自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

宜家一房係咪都新新地嘅樓?係嘅話不如搬舊d嘅2房咪夠住,住開市區,細路又要返學,搬到咁遠好唔方便又唔慣嫁喎
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

一房係私樓嗎?如真係好想改善賣左佢換自由市場居屋,攤長慢慢供。小朋友細留多啲現金傍身。如由一房直接跳三房私樓,壓力大好多。

大宅

yurijm 發表於 21-3-7 19:49
四大長老可唔可以幫手湊住先?
再加補習社?
你去搵返全職會唔會實際啲?

你講得好啱,儲得舊錢,的確要娶新抱。
但我想D錢留俾自己洗多D。

家家有本難諗的經。
四大長老一直都唔多願幫手揍,
佢哋唔洗我地俾家用,我已經好感恩,
我地草根基層,唔洗父幹,有幸早上車,先有層樓。
頭幾年都覺得自已好叻,
有小朋友後,就覺得自己衰過住公屋。
又細又舊,又要供。
係長老心中,覺得我地有層樓好有錢。
疫情,C6成日係屋企,問66有冇散工介紹,佢竟然答,你仲唔滿足,休息下啦。
我係旁邊聽住,真係0左咀。

有時諗,冇層樓,住公屋都夠資格。

水晶宮

我自己就一定不會c

侯爵府

睛靈勳章

Astra00 發表於 21-3-7 19:24
其實你生仔前,先由一房轉做二房,咁就易搞好多。未有細路,好多野易搞,錢都易儲好多。
...

先後次序打亂了

侯爵府

理想與現實係好難一樣

如果你雙職會好好多,請工人出去做嘢,儲吓錢先諗換樓
8-)

男爵府

回覆樓主:

我會選住村屋,揀有巴士既住屋,交通出入平D, 密D, 如果只有小巴,就好煩。K巴去西鐵站,都方便

但我自細住新界,住村屋對我呢講冇問題。

我也有朋友一家四口,住兩房,由細到成年,一直一樣。如你間到兩房,會否好 D

大宅

law_rainbow 發表於 21-3-7 20:24

如果係咁,你不要求市區大型屋苑,不如村屋,大啲,有啲仲有花園/天台,可以bbq或小朋友踏下單車。例如荃灣附近都有村屋,往市區也不麻煩

公爵府

理解三百尺仲要一房放四個人真係迫,最重要係小朋友愈來愈大係需要一間房,但你3個plan都唔理想,不如補啲錢買2房,或者重新規劃裝修而家間屋?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

x 2

儲蓄多五年前先再諗換2房、再5年換三房~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

如果得一個人搵錢養四個,唔會郁住,儲下錢先,到你兩個小朋友大啲,你可以搵份兼職增加收入,到時轉兩房

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

住村屋, 大人細路上班上學的交通問題, 校巴到不到? 你自己接送 ? 如果兩個細路有不同興趣班,你出入好多次播

村屋多蛇蟲鼠蟻,寬頻未必鋪到,
手機訊號亦未必強.仲要裝防盜系統.

住中層,如有咩事行動不良,上落唔倒樓梯...
老左病痛多,可能要搬去有電梯的樓或住地下,村屋中層不能住一世

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 21-3-7 19:59
揾萬幾兩萬可以儲到錢買3 房樓咁犀利?!

x2

兩萬養4人,仲想買3房,真係有膠味

水晶宮

law_rainbow 發表於 21-3-7 20:24

你有小朋友前沒思考過你會面對的問題?你早年買落層樓,其實真係可以趁升值換二房。

如果用雙層床解決到個問題,就暫時咁先啦。

如長老幫不到手,都真係要找工人幫手,你先可抽身出來工作賺多點。

我不知點比意見你,因我不是你處境。只能安慰你有間樓仔已經比好多人好。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-3-7 21:06
x2

兩萬養4人,仲想買3房,真係有膠味

所以我覺得樓主已好有本事,二萬元夠一家四口用。

水晶宮

Wishsss 發表於 21-3-7 20:30
先後次序打亂了

係,先後次序很重要。亂左恨錯難返。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主係咪仲有另一層樓?sorry 睇左舊post.

子爵府

換..買大西北三房,自己都出黎做野
請工人湊

水晶宮

law_rainbow 發表於 21-3-7 19:56
就係冇錢,冇本事,因為一動就要錢,所以一直儲,一直等。但儲來儲去都冇本事。
我計過,我需要住三房的時 ...

我不知你現居係幾時買,如果有5-6年,樓價都升左1-2浸,很早已可1房轉2房。

不好一步登天想三房了。量力而為,找些實用的二房更好。

交租係消費,你都識說自己收入少,仲交租係連老本都沒埋。

既然你都識說遲下二個細路都結婚搬走,咁就維持原狀算。你處境不算惡劣。我見過有一家四口係住開放式雙人雙層床,仲要係租。

水晶宮

tommyxsarah 發表於 21-3-7 21:18
換..買大西北三房,自己都出黎做野
請工人湊

大西北都不便宜了。600萬或以上細三房。

首頁

尾頁

跳至