家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

畀面勳章

syyysc 發表於 21-3-14 18:00
樓主本身是有錢大户,區區70幾萬當做考眼光,少同佢擔心。
不要當佢普通散户!
...

公開買賣纪錄,唔係想show off,只係覺得這個討論區很多人因為對基金這種普遍的投資產品不認識而有極多的誤解。

我自己雖然唔係基金專家,但起碼唔會唔識扮識,將一些陣年錯誤資訊當做金科玉律,而係希望帶頭做一個意義的討論。

oliloo    發表於 21-3-18 13:09

大宅

好媽媽勳章

我唔係好識,所以都係買收息基金安全d。

男爵府

wallshar 發表於 21-3-15 20:13

公開買賣纪錄,唔係想show off,只係覺得這個討論區很多人 ...

係呀,c字頭bk偽專家成日出來揾食大家要小心

別墅

wallshar 發表於 21-3-11 21:44
估計揀2800 的人會多過揀股票基金。
但我今次决定反其道而行,買入一隻傳统香港股票基金,考下自己揀基金的 ...

要買指數基金,緊係買美股etf

大宅

IamChuChu 發表於 21-3-15 21:52

我都覺

男爵府

我買咗另一隻, 咁我可以得閒啲。

男爵府

畀面勳章

IamChuChu 發表於 21-3-15 21:52

單打獨鬥,無可能熟悉所有投資產品。我唔介意熟悉產品的專家向我介绍投資產品。同樣道理,我亦會將我研究後覺得買得過的投資產品向朋友介紹。

男爵府

畀面勳章

oliloo 發表於 21-3-18 13:03
我買咗另一隻, 咁我可以得閒啲。

同一個經金經理管理的另一隻?

男爵府

wallshar 發表於 21-3-18 21:04
同一個經金經理管理的另一隻?

私訊覆你

男爵府

wallshar 發表於 21-3-18 20:50
單打獨鬥,無可能熟悉所有投資產品。我唔介意熟悉產品的專家向我介绍投資產品。同樣道理,我亦會將我研究 ...

原來你鐘意所謂專家sell你

咁祝你好運

男爵府

畀面勳章

oliloo 發表於 21-3-18 21:06

私訊覆你

我估我的目的同你大同小異,既然做得唔錯,俾錢基金經理賺,一來自己跟巿就唔駛跟得咁貼,慳到唔小時間,二來參考吓佢地選股背後理據,亦可以增加自己投資的見識。

男爵府

wallshar 發表於 21-3-18 23:03
我估我的目的同你大同小異,既然做得唔錯,俾錢基金經理賺,一來自己跟巿就唔駛跟得咁貼,慳到唔小時間, ...

同意。剛閱Starman的現金流為王2,我們現在是利用Other People's Time來賺錢。(emoji)

子爵府

wallshar 發表於 21-3-18 20:50
單打獨鬥,無可能熟悉所有投資產品。我唔介意熟悉產品的專家向我介绍投資產品。同樣道理,我亦會將我研究 ...

試過有 AIA 嘅經紀約我,介紹產品畀我,喺講講下期間我覺得佢好似忽然覺得自己搞錯咗,以為我係專業投資者,因為佢話個產品係提供給擁有某個資產值的人士,我未必能買到,佢會幫我諗辦法,睇下有無可能買到。個產品好複雜,的確係要專業投資者才會明,又保險,又貸款,又債券基金,大概係買咗份保險,抵押畀銀行,借咗筆錢出嚟買債券基金,每個月收到派息,夠還畀銀行有凸。我同佢見過兩次,最後無疾而終。雖然我無買到,亦未夠資格買,亦無興趣買,但知道有啲咁嘅嘢。專業投資者會有多啲產品可以揀,可惜我唔係,現正努力成為係。

我諗佢如果一早知道我唔係專業投資者就唔會約我,嘥時間,只係唔知點解搞錯咗先會約我,但講講下期間又忽然覺得自己搞錯咗。我應約亦唔係諗住買咩嘢,只係想即管聽下,聽下無蝕底。喺再之前亦有其他經紀約過我,教咗我理財金字塔,我應約亦係唔係諗住買咩嘢,我根本無打算會買嘢,只係諗住聽下無壞。

子爵府

wallshar 發表於 21-3-18 23:03
我估我的目的同你大同小異,既然做得唔錯,俾錢基金經理賺,一來自己跟巿就唔駛跟得咁貼,慳到唔小時間, ...

我試過畀 50 萬人幫我炒股票(用股票全權委託服務),收費模式與基金差不多,開始時畀筆建立費,期間收管理費,每年終收表現費,還有一項是我事前不知的——每次買賣若佣金超過某個金額,證券公司會回贈部分給他(不是回贈給我),第一年有少許增長,收了表現費,第二年沒有表現費。我只是玩咗兩年就唔玩,覺得與我預期不符,以後亦唔會再玩。

男爵府

宮二 發表於 21-3-17 19:14
我都覺

係呀,日日都出現㗎

大宅

好媽媽勳章

oliloo 發表於 21-3-19 08:26
同意。剛閱Starman的現金流為王2,我們現在是利用Other People's Time來賺錢。(emoji)
...
無錯,呢個係最有效嘅搵錢方法。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

畀面勳章

opclk99 發表於 21-3-22 17:51
回覆 wallshar 的帖子

有冇考慮下etf?都有息派。

etf 同基金最大的分別係etf 的持股有比較多的限制,而部份基金的持股比例係由基金經理話事,可以短炒期權,ipo 時可以用機構投資者的身份在配售中攞貨 , 可以做對沖,自由度較大,今次唔買etc 而買股票基金就係想睇下呢隻我選的基金會唔會跑贏2800.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

HIN2003 發表於 21-3-21 10:16
無錯,呢個係最有效嘅搵錢方法。

有些人為了省回求知的時間而買投連險以利用 Other People's Time。

有些人花時間求知但沒有時間投資而利用 Other People's Time。

我則雖然常感不夠時間用,但卻不是為了節省時間而利用 Other People's Time。利用了 Other People's Time 後,我仍繼續用自己的時間求知——參加講座、閱覽相關的資訊。我利用 Other People's Time 是因為即使給我多 10 倍時間,我也獲不了利(不是沒有獲過利,只係賺粒糖,蝕間廠,左一巴,右一巴,總的來說獲不了利),利用 Other People's Time 才能讓我獲利。

還有一些人花時間求知也花時間投資,因為其功力較 Other People 強,用自己的時間投資,獲利更佳,代表人物之一為周顯。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