婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

S_S_Shan 發表於 20-5-25 03:34
結婚擺酒已經搞到好唔愉快,好想同老公搬出去住,但又無咁既能力,我又無返工,BB又差唔多出世,逼住要同99 ...

其實你奶奶做過d乜,以致你咁討厭佢?老實講,我覺得你既情況唔樂觀,除非你娘家有能力幫你/你有自立能力。因為你而家住屋要靠奶奶,經濟要靠老公。有d新抱就算有收入,幫到個老公分擔經濟壓力,都未必得到奶奶既基本尊重。如你所講,奶奶同你其實非親非故,佢其實都可以覺得無義務照顧你地。

伯爵府

百寶袋 發表於 20-5-25 17:30
睇完樓主舊post,就覺得樓主做咗人阿媽都好唔識諗,世上無人欠你,你想要乜自己出錢咩得囉,無錢就馬死落地 ...

Well said

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

百寶袋 發表於 20-5-25 03:30
睇完樓主舊post,就覺得樓主做咗人阿媽都好唔識諗,世上無人欠你,你想要乜自己出錢咩得囉,無錢就馬死落地 ...

俾著我係樓主奶奶會叫佢兩公婆搬出去,何必留個日日當我係仇人的人住我的食我的? JM 講得好,既然自己唔係嫁有錢人,仲要傻到自己唔滿意居住環境都大肚,你怨得邊個? 奶奶唔係攪大你個肚的人,你係不滿現狀應該靠自己去改變,唔係日日怨奶奶怨老公,因為你老公係自己揀的

子爵府

親子王國15週年勳章

S_S_Shan 發表於 20-5-25 11:41
沒錯,人地嫁入去,你都無用個心出來對人,你叫人地點對你好?唔係你生我養我!
有時我自己會想,如果我有 ...
你對99有幾好,佢又對你有幾衰?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

alice_lazy 發表於 20-5-26 10:46
明白~但都希望明白問題咖源頭,
吾係問題只會越黎越多, 到時連親子關係都好易變差0.0""至少而家重後生, 要 ...
識諗都做左, 唔會出post 呻
好多都係唔做齋呻, 唔會有行動,
你建議完, 佢地只會有千百樣理由, 呢個唔得果個唔得
所以聽完算~ 唔需要太認真

大宅

Jessie688 發表於 20-5-26 07:08
你對99有幾好,佢又對你有幾衰?

明知我有左都仲要去喪禮,叫佢唔好去係都要去,邊有咁做老人家,對佢好我已經做唔到,亦無需要好

大宅

明知我有左都要去喪禮,呢個就係源頭,窮唔窮我無所謂,窮有窮養,99可以唔洗理我,但都要想下自己個孫,我從來無要求過99要為我做啲咩,99已經講左係唔會湊,我亦無要求過99幫我湊,我之前係有返工,但發現有左我老公堅決唔比我返工,要我辭職,可能真係我問題,我唔應該阻止佢去一個無關痛癢既喪禮,可能你地又會講,對我係無關痛癢,對99可能係好親既人,非去不可!

子爵府

S_S_Shan 發表於 20-5-27 02:48
明知我有左都要去喪禮,呢個就係源頭,窮唔窮我無所謂,窮有窮養,99可以唔洗理我,但都要想下自己個孫,我 ...

大肚都可以去喪禮,何況唔係佢大肚。

你有冇要你父母紅白事都唔好去?

樓主,你真係搵醫生睇下,你好嚴重下。

你去公海問下人,你大肚係咪99唔可以去喪禮?我驚你比人插死兼上埋報紙,你仲迷信過老人家,戥你99惨。

大宅

sinohk33 發表於 20-5-27 10:13

大肚都可以去喪禮,何況唔係佢大肚。

講多都無謂了,可能係我錯

子爵府

S_S_Shan 發表於 20-5-27 10:18
講多都無謂了,可能係我錯

咁唔妥99,就應該唔好受佢恩惠,唔好一邊憎佢,一邊攞人著數。
你個仔不但係你99個孫,亦係你父母個孫,你父母亦應該照顧你。

大宅

sinohk33 發表於 20-5-27 11:38
咁唔妥99,就應該唔好受佢恩惠,唔好一邊憎佢,一邊攞人著數。
你個仔不但係你99個孫,亦係你父母個孫,你 ...

