自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

回覆樓主:

即係好似老人家咁 ,佢地多左1千蚊 ,可能會去超市買d平時唔捨得食既野 ,咁小數怕長計 ,一人多dd就會帶動到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

codeblue 發表於 21-2-25 16:04
真奇怪, 究竟係我表達能力差, 定係你地理解能力差??

我係話「派消費卷」不比「派現金」更能刺激消費,

你題目係話:唔明消費券可以刺激經濟?
突然多咗5千,就應該有意欲去消費,商家可以說有錢收,整個社會有周轉

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔知D商戶會唔會趁機加價呢????

禁止訪問

大宅

"我係話「派消費卷」不比「派現金」更能刺激消費"
事實係同你諗既相反, 用上次派1萬為例, 我都係存起銀行無用
宜家用消費券形式又有期限, D人拎用去咁咪刺激經濟..

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

其實都真係幾難用,因為佢係5個1千,唔係1個5千,一個家庭就有10個1千,我只諗到可以去買衫買鞋,超市,食肆,(仲要連續5個月都咁買法),買電器就唔得了,如某d做信用卡優惠,又要諗吓好唔好用消費卷

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

出左消費卷,物價應該即時上升
等同持續進修,以前未有時,學費好平,自從有左持續進修後,學費即刻double 上

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

mkfhome 發表於 21-2-25 16:16
出左消費卷,物價應該即時上升
等同持續進修,以前未有時,學費好平,自從有左持續進修後,學費即刻double ...

又有可能

大宅

414928 發表於 21-2-25 15:48
咁簡單都唔明?政府應該吸收了派一萬元現金的教訓,有樣野叫「局洗」,派現金用唔用個權係你手上,消費券就 ...

或者我再講清楚少少

A) 如果你俾 $5000 要我一個月駛晒, 咁我會因為生活上駛唔到而買多左其他野, 從而剌激消費
B) 如果你俾 $1000 要我分五個月駛, 咁我會全部用在生活上, 現金多左, 我有權選擇就未必會駛多幾多

講經濟學嘛, 當然 A 同 B 都能剌激消費, 但 B 的效果卻差很遠, 同每個月派 $1000 現金無異, 咁倒不如派現金好過, 這是我的意思~~

珍珠宮

回覆樓主:

真係唔明你唔明D乜
簡單黎講係要你用唔係要你儲
想全港大眾短期內多本地消費
仲要一段時間內持續刺激消費
亦唔想你地買奢侈品一次用晒

公爵府

codeblue 發表於 21-2-25 16:23
或者我再講清楚少少

A) 如果你俾 $5000 要我一個月駛晒, 咁我會因為生活上駛唔到而買多左其他野, 從而剌 ...

真係有讀過經濟學?

luvkaka    發表於 21-2-26 10:41

侯爵府

tonywkl 發表於 21-2-25 15:20
只可以話你對經濟學知識唔夠. 簡單講兩句, 希望你睇得明.
在用家角度 : 我唔使花1分1毫就可以買到我想要既 ...

好認同

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

或者我再講清楚少少

A) 如果你俾 $5000 要我一個月駛晒, 咁我會因為生活上駛唔到而買多左其他野, 從而剌 ...

係政府立場錢就一定比市民,問題係要你短時間內投番入市場,唔理你怎樣用,你可能覺得我都係咁樣用?但係講緊700萬市民,每人係同一時間把一定的錢推出市場這是一個推動力,你荷包原有的錢可以慢慢流出市場,但有時限時就會出現一種推動力,這個推動力係要維持5個月,明就明唔明就算。

珊瑚宮

BK Milk勳章

或者我再講清楚少少

派現金你係咪一定會洗?你/我可能會洗,但有人會唔洗,拎去儲蓄,咁已經無左個經濟效益

依家就係焗住你要用消費卷去消費,一人每月1000,當500萬人有份拎,一個月消費左幾多都已經唔洗講都睇到個數字,可以即時帶動經濟增長

珊瑚宮

BK Milk勳章

mike89 發表於 21-2-25 16:26
真係唔明你唔明D乜
簡單黎講係要你用唔係要你儲
想全港大眾短期內多本地消費

你啱,一次過5000,我會諗一次過買樣貴嘢俾自己

大宅

alicego62 發表於 21-2-25 16:26
真係有讀過經濟學?

你確定你真係理解我意思?

大宅

綠荳媽媽 發表於 21-2-25 16:01
突然個個覺得洗$都有難道,真係第一次聽

一個成年人一個月一千都用唔到,我要反省下自己真係好大洗

公爵府

codeblue 發表於 21-2-25 16:33
你確定你真係理解我意思?

你確定你真係有讀過經濟學?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

或者我再講清楚少少

如果比cash你,政府點樣知道/控制你係一個月內駛晒?

珍珠宮

首先,經濟學有topics關於消費能一層一層帶動社會經濟,從而可以保甚至增加整體社會就業職位。 以前舊制A-level 宏觀經濟學有教,你可以到圖書館借閱有關書籍以了解相關課題。

以往香港派現金,有唔少人攞咗去海外旅行,結果變成賑興外國經濟。 亦有人將錢全數存入銀行,唔消費,就相對少咗刺激經濟既效果。
用消費卷,只係將派錢形式改咗,要用消費卷就要跟規定買嘢。 同以前派錢一樣,有人用嚟抵消日常生活開銷,亦有人用嚟買額外嘢,或出外食飯,娛樂消費, 只係無得攞去海外旅遊消費或存入銀行。

首頁
12345...11

尾頁

跳至