自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

okgoodla 發表於 20-7-30 21:43
吾係個個人喜歡珠被! 我同老公分被的;佢由細到大要攬住佢張珠被瞓; 我就最憎, 掂到我都吾得! 我用開 ...

我其實無用過珠被,只用過毛巾被,睇過呢度話滑過毛巾被
點知拆出黎係咁鞋,早知買番毛巾被算

侯爵府

2024年龍年勳章

6299 發表於 20-7-30 21:46
我其實無用過珠被,只用過毛巾被,睇過呢度話滑過毛巾被
點知拆出黎係咁鞋,早知買番毛巾被算
...

回嗰個舖嘅會員, 應該都係我老公呢類, 話越用越軟熟!所以佢地真心分享!

我自己好少潑人冷水! 因感受嘅嘢好個人的! 不過而家見你講開, 我又講下我個真實案例囉! 我老公好衰, 明知我吾喜歡佢張被, 覺得‘吉肉’ 佢就特登整蠱我!

不如你用一個月睇下感覺如何!好多人都真心覺得越用越柔軟! 其實夏天用珠被幾好! 成條放洗衣機洗都方便!

珍珠宮

okgoodla 發表於 20-7-30 21:59
回嗰個舖嘅會員, 應該都係我老公呢類, 話越用越軟熟!所以佢地真心分享!

我自己好少潑人冷水! 因感受 ...

都係嘅,既然買左就試下,會唔會越來越滑
不過我都知毛巾被用用下會起毛粒,所以我先試珠被

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

又重又鞋至係真野。 純粗棉。 若軟, 可能溝咗 polyester。

公爵府

6299 發表於 20-7-30 22:10
...

我覺得最好係洗幾次後無毛飞出黎
我用埋黃吉林蓆後成家無晒鼻敏感
之前嚴重到朝朝5 6 包紙巾

公爵府

6299 發表於 20-7-30 22:10
...

唔好係幾重 同太暖 25度冷氣 用佢 滴晒汗 所以好少用
反而冬天春天我用多

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-7-30 22:19
又重又鞋至係真野。 純粗棉。 若軟, 可能溝咗 polyester。

長知識了
而家洗完,手感好左啲無咁硬

wcpcelia    發表於 20-8-1 21:08

珍珠宮

sharon_pig 發表於 20-7-30 22:36
我覺得最好係洗幾次後無毛飞出黎
我用埋黃吉林蓆後成家無晒鼻敏感
之前嚴重到朝朝5 6 包紙巾

我記得毛巾被都會咁
所以我先買珠被

珍珠宮

sharon_pig 發表於 20-7-30 22:37
唔好係幾重 同太暖 25度冷氣 用佢 滴晒汗 所以好少用
反而冬天春天我用多
...

對我就可能剛好(我習慣厚被)
但希望佢唔好太硬同鞋十十
要用一排試下
而家洗完就好似比未洗時無咁鞋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

6299 發表於 20-7-30 22:50
長知識了
而家洗完,手感好左啲無咁硬

舊時的野, 邊有紡得精細嘅棉? 通通粗鞋棉。 好好用架, 純粗棉, 不起毛粒。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-7-30 22:56
舊時的野, 邊有紡得精細嘅棉? 通通粗鞋棉。 好好用架, 純粗棉, 不起毛粒。
...

係嘅係嘅
等我用一排睇下會否滑啲

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

6299 發表於 20-7-30 16:45
係國貨買,長x牌,爬左文話比毛巾被更滑更輕
但買左番黎,覺得好鞋,好重,仲差過毛巾被
有無人知係咪咁 :u ...

開頭係咁,我童年時有用,用用吓就好滑,但唔記得要幾耐。

象牙宮

6299 發表於 20-7-30 22:58
係嘅係嘅
等我用一排睇下會否滑啲
起毛粒即溝咗polyester or nylon, 滑D架, 但就算5-10%polyester nylon, 無咁快起毛粒, 越多polyester成份越快起毛粒, 但摸上手軟滑。

鞋純棉 洗到爛都不起毛粒。

侯爵府

2024年龍年勳章

lily-of-valley 發表於 20-7-30 23:03
起毛粒即溝咗polyester or nylon, 滑D架, 但就算5-10%polyester nylon, 無咁快起毛粒, 越多polyester成 ...

我即下睇下老公張被, 佢而家攬住左, 真係無起毛粒

象牙宮

okgoodla 發表於 20-7-30 23:55
我即下睇下老公張被, 佢而家攬住左, 真係無起毛粒
好野來架, 洗到爛都唔起毛粒, 夏天吸汗,秋天舒服

首頁

尾頁

跳至