心聲留言

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

咁呢點我真係唔認同,我試過幾次,我做左幾年網上賣野,但真係你係同一日寄,有d買家已收到,有d成7日都未收到,對上2個月,同樣事情發生,其他有d第2日收到,有d3日內收到,佢2星期都無,佢比錢再買過,但我再寄佢第2日就收到,過左2日佢又再收到多一件同樣貨,原來係上次2星期未收到既郵包呀...所以做賣家真係有苦自己知,好彩係熟客佢清楚我為人咋,如果唔係真係水洗唔清,好無奈架 !

原帖由 KiNnK 於 09-5-30 10:59 發表
正常無假期, 唔係星期日, 今日去郵局寄, 第二日一定收到!
有時好耐先收到, 應該係對方未寄囉!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

係呀,所以我都唸緊執鬼左佢架,不如夜晚出去7仔做pt好過,真係晒好多時間都未搵到100蚊架 !

原帖由 公主教主 於 09-5-29 22:38 發表
非常認同各位講既野,
有d人真係當你d貨唔洗錢,
講價劈成半,仲有我地晒好多時間搵貨,唔知要平,仲要料靚,個d時間真係出去做麥記仲好,都有20蚊個鐘啊 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

畀面勳章

我都有賣野,真係好難賣,我宜家都係逐啲逐啲咁清左佢,真係後悔當初有咁樣既決定,side我時間 side我精力 仲side我銀紙

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

蝕就冇蝕,不過真係好side時間囉,我有諗過搵舖同幾個媽咪一齊做,但又懶冇去搵info

唔知點解d人可以咁成功,有d都係sell BB野,但7日有千幾日上過去睇,真係勁

原帖由 櫻之堡 於 09-5-30 12:52 發表
我都有賣野,真係好難賣,我宜家都係逐啲逐啲咁清左佢,真係後悔當初有咁樣既決定,side我時間 side我精力 仲side我銀紙 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

係囉,我都搵D少人賣既,有2件我o係bk同yahoo都冇人賣,但銷量都係一般

sell bb野好處就係,仔女多左靚衫著

原帖由 babycoming 於 09-5-30 11:56 發表
係呀,所以我都唸緊執鬼左佢架,不如夜晚出去7仔做pt好過,真係晒好多時間都未搵到100蚊架 !

男爵府

一來我無做到係咁好似人地係blog到留言,講真要湊bb仲要賣野覆mail包野影相post野,搵貨都已經好無時間,所以都係等d熟客介紹朋友架咋,我都無賣過咩廣告 , 時間唔夠用,如果一日有48小時會好好多

大宅

係呀 .. 非常唔易呀 ...
我已經比出面其他平過人..
又要照顧個大女.. 而家又要有左bb
勁辛苦 .. 都唔知做唔做好..
d 貨係晒屋企未賣得出又無時間
都唔知點算

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我入左你個網頁睇,d衫都幾靚wor~~
我d衫,有d十幾蚊有交易,in fact真係買得過
但人流少,少人買囉

原帖由 happymama_jkc 於 09-5-30 13:19 發表
都唔知點算 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我都同朋友一齊RUN緊一間。
真係無乜點賺到錢,但開始左幾個月無理由咁3分鐘熱度架,唉.........

公爵府

畀面勳章

本來都心CC想試下做,但聽完大家意見,都係唔好攞苦黎身,仲要我屋企唔近郵局,行去一來一回都要成半個鐘,都係專心揍囡,得閒上下網,睇下有乜平野買好過!

男爵府

原帖由 sasa0208 於 09-5-30 21:09 發表
我都同朋友一齊RUN緊一間。
真係無乜點賺到錢,但開始左幾個月無理由咁3分鐘熱度架,唉.........

大家一齊努力啦,
不過我都想係呢到講下,
其他同行呢...應該都有睇到呢個post架喇你地,
真係大家唔好頂死大家,人人搵到錢大家做得開心
希望個個都搵到錢養仔女,唔好因為夾硬搶生意做難個市,咁樣大家都會係得一個字 "慘"
希望同業睇到都會將心比己啦,實在已經係超辛苦既一件事,大家都知有幾辛苦同賺得果雞碎,搵埋都唔夠果幾日買送錢,唔好咁樣頂死大家,大家都辛苦嘛,希望人人有錢賺,買家又買得開心,賣家又做得開心,以心為心,自問我小本經營,真係真心想做得好,賣到又平又正既野比大家,賺多小胡口咁啦 ! 希望各同業努力,大家出一分力攪好佢,希望多d媽咪同小朋友受惠啦,大家開心買得放心 !

