論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我呢個工人. 係我另外一個親戚現成個工人嘅朋友介紹過來.
另外嗰個工人續約一蚊都冇加過!

疫情下我知道而家請過現成嘅係好困難,所以我打算請海外菲/印,自己一手一腳再教過!

合理增幅可以嘅,但拒絕破壞薪酬體系,當人人都不停被要脅加人工嘅話,而工人嘅付出同佢嘅收入係成反比,最終受害嘅都係雇主!

男爵府

再請agent費+其他費用,嚟到亦未必係好

大宅

KwongYuki 發表於 20-10-13 17:38
好多謝咁多位幫忙分析!

首先講下佢工作表現,自動波清潔就一定唔係,偷嘢暫時唔見有,工作量堅唔大,都有 ...

而家請,新姐姐係唔係出年4月黎到真係無人知,大家都唔清楚疫情發展係點,隨時又封關唔知等幾耐,你仲要預埋新姐姐黎到的隔離費,一陣唔好彩做幾日就辭職的話真係蝕到入肉

公爵府

KwongYuki 發表於 20-10-13 17:52
其實我呢個工人. 係我另外一個親戚現成個工人嘅朋友介紹過來.

你快 d 請定個新工人,我朋友年頭請,剛剛先泥到,等左 9 個月。。。。

男爵府

Nagomi 發表於 20-10-13 20:08
而家請,新姐姐係唔係出年4月黎到真係無人知,大家都唔清楚疫情發展係點,隨時又封關唔知等幾耐,你仲要預 ...

冇錯,湊一個NB + 一個2歲收底薪,佢就算搵到份淨湊一個NB 既已經有動機斷你約...

男爵府

KwongYuki 發表於 20-10-11 13:27
背景:兩公婆+1.5歲仔+coming NB (下年3月)
呢排問佢續約與否. 佢開頭拒絕,話想返家鄉先.
之後先講話驚應 ...

請姐姐真係講彩數
有人低薪湊3個仲好盡責,有人比$6000-7000都請左件垃圾,好睇每個人都接受能力
我覺得你岩,最多比$5000,唔可以比佢覺得妹仔大過主人婆
就算請過個要比$2萬(連隔離費),我都寧願請過個好過比佢襟住黎搶

大宅

honeybid2 發表於 20-10-13 23:02
冇錯,湊一個NB + 一個2歲收底薪,佢就算搵到份淨湊一個NB 既已經有動機斷你約...
...

無錯,睇牌面其實樓主已經處於下風,奈何香港對姐姐需求真係好大,先形成而家疫情下姐姐被搶高哂人工,香港僱主呢刻真係比人㩒住黎打

其實如果樓主有2個小朋友,計得掂條數不如自己湊到小朋友返學先再作打算,坦白講比咁多人工未必收得返相同回報,而且咁細既小朋友都係自己湊返好過靠外人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

叫佢鏗D啦6千5,同6千, 不如好似其他JM講甘 再比多2千請兩個工人
佢都傻傻地,佢甘勁咪出去叫人比6千請佢,請過個啦

大宅

ng300 發表於 20-10-14 07:30
請姐姐真係講彩數
有人低薪湊3個仲好盡責,有人比$6000-7000都請左件垃圾,好睇每個人都接受能力
我覺得你 ...

最大問題係就算樓主唔介意比2萬即刻請個海外姐姐,都唔知新姐姐可唔可以準時入到屋,就係因為咁先造就到本地完約/斷約吊高黎賣,趁火打劫

以上仲要未計新姐姐質素如何,最大惡夢做幾日或幾個月辭職,如果樓主無plan B, 2個小朋友無人湊到時真係唔知點算,所以我先提議可以的話自己湊,求人不如求己

男爵府

Nagomi 發表於 20-10-14 09:46
最大問題係就算樓主唔介意比2萬即刻請個海外姐姐,都唔知新姐姐可唔可以準時入到屋,就係因為咁先造就到本 ...

正確,最慘比完錢仲要激氣
所以好講彩數
如果可以自己湊就算

子爵府

不如加到5.5K, 做就做, 唔做就算, 新黎既未必好, 費事煩

大宅

KwongYuki 發表於 20-10-13 17:48
到我家庭環境好需要你嘅時候,你卻獅子開大口,真係有啲失望!

況且而家要求增加人工$1500-$2000,而我個 ...

聽你講,又唔覺得佢值6k,似乎佢凑一個都已經唔係好掂~對佢哋黎講只係打份工,唔會同你講感情道義~你花咁多時間去train佢,佢俾返錢你仲差唔多

大宅

KwongYuki 發表於 20-10-13 17:52

我十分支持你!

獅子大開口,毫無道義既小人,留佢只會養虎遺患。而且會令到其他姐姐有樣學樣,以後僱主就更加難請人,結果害人終害己

我個姐姐疫情都堅持返菲放假,冇人幫我湊小朋友好頭痛,雖然有唸過請本地,但見過幾個都覺得麻麻地,呢個時勢斷約都唔方好得去邊,最後都冇請。

但係請海外又要等一段時間,真空期冇人幫手湊小朋友好麻煩,你要諗定後備方案。

大宅

KwongYuki 發表於 20-10-11 13:27
背景:兩公婆+1.5歲仔+coming NB (下年3月)
呢排問佢續約與否. 佢開頭拒絕,話想返家鄉先.
之後先講話驚應 ...

如果夫婦返工,冇長老幫手,你嘅情況需要2個工人,5.5K同佢傾下。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-10-11 21:49
一個NB + 一個將會2歲幾既小朋友你兩公婆返工印印自己睇晒?冇長老?如果係既我覺得6k 可俾。因為出面應該 ...

我屋企有兩個NB同一個兩歲嘅小朋友!上個星期請到一個完約給姐姐!月薪$4630!

男爵府

manman_1110 發表於 20-10-26 16:34
我屋企有兩個NB同一個兩歲嘅小朋友!上個星期請到一個完約給姐姐!月薪$4630!

...

真幸運。其實請人都係睇運氣,唔係話低人工請唔到,只係大家都要知博奕論,屋企一個NB 一個兩歲,份工冇其他吸引既地方既話自己牌面係好輸蝕。唔係話一定輸,而係處於下風。到最後好唔好彩就見人見智喇。

大宅

竇漪房 發表於 20-10-13 14:52
俾佢六千不如俾多二千請多個 ,佢又唔係有四雙手

温提佢印尼政府獅子開大口,香港僱主會因為貴 ...

我問過兩間僱傭公司,都無印傭,我諗都無乜公司會再做,因為實在太貴
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

大宅

beaclem 發表於 20-11-1 14:46
我問過兩間僱傭公司,都無印傭,我諗都無乜公司會再做,因為實在太貴

我講係海外印
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

男爵府

KwongYuki 發表於 20-10-13 17:48
到我家庭環境好需要你嘅時候,你卻獅子開大口,真係有啲失望!

況且而家要求增加人工$1500-$2000,而我個 ...

妳對工人幾好都好,佢都係同妳講金唔講心。

大宅

manman_1110 發表於 20-10-26 16:34

...

咁好? 我有1個NB, 你邊度搵同點傾價錢架

首頁

尾頁

跳至