夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-13 11:26
你現任好似係外籍人士?
Yes, 我前夫都係外籍人士。但係我前夫同我D女都鍾意食我煮嘅好多嘢。
今日我又發現我先生食到我煮多一樣嘢,係我嘅洋蔥炒肉片(雞肉 同 牛肉)
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 20-4-13 12:02
Yes, 我前夫都係外籍人士。但係我前夫同我D女都鍾意食我煮嘅好多嘢。
今日我又發現我先生食到我煮多一樣嘢 ...
你都好叻喇

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-13 12:06
你都好叻喇
Thank you. 巧婦難煮無米炊。好在我先生肯食D對傷風感冒有增強免疫力嘅食物,例如蒜頭,洋蔥、、、佢又唔會因我有蒜頭口氣而忌性愛我喔,呢方面,我自愧不如佢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 20-4-13 12:31
Thank you. 巧婦難煮無米炊。好在我先生肯食D對傷風感冒有增強免疫力嘅食物,例如蒜頭,洋蔥、、、 ...
聽講呢的食物對個樣野..........好有幫助...............蒜頭,洋蔥......

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-13 12:46
聽講呢的食物對個樣野..........好有幫助...............蒜頭,洋蔥......
噢!唔怪之得 佢食到呢D食物啦。

珍珠宮

抗疫唔多唔少都會影響一家人嘅經濟收入,前景不明朗。
請問各人和配偶能否在生活素質方面能屈能伸呢?
大家有冇與配偶探討過有沒有需要或如何在家庭開支,財政上 作出些調整?
我感恩係這場疫戰之前遇上我先生願意與我一同承擔生活。因為我先生比我前夫 在各方面都捱得,佢雖然有憂鬱症,但係情緒上都比我前夫在職場能多多地忍辱負重,而且唔會好似我前夫咁日日返來同我呻同帶一份法保住份工嘅危機感,給我一種壓迫感需要我打救佢。當我一拎翻起我嘅搵錢裝甲要重出江湖時,佢就懦弱地LUR飯應。我當時還在母乳餵哺我幾個月大的嬰孩,生產過程中過量出血的身軀還在休養中,我眼淚也滴濕了抱在懷中的女兒那幼嫩的小臉。我前夫也視若無睹。我先生係我眼中如楊六郎,我自問我夠資格做佢嘅穆桂英。如要我重返職場,他也值得我如此為他。我先生就係比我前夫相差這麼遠不可及。
聽人講話好女兩頭滿,指婦女在夫家與娘家之間。
我今日有感而發,好仔也兩頭滿的。我指賺錢養家的大丈夫在打工與內子之間。

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-4-22 22:45
抗疫唔多唔少都會影響一家人嘅經濟收入,前景不明朗。
請問各人和配偶能否在生活素質方面能屈能伸呢?
大家 ...

我哋經濟冇受疫情影響,
c6每月no pay leave 大約少20%薪金,
不過薪酬唔係佢主要收入來源,
我就逆市加了少許人工,收入穩陣。

反而以往經歷過佢要買樓cash flow緊張時期,
係我不知情底下發生好多磨擦,
認定我唔肯共患難,我有排都洗唔到底。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-4-23 17:54
我哋經濟冇受疫情影響,
c6每月no pay leave 大約少20%薪金,
不過薪酬唔係佢主要收入來源,
洗底,對住個阿保,妳都幾難洗到。 不過就我呢個阿保而論:阿保雖然記得,但會平心接受妳而不會hold it against you. 做生不如做熟,不會因為妳咁而搵過第個,因為第個連底都冇,無論好底,壞底都冇得睇住來做評估。

大宅

858D 發表於 20-4-9 08:13
歡迎大家分享經歷與心得。
我先分享:
正面D睇:

開多d飯囉

858D    發表於 20-4-27 22:02

大宅

crystal媽咪 發表於 20-4-9 22:30
大家留家時間比以前多
竟然冇衝突
成日分工合作打掃煮食補給物資,單靠我就大穫了

你就好喇。老公不用返工時日日瞓醒就係食同打機,午餐仔女話唔餓,佢又話餓,我話唔知點就,佢話唔煮咪外買,遲D食晏就俾說話你聽。叫仔女唔好玩電話就話我做乜唔收機,佢又唔出聲同仔女講。出街買嘢問佢食乜,企在度口噏噏唔去拿,兩個細佬就拎住電話㩒,我情願自己一個去買同拎

男爵府

yoyotc 發表於 20-4-27 16:30
你就好喇。老公不用返工時日日瞓醒就係食同打機,午餐仔女話唔餓,佢又話餓,我話唔知點就,佢話唔煮咪外 ...