呢樣野我講明,佢無比咩恩惠我,我亦無攞人著數,你唔好講到我好似「猴住」佢副身家咁,越講越離譜,我只不過係呻下,大家睇法唔同,一家唔知一家事,無必要在講

子爵府

S_S_Shan 發表於 20-5-27 12:36
呢樣野我講明,佢無比咩恩惠我,我亦無攞人著數,你唔好講到我好似「猴住」佢副身家咁,越講越離譜,我只 ...

你係咪住人間屋呀?有冇煑比你食呀?他日使唔使幫你住月呀?呢D唔係著數係乜呀?

禁止訪問

大宅

結婚擺酒已經搞到好唔愉快,好想同老公搬出去住,但又無咁既能力,我又無返工,BB又差唔多出世,逼住要同99 ...

我都係同99住,只要佢響屋企,我基本上一日出唔夠五句聲,見到佢個影個心都忟

男爵府

其實要怨只可怨你老公,係你老公冇能力搬出去,但又要你唔做野搵錢,結果被迫住99家。99睇在個仔份上,迫住接收你,可能佢都好唔開心好心煩,比地方你住仲要比人當仇人。你話無諗住攞佢著數,咁你住係佢屋企不算著數? 你99家係公眾地方嗎? 人人都可以入去住?佢去喪禮其實同你有咩關係? 又唔係佢大肚,你唔可能連人地去邊都管。
你依家大肚就唔好動氣,生完後搵工同老公搬走吧! 叫家人幫你湊B,自己出去洗碗7仔掃地咩都做,點都搵到屋租錢吧,有骨氣D不要住99家。

子爵府

lynnchan 發表於 20-5-27 14:09
我都係同99住,只要佢響屋企,我基本上一日出唔夠五句聲,見到佢個影個心都忟
...

所以要比心機搵錢搬走,唔係怨天由人,一間屋只能有一個女主人。

大宅

樓主,去大酒店都係一次啫,你住喺人哋屋企係日日喎。其實個迷信位喺邊?你生完一個月唔洗頭沖涼所有傳統習俗做到足?

其實你有冇諗過佢係硬食咗個深抱,佢一定要接納你?你係佢你日日笑住口咁對住一個寄人籬下比個仔搞大肚嘅女仔?如你收入唔高就算兩公婆出嚟做嘢要租屋請姐姐可能所剩無幾冇得使?

我都唔鐘意男家成日喺c6面前話佢屋企人點點點,但係我哋冇一齊住又見得好少所以唔會有怨憎苦。

你咁樣呻係解決唔到問題,不如你調節自己諗法或出去做嘢搵多啲或申請公屋搬走啦。你最好同老公傾吓,雖然可能佢已被你兩個夾死,但咁樣落去生完BB重多磨擦。

希望你一家平安幸福,同小朋友展開人生新一頁而唔係會令婆媳間更多磨擦。

金宵大廈    發表於 20-5-27 19:48

子爵府

親子王國15週年勳章

S_S_Shan 發表於 20-5-27 02:28
明知我有左都仲要去喪禮,叫佢唔好去係都要去,邊有咁做老人家,對佢好我已經做唔到,亦無需要好
...
99去喪禮係尊重過世嘅人,你有咗點解佢唔去得?你又無對佢好,點解99要對你好?

大宅

Jessie688 發表於 20-5-28 07:31
99去喪禮係尊重過世嘅人,你有咗點解佢唔去得?你又無對佢好,點解99要對你好?
...
其實我都唔係好明點解樓主有左但奶奶就唔去得喪禮
係咪有咩傳統習俗。我淨係聽過d 人話大肚婆就唔好去。

首頁

尾頁

跳至