跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-6-23 16:44 發表

Thanks, Ruby521! Same as you. My boy plays all day long......

係啦, 佢地好似玩足全日都唔厭咁, 你仔仔肯自己一個人玩都好, 我女女唔like自己玩, 要拉埋人陪佢玩. 我行開一暫佢就大叫搵我. 又唔知幾時復課, 幾時開始放暑假, 唔敢咁快報新的暑期班. 之前報左間宏福暑期班也打電話來說要延遲, 開唔開得成都是問題.

大宅

Sucklingpiggy,

一個cckg媽咪告訴我, 她說康和會7月中聯絡她的, 所以我們均需等了.

你造左 label 和sticker 未呀?

我用屋企個INKJET造左約30個1吋闊0.5吋高彩色sticker, 不過唔防水, 只可以用來貼下書和簿等, 另外呢個星期會去造膠底sticker 和 衫用的marker label, 你記住造啦.

你有無同校服店買圍裙呀? 如果未買就千期唔好買, 因為布料厚身好重又唔防水, 最好都是用精品店果d有卡通公仔圍裙, 薄身又輕. 可惜我已經買左, 因為見好多家長都有買就跟風買law....

複式洋房

回覆 22# Ruby521 的文章

Ruby521,

我前兩日大俾康和, 佢話確實時間未知, 但我個站可能是7:50/12:35, 你可能仲遲dd, 佢話要再遲些少同我們confirm.

要做label and sticker嗎? 哎呀我乜都唔知添! 請問防水sticker 同衫d label響邊道做呀, 我仲想求其用marker寫添! 麻煩你話我知呀!

我買圍裙啦, 算啦, 都唔係好大問題gei.

係呢, 你使唔使返工架? 我公司呢排好忙, 所以成日無時間.

喂喂, 差d唔記得講你知: 我31/8可能來到, 到時應該會見到你喇!

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-7-7 12:46 發表
Ruby521,

我前兩日大俾康和, 佢話確實時間未知, 但我個站可能是7:50/12:35, 你可能仲遲dd, 佢話要再遲些少同我們confirm.

要做label and sticker嗎? 哎呀我乜都唔知添! 請問防水sticker 同衫d label響邊道做呀, 我 ...

哦, 我想康和仲未集齊哂坐保母車的人, 所以唔想咁早決定上落車時間卦. 你果站上落是7:50/12:35, 我再遲少少都唔怕, 我果站差你果站約5分鐘車程啫, 計埋等客有10分鐘倒, 即是8:00/12:45, 都可以接受.

我記得上次學校比封信有講明所有學童物件都要寫上"姓名" 和"級別". 你用marker 筆係毛巾同衫寫上 lower love都可以, 但是仔仔下年可能用唔返件衫law. 仲有就是件衫原來個洗水嘜夠唔夠位寫上咁多野呢? 訂造都只是$30元24個(兩打)啦. 防水膠label都可以唔造, 如果你有laser printer 就可以自己印出來用架.

我以前同下面個link訂開, 你可以試下合唔合用. www.hkiou.com

好呀, 31/8 你可以去到 , 遲少少8月中你再confirm, 到時我地交換手機number, 約埋一齊食晚飯同返屋企.

複式洋房

回覆 24# Ruby521 的文章

Ruby521,

無言感激!

好啊, 到咁上下再confirm!

Take care!

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-7-7 16:28 發表
Ruby521,

無言感激!

好啊, 到咁上下再confirm!

Take care!

唔使客氣, 將來大家都是同學仔的媽咪, 互相幫助呀. 我地雖然唔同班, 但都可以交換下課程內容啊.

我依家開始頭痛交比學校有關搭校車果封信唔知點寫. 如果康和有樣板提供就好啦.

複式洋房

回覆 26# Ruby521 的文章

Ruby521,

Please check PM la!

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-7-8 14:06 發表
Ruby521,

Please check PM la!

收到啦. 真是唔該晒你.

複式洋房

Ruby521,

好耐無傾偈喇, 想問你有無收到褓姆車的電話, 我到而家都未收到, 怕唔怕架?

另外, 你會買邊隻書包俾女女? 我打算下禮拜去買呀, 係咪普通護脊背囊以經OK? 交流下呀!

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-8-5 16:33 發表
Ruby521,

好耐無傾偈喇, 想問你有無收到褓姆車的電話, 我到而家都未收到, 怕唔怕架?

另外, 你會買邊隻書包俾女女? 我打算下禮拜去買呀, 係咪普通護脊背囊以經OK? 交流下呀! ...

:loveliness: 真是唔好意思, 放假比女女纏住左, 少左時間上來, 依家至發現到你比我的message. Sorry.