佢哋咁嘅態度~一於買定一箱杯麵叫佢哋自己搞掂啦

858D    發表於 20-4-27 22:03

珍珠宮

抗疫前:我先生和我幾乎每天都會一齊出去餐館食一餐飯。在這活動中,就是我和他交談的機會。
抗疫時:每天留在家裏隔離,我要煮飯,按著他的工作開會時間表準時預備好一餐給他吃。他總喜歡在娛樂聽裏一邊看電視一邊吃。就這樣我不知不覺失去了跟他聊天的活動。今天我提出他訂一個時間給我和他傾談。出乎我意料之外,他還問我:「傾乜嘢?」我想了一下回:「我需要有一段和你無關痛癢的吹水時間,若不,我會失去我是你妻子的感覺。」

珍珠宮

皆因前陣子,我問我先生 役情下 帶了手機出街回來,怎麼消毒?他說會做下搜索看如何消毒。就這樣,他的禮物靜靜地今天送來了。是 一個 UV 方式消毒機,可以把手機,鑰匙也放進去消毒。
今天帶父母去人口密度高的市中心辦事,不想用任何私人物件接觸公共設備,停車費也想用手機APP來付。可惜我不知如何開鎖入去我先生安裝在我手機的APP。text message 他,不用我提議,很快他就在家幫我支付了停車費。使我安心泊車。
除這先生以外,我從來沒有享受過這麼高質素地被照顧過。我知而且聽聞這世界好男人周街都是,但是他們都不是我自己的先生,於我有何用?!那又怎麼樣,與我何幹?!

複式洋房

患難見真情。

珍珠宮

ken145501 發表於 20-7-3 16:13
患難見真情。
對,路遙知馬力,日久見人心。
如果不是與我前夫26年來,一向兵來我擋,水來我淹,做開荒牛,過關斬將 地一關一關使三代老弱殘幼活過來後,我在仕途遇患難時想靠他做個比風港,他竟然對我說 他情願我辛苦,都不情願他辛苦,要我繼續出去衝風破浪,漠視我的生命之康危,我也不會醒覺我前夫那「真情」,依然活在他的精神鴉片美夢中。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

越來越煩,厭尖聲悶! 成鬼日覺得我同姐姐係大厨佢想食咩都要煮比佢食! 又雲吞麵又豉油皇炒面,痴双巾! 自己落街買啦!超煩

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 20-7-3 23:19
越來越煩,厭尖聲悶! 成鬼日覺得我同姐姐係大厨佢想食咩都要煮比佢食! 又雲吞麵又豉油皇炒面,痴双巾! 自己 ...
真係好煩,好大爺啊!你同姐姐好勁啊!
我先生連叫外賣pizza 送上門呢樣服務都因為防役而冇再用。我只好抄翻D焗pizza 嘅工具自己在家烘畀佢食。佢身子又真係會不堪一擊的,由於過去有哮喘,有肺炎。 我軟禁佢咁款,有乜嘢包裹送來,都係我帶手套,帶口罩出門口拎入來,處理咗再等過夜先畀佢掂。而家係佢「三步不出閨門」做我深閨老爺。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

858D 發表於 20-7-4 00:22
真係好煩,好大爺啊!你同姐姐好勁啊!
我先生連叫外賣pizza 送上門呢樣服務都因為防役而冇再用。我只好抄 ...

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-13 12:46

不過食到佢口氣好臭,好難頂啊!
搞到我日日好似酒店服務嘅素質,換枕頭套去洗。最重要係保住佢嘅健康。我現在一家三代都是靠佢一人養,我家個個都死得,係佢唔死得。

珊瑚宮

858D 發表於 20-7-4 00:29
不過食到佢口氣好臭,好難頂啊!
搞到我日日好似酒店服務嘅素質,換枕頭套去洗。最重要係保住佢嘅健康。我 ...

首頁

尾頁

跳至