自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

Giyueng 發表於 20-4-24 00:39
我係一個唔太識同人溝通,轉數慢,性格文靜,以前都喜歡同朋友四圍去,總會遇到欺善怕惡既人,但自己講說話 ...

唔會有問題呀 每個人鐘意既野唔同 呢幾年我都學識左 唔好否定自己 其實你唔鐘意同朋友出街完全冇問題~我有個朋友一樣可以系屋企唔出街十日都冇問題 同佢妹由朝食到晚好享受呢種生活 所以唔洗懷疑自己 唔洗理人點睇 自己開心永遠系最緊要

男爵府

我愛小新 發表於 20-4-24 01:44
樓主,你好叻~由抑鬱再行出一步,之後成為樂觀人,全部都係自已嘅力量!(emoji)(emoji)(emoji)

其實抑鬱 ...

食減肥藥 hi野 經歷創傷 童年陰影 欺凌
好多都可以觸發到呢個病 視乎果個人對自己影響果件事抱咩睇法
我系經歷創傷加減肥藥

大宅

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:51
唔洗 walk in 都得 唔一定要有病先睇得心理學家

可以pm我心理學家的資料嗎,謝謝

大宅

Can you pls pm the doctor info to me? Many thanks!

子爵府

回覆樓主:

樓主恭喜你呀,我有朋友都有情緒病,佢都有睇醫生食葯,但我覺得佢最大問題係唔肯接受人地比佢嘅意見,但同時又好介意人地點睇佢,好多時我覺得佢自己諗法令佢唔開心
佢之前都有同我講睇完心理醫生,醫生同佢講過咩,佢覺得好咗,但其實醫生同佢講嘅我之前同佢講過好多次,只係佢唔肯聽

大宅

可否pm我心理學家資料,謝謝(emoji)(emoji)

男爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:51
唔洗 walk in 都得 唔一定要有病先睇得心理學家

可否pm心理學家資料,謝謝!

男爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:00
最嚴重果陣系坐左系天台邊 經過6年 今年醫生終於話停藥喇~我由冇動力,女都試過湊唔到,日訓夜訓呀 番學放 ...

我姑奶隔離屋個女人 自從生完個女後有產後抑鬱症 但係佢又好似比神上身 一時唱戲曲 一時話自己係咩咩神仙 叫自己個大仔做孫兒 最神奇係佢本身係文盲 無啦啦識唱潮汕戲曲
仲有自殺傾向 成日喊喊喊

我地唔知係精神分裂定係比神上身

子爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-24 01:57
唔會有問題呀 每個人鐘意既野唔同 呢幾年我都學識左 唔好否定自己 其實你唔鐘意同朋友出街完全冇問題~我 ...

.

伯爵府

回覆樓主:

樓主你好叻,亦好勇敢面對自己同人分享,祝你人生多姿多彩

有病時瞓極都好攰真係好慘,係因為情緒病影響?定係藥物的副作用?呢6年醫生有冇轉過藥?

曾經接觸過有情緒病的人,有部份人未有病時都好似樓主你咁健談樂天多朋友,係咪因為樂天嘅人在別人面前鍾意收起晒唔開心嘅嘢,搞到冇渠道舒發呢?

請問有冇書本或youtube片推介?謝謝
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:00
最嚴重果陣系坐左系天台邊 經過6年 今年醫生終於話停藥喇~我由冇動力,女都試過湊唔到,日訓夜訓呀 番學放 ...

樓主,
你是否一直都是睇私家的CP? 我個有病已年多,有吃藥,但始終無乜動力做嘢,經常都唔太開心。由私家轉了睇政府,但政府真係5-10分鐘就走人,價錢平,而CP亦睇政府,但又係覆診先見。可否pm你心理學家比我呢?

男爵府

schricky 發表於 20-4-24 06:51
樓主恭喜你呀,我有朋友都有情緒病,佢都有睇醫生食葯,但我覺得佢最大問題係唔肯接受人地比佢嘅意見,但同 ...

系呀 心理學家有講過 就算講同一樣野 專業人士講同埋朋友講唔同 因有私人感情 同埋金錢關係 系唔同的

男爵府

Crabtree 發表於 20-4-24 10:08
樓主,
你是否一直都是睇私家的CP? 我個有病已年多,有吃藥,但始終無乜動力做嘢,經常都唔太開心。由私家 ...

系私家呀 我兩星期見佢一次 但宜家系系網上見 我下次見到佢問下佢可唔可以介紹先 因為始終我唔敢隨便亂介紹比你地~

侯爵府

Giyueng 發表於 20-4-24 00:39
我係一個唔太識同人溝通,轉數慢,性格文靜,以前都喜歡同朋友四圍去,總會遇到欺善怕惡既人,但自己講說話 ...

我同你完全一樣

Giyueng    發表於 20-4-24 20:40

男爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-24 14:40

系私家呀 我兩星期見佢一次 但宜家系系網上見 我下次見 ...

可以pm個醫生卑我嗎?我奶奶有需要,佢病左之後,心情一直鬱鬱寡歡,謝謝

禁止訪問

珍珠宮

Giyueng 發表於 20-4-24 09:01
我同你朋友一樣10日唔出街都冇問題,我就是一個好怕人點睇我既人,我好討厭啲八卦人,好喜歡想知我既生活, ...

我宜家都鐘意閉關係屋企,愈來愈唔鐘意街度好多人,係屋企剩係煮飯,清潔都忙到死,邊有時間悶
只要自己享受就得,唔使理人點諗

子爵府

雖然自己無試過精神病

但有段時間真係日日都想死,覺得人生無意義

我覺得當時係因為病+藥物影響

病令到個人每日都好痛苦(醫生有問我返唔返到工,照x ray個放射師問我係咪好痛,連街上都有路人問我發生咩事,個下真係連心都痛...)
而藥物,係因為當時明明好返好多,痛少好多,但個心情都係揮之不去地低落,覺得人生無意義

之後覆診個陣,醫生話d藥對我黎講太多,之後亦因為不同原因減藥

心情竟然慢慢好返,又重拾社交活動,個人又開郎返

別墅

luvubabemiu 發表於 20-4-24 14:40

系私家呀 我兩星期見佢一次 但宜家系系網上見 我下次見 ...

如果可以,想要醫生資料,謝謝你

首頁
12345...6

尾頁

跳至