自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

佢想轉會同佢試下

不過好老實。成績跌咁多,點同新學校解釋?

我見我仔學校D同學級頭果D排名似乎改變不大。上到中學靠自律。

子爵府

如果個女要求,我會想法幫佢轉,始終係佢讀書

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

試左先啦, 你個女中一全級考第1, 依家第5, 又唔係心儀學校, 我稔間學校渣少少啦, 咪試下博d好d, 不過佢可能要心理準備名次會跌到全級一半追得辛苦d. 如果佢都肯又轉到好d學校, 點解唔試. 我朋友就係甘既case, 不過當時無網課呢d啦,但係學校學習氣氛唔好,考第1都無用. 都係中二,三呢啲時侯,之後佢自己考到第二間好既. 佢話嗰時轉校真係正確決定.

珍珠宮

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

比佢自己試,似乎佢想轉間好d,但如果佢成績差咗唔會易,鼓勵佢如果真係想轉要比返d心機讀好d⋯⋯有一個目標!

但事實而家好似間間網課,搵唔容易,有時亦要小朋友明白環境係要自己去適應課程....努力做好應該要做好嘅野,機會永遠只係留比有準備嘅人

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

老實講,我覺得不是學校丶上唔上zoom問題,而係青春期問題

轉去心儀學校,成績要好

我女小學同學中一去咗b3,全級考第二,先可以中二轉去b2

你同佢講如果想轉,交出成績先

除非想轉去差啲嘅學校

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個人認為,中二已大個,佢想點都會盡量尊重,做媽媽只會全力配合。

子爵府

阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

試下同佢一齊研究,做research揾資料,go through 揾,打電話去問,做assessment, interview,等待,甚至失望嘅過程。得就最好,否则都比佢知道你有回應佢,知道可能知易難行。令佢明白自己需要什麼,佢之後可能更有方向。
試下佢之前心儀的/高一個band的/直資,私校;同一個band或津校可能同佢而家那間做法都差不多。之前又做過级頭,而家跌,有啲學校都可能理解的。

水晶宮

我會幫佢試。

但佢心儀果間係咪全面面授?如果唔係,佢一樣要網上學習。其實佢唔係小童,要學識接受環境,逆境都要自強。

水晶宮

上zoom 加青春期真係超難攪
佢想轉就同佢試吓,你心中有數 依家轉校不易
初停課我囡好難受,(佢好鍾意返學)話要去外國讀書,我同佢一齊搵資料,搵搵下 佢自己又放棄左
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

轉校要睇能力,我會睇用家意願.

侯爵府

我的理解係佢肯讀書, 唔鐘意ZOOM, 想轉校
冇必要打沉佢, 搵D面授的學校申請插班
起碼個女都知有嘗試過理解佢感受, 幫佢解決問題
轉唔到佢都會明已經冇辦法, 要忍受吓

男爵府

老師鬧!鬧!
老師都有問題!
教同鬧都未清楚?
浪費時間!
了解清楚先決定轉校!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

試下無壞

珍珠宮

試轉校,又唔使錢既唔得又唔會無書讀,試左先

大宅

平平無奇2 發表於 21-3-18 11:38
好多父母成日話讀書好,讀多啲書仲好。但係有幾多人真係適合讀書,如果唔係真係浪費仔女嘅時間,仲浪費父母 ...

作為父母只想子女有一條 好行寬闊嘅未來, 誰不知道未來的路是他們的 。 作為引領者 我們要為他們保駕護航 ,但今時今日香港嘅現況 要下決定,實在困難。 一年多疫情中嘅新常態, 家長 孩子 嗰種忐忑不安真係無法形容, 親子 磨擦 不協調 浮現。 家長本身亦從未 想像得到嘅情況, 只想在這裏 說出來發洩。

[/url]

水晶宮

lovebb2 發表於 21-3-18 11:30
好直接,但是係真相

我份人習慣爽快,不想糾纏。我同仔關係暫時ok.對於將來仔女心抱女婿,我都咁態度。不好煩咁多,後生有後生想法同做法。我盡晒責任,不好比位佢話我沒提供物質機會佢學習就得。對得住晒佢有突。我只管到佢哋十八歲,之後佢對自己負責任。

水晶宮

平平無奇2 發表於 21-3-18 11:38
好多父母成日話讀書好,讀多啲書仲好。但係有幾多人真係適合讀書,如果唔係真係浪費仔女嘅時間,仲浪費父母 ...

絕對同意。

水晶宮

Nothing to lose ,考下冇損失,收左就走,唔收都叫做盡咗力,有咩咁煩?

子爵府

問亞女想轉邊間,就即幫佢申請,有機會就去In,冇回音就叫女女自己再努力!儲夠彈藥再去in心儀中學。
一來即申請,費事佢跳來跳去,又話轉又話唔轉。
二來俾個目標佢,你想轉都要有學校收,其他學校無回音即自己能力未到。全港基本都係網課,想換環境就要靠自己,老師網上鬧人,佢就先自修備課!環境改唔到就靠自己搵路行,有目標自然有動力!

水晶宮

就算大家都係zoom 我諗轉間好d既學校,老師唔會用咁多時間罵人,而且教學方法一定有分別,否則就唔會分幾個banding la

首頁

尾頁

跳至