自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

opl2 發表於 20-11-17 11:46
仲生咩吖
唔好因為自己嘅私慾就害人啦
宜家個世界咁差咁亂,都唔知生黎做咩

認同

用戶要求終止服務

牛年勳章

好好照顧身體,身邊人生幾多個,長輩有咩意見,都唔重要!最重要係兩公婆嘅決定。

生一個我唔覺遺憾,我都係得一個仔,十幾歲,關係好密切,佢童年好多機會同小朋友玩,周末帶佢周圍去,好開朗,父母將資源同重心放喺佢身上,有得有失,壓力點都有 d,整體佢好開心,我地都好開心呀!
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

樓主要調理好身體先,之後順期自然啦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

弟婦同侄女講,佢係第二個孩子
因為第一個在2x週時發現唔要得
好多嘢,整定的。生咗兩個嘅咪一樣唸,如果當初決定只生一個又點點點
珍惜所有,其他嘅等緣份吧,祝福你

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得順其自然,無話生幾多個小朋友先係好嘅,一個都有一個好,而且睇而家全世界嘅環境,比我如果仲係後生,我都唔會再生了,明白你啱啱過去嘅經歷令你好唔開心,但已成過去就唔好諗返轉頭了,開開心心同已經喺你身邊的小朋友生活不是更重要嗎?一家人開心,小朋友才會幸福架!那怕有無兄弟姐妹,只要有父母愛錫,就是幸福的小孩!
樓主加油!為你們一家送上祝福

大宅

放手也是愛 發表於 20-11-17 11:31
今年年中8週小產,之後剛剛懷孕3個月發現bb畸形唔要得...由知道懷孕、孕吐頭暈、之後既每一次檢查、抽絨毛 ...

一個就好了 好嘅一個夠 唔好嘅生一籮都冇用 現在又不是農業社會 時代唔同架喇 開心每一天啦 放下執著 祝福你

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我身體好多人都係生一個, 鍚到窿
我覺得已經無憾, 得我C6係咁想話生多個
我C6既朋友次次見面例牌要加句"幾時生多個', 已經變左打招呼/問候語
我只會彈返俾佢地, 問佢地幾時生

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

調理好身體最緊要,其他野冇謂想太多了,祝福樓主身體盡快恢復好
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

象牙宮

回覆樓主:

我都係1個,廿幾歲生完已決心唔生,陀又辛苦,湊同教仲攞命!係香港生活就唔生了,係外國或者仲會考慮既

男爵府

心態問題,有人覺得無小朋友最舒適,所以唔生。有人生一個,覺得咁對小朋友最好,專心一意教育佢。有人生3,4個。覺得咁樣熱鬧又開心。所以最緊要你自己覺得舒服就好

varievarie    發表於 20-11-17 13:23

侯爵府

生幾多個根本唔洗同人交代
你想生就生
唔想生既,根本唔需要理其他人講乜

水晶宮

隨緣喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大把人生一個或者唔生啦,已經一個都叫遺憾?如果啲朋生3個你又生3個呀?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主隨緣啦!
最緊要自己身體調養好先,你咁樣比左壓力自己對身心都唔健康,唔需要在意其他人點講

長期都情緒低落

象牙宮

吾生.順其自然

男爵府

opl2 發表於 20-11-17 11:46
仲生咩吖
唔好因為自己嘅私慾就害人啦
宜家個世界咁差咁亂,都唔知生黎做咩

Agree

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

今年年中8週小產,之後剛剛懷孕3個月發現bb畸形唔要得...由知道懷孕、孕吐頭暈、之後既每一次檢查、抽絨毛 ...
勿担心,你情況跟我地差不多,我小女兒已經好大個,現今生活都.............,一個OK喇

伯爵府

BK Milk勳章

其實唔洗理人生幾多,主要係睇家庭環境配套、隊友醒唔醒目

我生一個我覺得無乜遺憾~我仔八歲,我望住仲要等多幾多年兩公婆退休就得,其他人養幾多個人同我毫無關係的

大宅

記得之前有一個人問如果穿越回十年前,會告訴自己做什麼

大家都同意要買樓,買700股票

但是要不要生多個就有人說要,有人說不要,有利有弊,難以定論

大宅

想生就調理身體,唔想生就唔好生,唔駛理人地

wcpcelia    發表於 20-11-18 10:03

首頁
12345...9

尾頁

跳至