自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-12 21:11
我都覺得樓主嗰句 “ 根本唔係佢要玩,係你專登俾佢玩,其實你可以阻止呢件事發生” 呢啲說話查實幾唔客氣 ...

伯爵府

kakakwok716 發表於 20-9-12 20:39
我都唔係咩要求
最後呢次睇ipad 之前
已經整傷我女n 次,我都冇講咩野,但真係好嬲

咁如果可以嘅話就唔好俾佢湊囉

大宅

kakakwok716 發表於 20-9-12 20:58
咁講係咪有俾鬧既感覺?

直頭俾人鬧喎(emoji)(emoji)
我都係呢種好直嘅性格~但係始終長輩幫手湊小朋友,預咗教育方法會有唔同,你嘅出發點一定冇錯,但有時講嘢需要修飾少少(個人睇法,樓主唔好介意)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kakakwok716 發表於 20-9-12 21:17
我知好小事,但歲半真係太早
其實呢件事已經係一個月前發生,宜家已經係自己湊
...

過咗去就算啦, 你點禮貌講都冇關係, 男人唔會明, 分分鐘畀佢湊佢一樣照畀iPad 個細路睇

總有離別的時候

男爵府

無計(emoji)(emoji)(emoji)

我當年都係咁
自嘆鬼叫自己無能力做全職媽媽咩

水晶宮

你地即時會點樣講或做,去阻止繼續睇

->我會直接問小朋友睇左幾耐,同叫小朋友唔好再睇,另外叫佢去做另一樣佢有興趣的事。

之後同老人家講返唔想小朋友睇咁耐,你都想個孫好架嘛。如果老人家控制不了小朋友,我會攞埋部ipad返工去阻止小朋友繼續睇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

既然而家自己湊就冇問題啦, 事情發生已經過咗一個月, 你仍然開呢個貼討論, 似乎你對事件仍然係耿耿於懷。

我明白你作為媽媽出發點係為小朋友好,又或者係你第一個小朋友所以比較緊張,不過你可以試想想,長輩湊小朋友佢都唔會想害小朋友,想小朋友衰嘅,只係大家觀點與角度不一樣, 而且上一輩有自己一套湊小朋友嘅方法, 所以要佢哋湊你就不能要求太多, 無謂因為啲小事而影響大家嘅關係,C6 夾喺中間更加會覺得好煩。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我都覺得樓主講說話不太客氣,雖然比歲半 bb睇ipad係唔啱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kakakwok716 發表於 20-9-12 21:14

你會點講?

待人處事有時都係一門學問,由其對住長輩就算幾晤鍾意都好, 都要留有餘地,免得長輩心裏有條刺大家就會好難搞。

如果係我,返到去見到佢睇緊, 我會問長輩做咩比佢睇, 佢答我小朋友要睇, 我就會去抱起自己小朋友,問小朋友你睇緊咩呀,睇咗幾耐, 唔可以睇太耐喎如果唔係會壞眼睛㗎, 然後對著長輩講, 佢睇咗幾耐呢,下次佢扭計話要睇呢你話我知,我返嚟打佢pat pat, 再笑住問下小朋友好唔好,又婉轉啲同長輩講佢曳曳唔好畀佢睇啦,打完場。

我仔細過有段時間都係比奶奶湊,問題多過你好多, 但我從來都唔會喺99面前話佢, 避免大家尷尬。記住要教係教自己個小朋友,而唔係去教個長輩,咁大家就會容易落台好多。
唔好唔開心啦,其實好小事

子爵府

...

你認為你自己唔湊個長輩仲會繼續幫你湊咩幫你湊仲要睇你面色受你氣?二十年後希望你回頭望這件事係唔係真係咁值得嬲個老人家

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係自己湊就好難要人跟你個套

男爵府

kakakwok716 發表於 20-9-12 21:14

你會點講?

既然把口直,就乜都唔好講,
然後自己湊就最好。

子爵府

有求於人仲咁多要求
其實無人老奉幫你湊仔
仲要老人家無咁好體力全日睇住個行得走得又容易撞親嘅細路仔
想俾自己小小休息時間先俾個ipad佢啫