一層蒸飯、一層蒸水蛋、一層蒸雞翼!一機攪掂,佢蒸緊期間可以開門放其他餸去蒸,但我費事 ...

請問這款蒸爐能否煮到一餐四人(兩大兩小)的份量?例如一層蒸十幾隻雞翼,一層蒸飯,一層蒸半斤菜心。
我都想試用蒸爐,想一個爐搞掂一餐,不用洗咁多嘢。

大宅

開倉$5500, 如果屋企成日蒸(餐餐都蒸飯/餸)其實又唔算話好貴。
蒸魚可以成條連頭尾入,過年想一次過蒸幾底糕又得。平價牌子好多未必內籠夠位。
另外前面出蒸汽呢點幾好,可以貼牆擺,其他牌子好多係後面出氣,就仲要預位。
不過唔好處就係太大部,廚房好難同時容納到佢同焗爐,變相要將個焗爐搬出搬入咁用

大宅

clingy 發表於 20-4-14 18:46
我部機兩年後開始潮濕天氣開唔到機,面板感應唔到。我覺得唔使買咁貴,佢清洗都麻煩,原裝的洗機丸好貴
...

佢好似set咗用幾多次之後就要你洗,其實唔係真係好污糟。跟機送噶洗機丸用完後,我都係用返洗水壺果D檸檬酸粉洗就算,有時懶就乜都唔落,試過都得

大宅

回覆 xww2006 的帖子

呢部我覺得好用, 我上星期日係豐X 買咗, 明天送貨! 我舊個部用咗10年, 要退休....

首頁

尾頁

跳至