各位媽咪,我地為左仔女要努力呀 !

祝大家都生意興隆呀 !

男爵府

原帖由 happymama_jkc 於 09-5-30 13:19 發表
都唔知點算 ...

其實真係有苦自己知....有口難言,我都有上網買野,有時同其他買得熟既賣家交收時傾開計,真係大家都知果種生活法...果種慘況,真係大把辛酸事,有d朋友以為嘩...你一家三口去旅行呀,一定係網到賺大把,仲話唔好做無錢賺,唔想益我地教我地做咋.....同開呢d賣家傾開計,大家盡訴心中情,果種搵唔到食又要谷氣又晚晚捱眼訓既辛苦法...事實真係好難外人明白......咁易賺到去個旅行咩.....真係連賺個女返學學費有時都無呀.....初初仲唸住不如唔做野,賣野當part time搵夠自己同個女的洗費啦,同開其他賣家傾開個個都勸我唔好咁做,大家做左咁多年都知道根本搵唔到食滯既,個個都叫我唔好博呀,一定最後要搵返份工架....,今次呢個topic真係比我地大家又可以盡訴心中情....事實呢d野,真係唔係外人唸得咁美好咁易做......
都係果句啦,大家努力,加油 ~~~~

男爵府

原帖由 kirstyau 於 09-5-31 00:58 發表
本來都心CC想試下做,但聽完大家意見,都係唔好攞苦黎身,仲要我屋企唔近郵局,行去一來一回都要成半個鐘,都係專心揍囡,得閒上下網,睇下有乜平野買好過! ...

其實係超辛苦,一來要湊女,二來真係好晒時間,我每晚都一定要個女訓左先做得野,最早都11點半後先開工,一做就做到起碼3點,基本上每日只訓幾個鐘,一般都係4-5點先訓到覺,晨早7點半最遲一定要起身返工,湊女返學.........
你真係要考慮下,因為一洗濕左個頭就....真係.....
我老公最近多次叫我唔好再做,執鬼左佢,一係賣小d,一係慢慢做....其實邊有得賣小d,慢慢做,你無可能人地同你買左野你遲遲唔寄比人,或是唔覆mail架嘛...比著我自己買野我都擔心啦,錢比左,無回音 ???所以寧願唔訓羅,唔係點姐 !
c佬成日話,你咁落去好快死架喇,你咁樣又照顧唔到個女,又教唔到個女野,有時掛住做野,一返貨影下相,打下description,check貨,搵貨...寄貨覆mail等等...一大堆工作,無真正教下個女陪下佢...有時急住覆買家野,求其開隻碟比個女睇啦,完全唔理佢...而且佢地見到媽咪係咁做野唔理佢,佢一定過來痴痴共,又會係要上大比坐阻住你做野...有時急住做的話,自己會覺得佢煩,可能會對佢態度唔好喎...其實咁樣我自己都知好忽略左小朋友 !
好似呢掛黑仔,自己有d唔舒服,個女又病左好多日喎,無返工無返學啦大家都係屋企休息,佢一病大人一定好慘好心痛,照顧一定要全心全意...一病又會仲每分鐘都痴住,到佢訓果時,自己已經心身疲倦,咁點算呢 ?仲做唔做好呢 ?但再唔訓自己仲病得嚴重,你唔覆mail又心掛掛,驚比客人鬧,驚要客人擔心,但已經累到爬唔到起身喇....唉....
有時因為呢d野,連家務都無點做...c佬要幫手,佢份工又辛苦,咁放工返黎又要做公司野仲要幫手做家務,大家都維持左年幾係每日4-5點先訓晨早起身既生活,自不然有時會燥燥地,唔夠訓,疲倦,係咁不停做做做....當然仲有錢啦,老實,要咁樣做得既,屋企環境好就唔洗咁樣辛苦啦,咁無錢又會鬧交,咁辛苦去搵錢無得娛樂,只係做...仲會個人燥上加燥,爭執難免多左,雖然鬧完大家都知係為生活先咁辛苦,不過鬧果下就唔會記得架嘛,梗係咩乞人憎野都講架啦,哈哈哈

如果未開始既我勸你唸得清清楚楚先決定做定唔做,屋企環境許可的話,我覺得留d時間比小朋友會好好多,對佢對自己對家庭都唔同d !
如果決定加入,我都為你打氣,媽媽賣野會又多一名成員,都祝你生意興隆 !努力加油 !