我到依家都未收到保母車電話, 我星期三至打去問過, 佢話路線未定好, 下星期就會有姨姨搵我地wor.

普通護脊背囊個size都好大個, 我女女是細碼, 背左上身就書包大過人仔. 所以會拆左k1舊書包上的學校logo用住先, 睇定d至買. 我覺得最重是對運動鞋, 會要女女手挽, 唔使集中晒d重量係背上, 不過就是怕佢唔記得拎返屋企啫.

你9月1~3日會唔會陪仔仔去學校呀? 我想去, 但又想女女搭校車...

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-8-5 16:33 發表
Ruby521,

另外, 你會買邊隻書包俾女女? 我打算下禮拜去買呀, 係咪普通護脊背囊以經OK? 交流下呀! ...

我昨晚收到康和的電話啦, 我女女是8:10am上車. 你呢?

複式洋房

回覆 31# Ruby521 的文章

Hi, Ruby521,

I also received their call. My boy will be very early - 08:05a.m.

Remember to pass the student ID to the bus ee in the morning for picking up your kid after school.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-8-25 16:34 發表
Hi, Ruby521,

I also received their call. My boy will be very early - 08:05a.m.

Remember to pass the student ID to the bus ee in the morning for picking up your kid after school.

知道啊, 多謝你提點. 仲有張支票要比ee呢! 你頭3日會唔會送仔仔去學校?

大宅

今早在保母車上遇到你仔仔和先生呢. 真巧啊, 原來你仔仔和我女女同讀一校的PN班啊. 不知你仔仔還認得出我女女嗎?

複式洋房

回覆 34# Ruby521 的文章

係呀, 我聽佢講喇, 真係好"橋" 啊, 希望有機會見下你同女女啦.

原本打一大段PM俾你, 點知發表時無晒, 激死我啦
我打中文好慢, 遲下再打.

你尋日坐邊? 我坐右邊偏後.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-9-1 15:43 發表
係呀, 我聽佢講喇, 真係好"橋" 啊, 希望有機會見下你同女女啦.

原本打一大段PM俾你, 點知發表時無晒, 激死我啦
我打中文好慢, 遲下再打.

你尋日坐邊? 我坐右邊偏後. ...

係bk經常都是咁 , 我都試過好多次打完一大篇中文字, 一發表就無晒, 攬到個人無晒心機. 有bk朋友教我, 最好在發表前, 將段文copy左一次先, 如果發表後無晒, 都可以copy返出來. 幾好用架. 你都試下啦.

唔使開個word出來copy. 只要將你段文highlight左, 按實兩個掣 ctrl 同 c 就已經copy左係電腦個temp memory內, 如果真是發表後唔見左段文, 你只要按返兩個掣 ctrl 同v 就立即paste返出來. 或者你打英文都得, 我一樣識睇, 只是我打慣中文啫.

8月31日果日我坐左第一行最右手面. 9月1-3日我都有送女女上課室, 今日仲帶埋相機同女女同老師影相添.

我今朝見到任x華, 琦琦, 同陳x訊個老婆徐x塋, 排係我前面一齊等學校開門啊.

我約左另一個青衣男同學和他媽咪明天晚上8pm係青衣海濱公園玩滑板車, 你有空的話就join埋我地啦.

複式洋房

回覆 36# Ruby521 的文章

Thanks for the information on copy and paste.
We let our boy go to school on his own starting from 2/9 and he was okay.
Those 名人send their kids themselves? I thought they would let the helper do it. Too bad that we have to work full time.
I also have a pm for you.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-9-3 15:57 發表
Thanks for the information on copy and paste.
We let our boy go to school on his own starting from 2/9 and he was okay.
Those 名人send their kids themselves? I thought they would let the helper do it ...

昨日是upper class第一日開學, 所以果3個大名人就自己送個女返學, 我唔知以後佢地會唔會咁做呀.

剛好我遇到一個住九龍塘的朋友, 佢女入左Lower xxxx 的, 佢話經常見到任x華同琦琦送個女去浸會附近學英文. 我諗佢兩公婆都好鍚個女, 樣樣野都親力親為.

我老公奇怪點解有名人讀cckg, 因為大部份名人都是讀國際學校架.

大宅

原帖由 Sucklingpiggy 於 09-9-3 15:57 發表
Those 名人send their kids themselves? I thought they would let the helper do it ...

我pm左比你. 我地小朋友真是有緣, 今朝竟然係中心遇到.

大宅

我收唔到你前一個pm, 只收到最後的一個呀. 已經回pm比你呢.

學校比女女兩本英文書, 加埋星期二係學校圖書館借果本, 就有3本啦. 我想問下你仔仔果班是咪都要讀3本書架?

首頁

尾頁

跳至