自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

HKITMan 發表於 20-4-18 18:05
Wrong password?

什麼意思?我不太明白。謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章

不離不棄 發表於 20-4-17 21:57
昨天開始家中所有電腦,平板,手機,只要連接家中wifi,就登入不到仔女學校網站及學校平台,但用手機4G是可 ...

昨天之前是否可以登入?
你是否曾經更改任何設定?

佢不能登入,咁畫面顯示甚麼?

侯爵府

不離不棄 發表於 20-4-18 18:07
什麼意思?我不太明白。謝謝你
會否輸入了錯誤密碼

大宅

牛年勳章

PaPa 發表於 20-4-18 18:08
昨天之前是否可以登入?

之前一直可以登入,未試過唔得。
我印象中冇改過任何設定,但驚自己記錯,就將個router設回原廠設定,咁應該所有設定都delete晒?
中移動琴晚問我攞左ip地址,幫我換左另一個ip,叫我今朝再試,都係唔成功。唉!好沮喪

大宅

牛年勳章

HKITMan 發表於 20-4-18 18:10
會否輸入了錯誤密碼

冇呀!學校平台的密碼沒有錯,但連學校網站不用輸入密碼的都不能瀏覽,咁先激死

伯爵府

畀面勳章

不離不棄 發表於 20-4-18 18:04
謝謝你呀!
我係用電腦入左華碩router個網,登入後在setting裡改的,不知道是否正確?
...

router改完之後你要你個電腦Command prompt度再打句Command:

ipconfig /flushdns

同埋你要肯定你部電腦DNS係指住router,當然你亦都可以喺你電腦度改,改完之後都要打同樣果句Command。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

牛年勳章

PaPa 發表於 20-4-18 18:08
昨天之前是否可以登入?

佢大概意思係話我花太多時間,網站冇回應之類,叫我check proxy firewall 之類

大宅

牛年勳章

kelkmk 發表於 20-4-18 18:18
router改完之後你要你個電腦Command prompt度再打句Command:

ipconfig /flushdns

我真係電腦白痴黎,我睇完都唔係好明白
今日返左媽咪度,今晚返家再試下先
謝謝你呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

不離不棄 發表於 20-4-18 18:16
之前一直可以登入,未試過唔得。
我印象中冇改過任何設定,但驚自己記錯,就將個router設回原廠設定,咁應 ...

不如你capture個未能登入的畫面比大家研究吓。

侯爵府

不離不棄 發表於 20-4-18 18:17
冇呀!學校平台的密碼沒有錯,但連學校網站不用輸入密碼的都不能瀏覽,咁先激死
...
可能子女不想父母 check到成績在 WiFi router block了學校website

解釋到為何用4G就得

大宅

牛年勳章

PaPa 發表於 20-4-18 18:21
不如你capture個未能登入的畫面比大家研究吓。

我現在不在家,要今晚回家再試下先,謝謝你

kelkmk    發表於 20-4-18 18:26

大宅

牛年勳章

HKITMan 發表於 20-4-18 18:21
可能子女不想父母 check到成績在 WiFi router block了學校website

解釋到為何用4G就得

子女還是小學生,他們連我可以控制router開關都不知道,所以這個可能性應該是零

伯爵府

畀面勳章

回覆 HKITMan 的帖子

而家啲小朋友我唔排除佢哋識呢樣嘢,其實都係啲好基本嘅blocking。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

牛年勳章

kelkmk 發表於 20-4-18 18:25
回覆 HKITMan 的帖子

而家啲小朋友我唔排除佢哋識呢樣嘢,其實都係啲好基本嘅blocking。 ...

但我相信子女還不懂這樣做,星期一他們要上網做功課,子女比我還緊張不能上學校網

伯爵府

畀面勳章

不離不棄 發表於 20-4-18 18:23
我現在不在家,要今晚回家再試下先,謝謝你

咁就要你夜啲返屋企先試到啦

大宅

牛年勳章

kelkmk 發表於 20-4-18 18:30
咁就要你夜啲返屋企先試到啦

好的,謝謝你

侯爵府

不離不棄 發表於 20-4-18 18:24
子女還是小學生,他們連我可以控制router開關都不知道,所以這個可能性應該是零
...
哈哈明白。
會否你先生不想太多功課所以。。。

別墅

不離不棄 發表於 20-4-18 18:04
謝謝你呀!
我係用電腦入左華碩router個網,登入後在setting裡改的,不知道是否正確?
...

1. 你用手機分享 WiFi ,之後 Notebook 電腦的 WiFi 連上(手機的 WiFi) 上學校網、如果這樣成功就很大機會是 DNS 或 網絡公司的問題。

2. 如果是 DNS 問題 ,你可以在Notebook 電腦裏面 (Windows OS) 直接指向 8.8.8.8 嘗試一下。 當然做這個步驟之前先把電腦直接連上你家中的 Router.

大宅

牛年勳章

HKITMan 發表於 20-4-18 18:34
哈哈明白。
會否你先生不想太多功課所以。。。

佢的電腦知識應該未到呢個level

大宅

牛年勳章

zilong 發表於 20-4-18 18:37
1. 你用手機分享 WiFi ,之後 Notebook 電腦的 WiFi 連上(手機的 WiFi) 上學校網、如果這樣成功就很大機會 ...

第二點我回家試試,希望成功
謝謝你呀!

首頁

尾頁

跳至