禁止訪問

子爵府

我都成日上網買衫,我而家好少出街買,因為網店d衫又平又正,好多seller都好nice同盡責。
你地好叻呀,加油!
唔好放棄!

公爵府

畀面勳章

嘩!你好勁R,又要返工又要揍囡,做家務,仲攪網店,我一定頂唔順!

其實因為我係FULL TIME MUM,今年9月大囡返全日K1,咁小B到時得7個月大,我老公又唔係好返屋企食晚飯,淨係我同D囡食,都好快攪掂,所以先諗不如賣下野,賺個早,午餐都好R!

最衰郵局唔近我,如果唔係都可以試下!

其實我之前到試過係YAHOO賣野,都係賣2,3個PRODUCT,但覆E-MAIL都覆到你煩,有時D客未收到D野,又心掛掛!

星期6,日或夜晚老公返黎又唔鍾意我對個電腦,唔理個囡,但又要覆E-MAIL,或者有客話要ORDER,有唔想遲覆人,真係好煩!

不過個時都賺到幾百蚊一個月既,雖然唔係多,都好開心KA!
到拕住細B之後就冇做LU!到依家有心CC,不過唔會買返之前個D LU,因為有ORDER就係大陸運落黎,依家運費貴左好多,冇得做!

原帖由 babycoming 於 09-5-31 02:29 發表

其實係超辛苦,一來要湊女,二來真係好晒時間,我每晚都一定要個女訓左先做得野,最早都11點半後先開工,一做就做到起碼3點,基本上每日只訓幾個鐘,一般都係4-5點先訓到覺,晨早7點半最遲一定要起身返工,湊女返學......... ...

大宅

原帖由 kirstyau 於 09-5-31 15:54 發表
嘩!你好勁R,又要返工又要揍囡,做家務,仲攪網店,我一定頂唔順!

其實因為我係FULL TIME MUM,今年9月大囡返全日K1,咁小B到時得7個月大,我老公又唔係好返屋企食晚飯,淨係我同D囡食,都好快攪掂,所以先諗不如賣下野,賺個 ...

咁你賣咩架?

大宅

原帖由 babycoming 於 09-5-31 02:29 發表

其實係超辛苦,一來要湊女,二來真係好晒時間,我每晚都一定要個女訓左先做得野,最早都11點半後先開工,一做就做到起碼3點,基本上每日只訓幾個鐘,一般都係4-5點先訓到覺,晨早7點半最遲一定要起身返工,湊女返學......... ...

ME TOO ME TOO.我都有係網上賣bb衫, 真係做野就超晒時, 要做到3.4黠都未做完,又小了時間陪仔仔,所以都想過不用,只照顧他,見他有時自己玩,就覺不做,又無得放假,見到你們這裡寫,我們原來全部都辛苦.有機會我們msn

男爵府

violetbb,
好呀,得閒msn大家交流下

男爵府

kirstyau,
咁你打算賣咩呀 ? 我都覺得而加好難做....搵1蚊係真係好艱難 ! 好似我擺係yahoo仲要個個月比拍賣網店費,加埋刊登費,咁有時無人買架嘛,10日又比1次,咁多件貨,每件貨都要比刊登費,又唔係個個post都有人買,個個月比呢d費都幾金,成本都咪話唔小,加埋仲要包郵寄,咁包裝費又要架嘛,好多時有d貨都完全無錢賺,有d仲要蝕賣,賣衫又唔會過時,又阻地方,成日又要入新貨,咁無理由d客仔入親黎都係賣來賣去果d架嘛,唯有割價唔賺錢/蝕賣都賣左佢,長期比刊登費又唔係辦法,又壓住d錢周轉唔到 !

如果你老公緊張bb你都唔可以真係咁擺時間係到做,講真我有時偷懶請1日假係屋企,發覺就算做全職mum都係無時間做架,好多時都要陪佢,點都要煮比個bb食啦,我以前仲要日日煮飯,而加我真係頂唔住,真係太累,仲要煮完又洗又要同女沖涼呀,講下故事呀,睇下tv呀,陪佢訓呀,咁攪得黎都夜...決定平日唔煮,要煮都係方便餐,煮面算數,但都真係好好好忙呀 !

首頁
12345...8

尾頁

跳至