自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

littlefunpig 發表於 21-2-15 03:05
你由windows 轉ios要預左適應一下先
如果你工作用開mac機就應該無問題

多謝提醒

伯爵府

畀面勳章

我有部用左10年

男爵府

foggyao 發表於 21-2-15 01:15

以前啲 laptop 本身就好耐用,係可以用到好耐,只係慢。我 ...

係呀,所以唔係你小朋友用得粗,的確依家一般機用得唔耐,5-6年前已經開始有呢個問題,因為我都係咁。除非你買Lenovo好貴個隻,正常係公司先會用個隻,否則我試過哂,Sony、HP、Fujitsu,全部都好快玩完 的起心肝,買咗MacBook,依家已經用咗6年,相安無事(touchwood),我有買AppleCare,中間有過一次問題,唔知比我禁咗咩定點,拎返去換咗成塊底版都唔收錢。但的確要接受有時係比較麻煩,例如backup野去hard disk

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mrstangdorothy 發表於 21-2-15 10:57
係呀,所以唔係你小朋友用得粗,的確依家一般機用得唔耐,5-6年前已經開始有呢個問題,因為我都係咁。除非 ...

我個hard disk原先back up window 機,轉左mac機要成個hard disk抄曬出黎再format個harddisk

男爵府

littlefunpig 發表於 21-2-15 13:17
我個hard disk原先back up window 機,轉左mac機要成個hard disk抄曬出黎再format個harddisk
...

佢的單向係好處,但同時都係唔好處,好不便

公爵府

mrstangdorothy 發表於 21-2-15 14:36
佢的單向係好處,但同時都係唔好處,好不便

同意
這亦是令我猶豫不決買唔買MacBook 既原因

珍珠宮

好媽媽勳章

foggyao 發表於 21-2-14 15:11
咁就好喇,有了決定。
啲細路都唔知點用電腦,正常4,5年,比佢地用,真係命都短一半 太過 ...

你部電腦點壞?我女早幾星期部Mac Book開制後著咗一陣自動熄,試了好多次都未能成功著到機。
我見到佢部機出定入風位封晒塵,於是搵個吸塵機幫佢吸。吸完佢部Mac Book終於著得番,但爸爸當日已買過部,所以我係慳唔到錢,只係俾女可以copy番之前佢儲的資料出來。

子爵府

foggyao 發表於 21-2-14 14:52
入門版,又可用幾耐呢?
而家啲 laptop, 壽命都唔長。
有無人知 MacBook air又會否長命啲呢?

已經用11年, 換過一次電
其他無問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

amypekkle 發表於 21-2-15 19:03
你部電腦點壞?我女早幾星期部Mac Book開制後著咗一陣自動熄,試了好多次都未能成功著到機。
我見到佢部機 ...

而家唔係用緊Mac, 不過, 而家會轉喇。因為口脾幾好,唔想再舐錢,唔夠幾年又換機喇,條數都响返度。而且,比較之下,對蘋果服務,有信心好多。

首頁

尾頁

跳至