自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆 月亮免 的帖子

幼稚園還是小學??
幼稚園私的話, 搵醫生幫你寫轉介信去做評估,
評完出來有問題的話,
可以排位佢地會提供課程比小朋友做訓練...

如果係小學,
其實可以搵班主任和學校社工幫手,
轉介去學校教育心理學家先評估,
睇下係邊方面問題,
如果有問題,
學校會是供有關小組比訓練和支援..

其實, 如果小朋友有事, 做父母有幾心痛我好了解,
不過有時改變不了的事實,
就努力去接受,
再搵小朋友另一方案的長處,
再加強訓練,
唔好太CHER佢成績,
讀書唔叻唔緊要,
最緊要人品好, 心地好....

翡翠宮

畀面勳章

唔好估估下,先去做評估,證實了再想辦法幫他
日日是好日

子爵府

幸福花海 發表於 21-3-19 13:52
边有得唔接受

遇見幾個父母唔接受智能比較差既子女
輕則被拋棄,嚴重則被虐待,出現精神問題

男爵府

回覆樓主:

幾大個?可以試下不同嘅學習方法,有啲小朋友聽力好,有啲靠眼睛記,有啲靠想像,我初時都教到嘔血,慢慢用不同嘅方法,就搵到出路,希望在明天

用戶要求終止服務

牛年勳章

我有同學學習能力較弱,一向包尾嗰一兩個,人乖,不過好努力都唔可以提升成績。而家長大咗,做咗警察,生活安穩。每個人有自己長處,萬一強項唔喺讀書度,只要乖,都可以搵到啱自己嘅出路,加油!
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔好咁悲觀,可能只係教育模式唔啱佢,我女中小學成績都係差, 冇記性又游魂,DSE考得唔好去咗讀副學士,但可能教學模式唔同,佢副學士反而讀得幾好,最後都入返八大, 所以唔好咁快灰心。

珍珠宮

rose-mag 發表於 21-3-19 13:53
試下不同方法,有時通書一本睇到老唔得,而且未必個個係讀書材料,亦有機會係環境同氛圍。我識人香港讀唔上 ...

子爵府

畀面勳章

如果係咁,寧願把心一橫,培養其他興趣同技能,大把人讀唔倒書,我覺得唔上唔落仲難攪,迫又唔係,唔迫又唔係

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我明白!
花十倍時間都係唔及格,而又放棄左玩樂時間,又打又話,收成完全唔成正比。

最後我選擇 唔再勉強,佢仲鍾意讀書仲肯交齊功課 就心足了。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女都係有限智能~~~係讀唔到書架~~~我都已經接受左現實啦~~~雖然讀唔到書~~~但我個女係學校都好乖架~~~好聽老師話~~~老師同同學都好鍾意我個女~~~而家已經讀中學啦~~~

子爵府

唔好估估下,去做個專業評估吧!
到時再問下專家意見,發掘佢其他專長!
之前都有jm分享,佢小朋友係資優兒童,但有其他學習問題,成績永遠個位分數,佢智商係完全無問題的!唔好自己估估下

珍珠宮

小傻b 發表於 21-3-19 14:44
我個女都係有限智能~~~係讀唔到書架~~~我都已經接受左現實啦~~~雖然讀唔到書~~~但我個女係學校都好乖架~~~ ...

請問你女除咗成績方面覺得佢係讀唔到書之外,日常生活方面自理可以嗎?會唔會動手做事方面都ok?你估計佢將來做下店舖sales,酒樓侍應呢類工作有冇問題?

水晶宮

月亮免 發表於 21-3-19 13:49
已經好勤力,俾心機,但就係入唔到腦,記唔到,成績一直係差嗰幾個

接受,唔好比咁大壓力自己
可能大家心態轉一轉,情況有好轉
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

已經好勤力,俾心機,但就係入唔到腦,記唔到,成績一直係差嗰幾個

比我會接受囉,我個超懶,我都要接受

男爵府

每個人都一定有自己長處,所以發掘佢其他方面潛能吧

男爵府

畀面勳章

勿忘初衷,生小朋友最終都係想佢開心,健康,佢係點樣都要接受同支持佢架啦。
另外,佢勤力即係有心讀,成績未如理想可能仲未搵啱讀書方法啫,試下問下佢想唔想補習,或者同老師傾下,睇下有咩方法可以幫到佢。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

redhot 發表於 21-3-19 14:59
請問你女除咗成績方面覺得佢係讀唔到書之外,日常生活方面自理可以嗎?會唔會動手做事方面都ok?你估計佢 ...
我個女只係學業唔得~~~日常生活自理係冇問題~~~做侍應呢啲工作~~~等佢再大個啲先算啦~~~

瑪瑙宮

相信佢有其他強項的

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 月亮免 的帖子

幾大?評估左未?無論佢智能係點,佢都係你嘅仔囡。做父母的,繼續陪伴和愛佢就夠。同佢一齊尋找佢嘅興趣,教好自理,長大後能照顧好自己。

珍珠宮

肯勤力俾心機已經係優點!
有機會俾小朋友見多啲人和事,如果社交能力同自信心okay ,長大咗前途唔一定差。

首頁
12345...6

尾頁

跳至