自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

she007 發表於 21-2-23 00:06
你全切定半切呀?
全切
還你千世笑來世未必能遇到

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-23 00:51
我都係甲狀腺指數一向正常,有次覆診,醫生突然叫我吞口水比佢睇下,然後問我平時會不會經常食野時續親, ...

剛今日影左甲狀腺超聲波,720蚊,即照,等埋報告就走,柴灣,有醫生寫埋報告。細間,得個男醫生做埋所有化驗同x ray,另有1個女肋手。

好多間都話book又幾日,拎報告又要等幾日,仲要價錢七百尾至八百尾不等。
呢間柴灣都係做附近醫務所既客多。

男爵府

moonlight9198 發表於 21-2-23 14:19

剛今日影左甲狀腺超聲波,720蚊,即照,等埋報告就走 ...

我果時都係要預約,照完等幾日先返去拎報告,我左右都有粒野,不過好細粒,0.2,0.3,但外科都排左做超聲波抽針,佢話要抽組織出黎化驗。你有自己用googxx翻譯份報告睇吓嗎?

男爵府

adaho123456 發表於 21-2-23 00:33
我12月中做了半切手術,到現在聲音還未復原,而且傷口仍然有少少脹,想問下已做手術的朋友要幾長時間才完全 ...

比多少少時間,我三個月都未完全復原聲帶(無發高音),但三四個月之後就慢慢OK返,
少少脹就唔覺得,係有D拉扯感,(可能每個人感覺或表達唔一樣,再觀察下)
依家剛剛好過半年,大聲講野無問題,

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-23 15:30
我果時都係要預約,照完等幾日先返去拎報告,我左右都有粒野,不過好細粒,0.2,0.3,但外科都排左做超聲 ...

冇翻譯,剛回家,唔識點用Google 翻譯。
頭先順便拎左份報告copy 去左政府醫院,外科果度,姑娘話會比醫生睇,會否提早見醫生,等醫院電話就可。
報告係響化驗所,個醫生照完超聲波即寫埋可拎走。

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-23 15:30
我果時都係要預約,照完等幾日先返去拎報告,我左右都有粒野,不過好細粒,0.2,0.3,但外科都排左做超聲 ...

外科排抽針,排幾耐?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

ericawingwing 發表於 21-2-22 02:11
早前發現後頸有粒野,去睇醫生,醫生轉介左我去照超聲波,照完返黎發覺頸後粒野唔係大問題,但就發覺左邊甲 ...

唔使擔心,冇事的。

大宅

moonlight9198 發表於 21-2-23 17:07

唔使擔心,冇事的。

我約左26號見外科醫生,到時睇下醫生有咩行動

你都係,無事的,大家加油

大宅

我係甲狀腺癌,11月已做手術全切,因係初期,只需要食碘,食碘前後需要介口,想問下食完碘之後,有什麼食物是不可以食,我只知道海鮮、辣、煎炸,仲有冇其他

瑪瑙宮

ericawingwing 發表於 21-2-23 18:54
我約左26號見外科醫生,到時睇下醫生有咩行動

你都係,無事的,大家加油

大家都要健康啊。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

我都試過,樓主唔好想太多,有結果才想,見招拆招!
我果次,醫生話條頸腫,驗了又唔係甲伉之類;去照超聲波,超聲波醫生話照到有d 水瘤,但有一點鈣化點,有可能是癌....
比佢嚇死!又預約再照以確定,照完又約甲狀腺科專科,見了又話多數唔係cancer,叫我定期超聲波就OK;但我堅持要抽針驗清楚,又要返去個lab 度抽針,痛死!點知抽完,第二日又話抽得唔好,抽唔到野去化驗!又約抽第二次!又痛過!
最後結果係冇事!前後擔心了幾個星期!
所以我明樓主心情,雖然我叫你唔好擔心,我其實有口話人冇口話自己,不過經歷得多,真係覺得生死有命,唔驚得咁多

大宅

j2j2 發表於 21-2-23 21:48
我果次,醫生話條頸腫,驗了又唔係甲伉之類;去照超聲 ...

我都好努力叫自己唔好亂諗,但夜闌人靜時就忍唔住,呢種心情真係唔知點形容

希望之後有好消息比大家

男爵府

moonlight9198 發表於 21-2-23 17:03
外科排抽針,排幾耐?

三個月多,我重睇返私家照既超聲波價錢$800幾。你吾好太擔心,煮到黎就食係啦!加油(emoji)

男爵府

j2j2 發表於 21-2-23 21:48
我果次,醫生話條頸腫,驗了又唔係甲伉之類;去照超聲 ...

原來冇得麻醉抽針架?我聽日抽⋯(emoji),我有腦癲癇,隨時發作,我問過內科醫生,話麻醉左係吾會發作,但抽針我冇問外科醫生會不會麻醉(emoji)

男爵府

慢吞吞E 發表於 21-2-25 00:48
原來冇得麻醉抽針架?我聽日抽⋯(emoji),我有腦癲癇,隨時發作,我問過內科醫生,話麻醉左係吾會發作,但 ...

我抽過有麻醉,可能我怕痛,抽時都有少少感覺

瑪瑙宮

慢吞吞E 發表於 21-2-25 00:42
三個月多,我重睇返私家照既超聲波價錢$800幾。你吾好太擔心,煮到黎就食係啦!加油(emoji)
...

前日照完超聲波交埋報告copy去醫院外科,今朝醫生打電話黎,話改期4月尾,即2個月後度,見醫生,唔使等到2023年。

瑪瑙宮

原來冇得麻醉抽針架?我聽日抽⋯(emoji),我有腦癲癇,隨時發作,我問過內科醫生,話麻醉左係吾會發作,但 ...

抽完針,辛苦嗎?

子爵府

我抽時冇麻醉,其實個步驟好簡單,同抽血類似吧,我覺得比我㨂我都寧願唔麻醉。但個瘤的位置、加上係好細粒,當時醫生比較難抽到吧。痛係痛,但就唔係好耐的

你如果同醫生講清楚,可能可以麻醉?加油!

男爵府

moonlight9198 發表於 21-2-25 11:37
抽完針,辛苦嗎?

好好彩呀,抽之前醫生再幫我照,佢話同之前私家照既報告冇變大到,位置亦冇影響到我呼吸同吞嚥,而且好細粒,睇落吾似係惡性,所以唔洗抽針。我問左抽完出嚟既病人,佢哋都話局部麻醉,吾痛。你要放鬆心情!冇事既!加油(emoji)!

男爵府

j2j2 發表於 21-2-25 12:19
我抽時冇麻醉,其實個步驟好簡單,同抽血類似吧,我覺得比我㨂我都寧願唔麻醉。但個瘤的位置、加上係好細 ...

謝謝你回覆呀(emoji)!我見我前面幾個病人有麻醉,臨入房前,姑娘話會局部麻醉。

首頁

尾頁

跳至