自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wishwish2012 發表於 21-1-5 12:21
講起電子支付,明明街市出力promote, 多重優惠,但檔主唔合作,成個街市得1間用,連八達通都唔肯收(之前收 ...

同某相熟菜販傾过,佢好坦白同我講不樂意用電子支付的理由有2 。(1)吾想留下任何瓜菜買賣記錄(我冇追問是否稅務原因)(2)用octopus/支付寶要比佣,即使佢地有什麼promotion 免佣,promotion 一完菜販要收錢,佢吾願意。

作為顧客我願意付電子支付手續費小販將佢轉嫁比客戶,但基於理由(1)我估佢哋都吾會肯轉用電子支付。

水晶宮

怪獸青BB 發表於 21-1-5 11:41
反而疫情催化左電子支付就真,以前唔會上網買嘅野宜家都會

認同,我身邊的現金派都用多左八達通

子爵府

講起電子支付,明明街市出力promote, 多重優惠,但檔主唔合作,成個街市得1間用,連八達通都唔肯收(之前收 ...

因為每個月商戶要俾幾個% 服務費

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Moti 發表於 21-1-5 11:59
而家香港中咗嗰啲係因為去咗街市買餸俾錢所以中?
...

唔知啊,好多源頭未明個案,唔去街市都會使用實體貨幣㗎,唔知有冇關係,大家探討下啫。
可以知道一個有機會接觸病毒來源而作出預防都好㗎。

子爵府

sasa@uk 發表於 21-1-5 09:58
英國大部分人都用咭,apple pay 果d
咪又爆到8 彩

BBC一年前嘅文章話相對中國,英國、美國使用現金比率高好多。其中又有提到加拿大係全球無現金消費比率最高嘅國家。
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/ukchina/trad/vert-fut-51186413.amp

相對美國爆到七彩,隔離嘅加拿大嘅數據好睇好多。唔知會否真係同無現金消費比率有關

珍珠宮

畀面勳章

funseller 發表於 21-1-5 09:45
中國內地防疫有成效,是否同電子支付大行其道有關?

喺香港好多地方買嘢都仲係要用實體貨幣,次次去街市, ...

係咪主因唔敢講,但電子支付一定乾淨過用現金

珍珠宮

畀面勳章

檔主肯定唔支持,收現金可以逃稅。政府一早應該做嘢,奈何太廢。

男爵府

內地抗疫成功,係當時一封城,條街真係無人無車,防疫物資食物有人送上門,醫護唔會返屋企,向醫院附近旅舍留宿,旅舍不收費,但旅舍內無人工作,只提供住宿。以上資料係當時武漢有位出租車司機放上youtube的。

水晶宮

tahnee 發表於 21-1-5 13:15
因為每個月商戶要俾幾個% 服務費

現在已經平了好多....

大多數信用卡 大約1.X%

手機支付 大約0.X%

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有關但應該不是主因吧!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MelodyLeung11 發表於 21-1-5 13:48
內地抗疫成功,係當時一封城,條街真係無人無車,防疫物資食物有人送上門,醫護唔會返屋企,向醫院附近旅舍 ...

好高嘅執行力,好嚴謹嘅配套 ,中國政府

大宅

避免現金傳播病毒以外,內地幾次出租車司機,滴滴司機確診,看電子消費記錄立刻可以找到所有乘客名單,切斷傳播鏈比香港容易太多

子爵府

ginevra 發表於 21-1-5 14:35
避免現金傳播病毒以外,內地幾次出租車司機,滴滴司機確診,看電子消費記錄立刻可以找到所有乘客名單,切斷 ...

你講得啱
不過電子支付整體安全、個人便利、個人私隱孰輕孰重,香港人各有選擇。

珍珠宮

班智障連驗新冠都怕比人偷DNA , 黑暴期間連智能燈柱都拆埋。。。。。
萬物皆空,因果不空

子爵府

banbanmm 發表於 21-1-5 13:38
係咪主因唔敢講,但電子支付一定乾淨過用現金

我相信唔係主因,但一定有關聯。
舊年澳洲都有研究報告話新冠病毒喺貨幣上可存活28日。香港第三波疫情時都有個文員case,袁國勇都話過懷疑佢由紙幣或文件上感染。

首頁

尾頁

跳至