自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

我仔3月第2星期開始日日返學了!

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

eatmonmon 發表於 21-3-29 18:52
真係好奇怪,每科老師已經講明年DSE前怕唔夠時間教書和操卷,竟然出了時間表每三至四日面授就有一日網課, ...

我個仔話要讓路,又回復zoom,星期六返學校狂操卷。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中五,1-4半日面授再加網課,1日全天網課,其他级都有分批返學。

大宅

lalalumlum 發表於 21-3-29 19:14
中五女,每日半日網課加半日面授

你女學校真係好,半日面授半日網課,我真係唔明點解我仔學校安排咁差

水晶宮

回覆樓主:

不是1/3學生返學嗎?我對仔女學校安排中五和中六返上午,中四和中三返下午。

大宅

eatmonmon 發表於 21-3-31 16:57
你女學校真係好,半日面授半日網課,我真係唔明點解我仔學校安排咁差

我仔學校都好差,我仔中五,過完年都係返1星期面授,兩星期網課,真係著爆

大宅

我個女間學校同你一樣,我哋會唔會同一間學校

大宅

long170908 發表於 21-3-31 17:17
我仔學校都好差,我仔中五,過完年都係返1星期面授,兩星期網課,真係著爆
...

你仔學校係唔係b1學校,我發覺b1學校先會係咁

子爵府

虎到金來勳章

中六現在咩情況呢

伯爵府

我女學校,農曆年假後就中三中五全面授,中六一早考完mock, 唔洗再返學。3月中開始,中一二四都輪流返下午面授。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依幾年既高中都係慘...
上年的中六....中六冇乜點上堂..跟手DSE又成日唔知點咁..
今年的中六...中五同中六都冇乜點上堂....私校的可能好D...
交學費的...ZOOM得足D..又早D開始有ZOOM...又補課..
政府學校果D就慘....停左幾個月課先話有ZOOM...但係ZOOM又唔係日日上...一星期先1,2堂....(係1,2堂..唔係1,2日喎)跟住SUMMER又冇補課....到中六叫做可以返半日....但放下假又考下試....跟住就study leave了...study leave後..好似已經唔關學校事...什麼補課係百無....自己補習去.....
下年既中六...中四,中五都冇乜點上堂....中五叫做上多少少...ZOOM會多過中四DDDD....中六乜環境就未知....

但真係依幾年既高中生...好似都冇乜返過學咁....

伯爵府

月希 發表於 21-4-1 09:43
依幾年既高中都係慘...
上年的中六....中六冇乜點上堂..跟手DSE又成日唔知點咁..
今年的中六...中五同中六 ...

講得好中,學校安排又亂

大宅

哈哈笑咯 發表於 21-3-31 19:09
我個女間學校同你一樣,我哋會唔會同一間學校

我仔係讀荃灣b1,你呢

大宅

哈哈笑咯 發表於 21-3-31 19:12
你仔學校係唔係b1學校,我發覺b1學校先會係咁

係b1 呀

公爵府

hhmum 發表於 21-3-30 13:14
今年中六生仲慘中五同中六都冇咩點返學,好多都懶晒DSE分我諗再會創低.
...

其實吾一定,我女係上年dse,佢分數比預其好,無左口試,佢中英都高左一個grade。

大宅

睛靈勳章

我仔中五,剛剛考完試,考試前每朝0830~1300網課,1430~1630要仆返學校面授課,剛收通告假期後都維持係咁樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

eatmonmon 發表於 21-3-29 18:52
真係好奇怪,每科老師已經講明年DSE前怕唔夠時間教書和操卷,竟然出了時間表每三至四日面授就有一日網課, ...

中五仲要亞媽幫佢諗?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

點解?點解大6新年後已可以全面復學?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實有d學校為左公平,就每級都平均俾各級輪住返,吾係中學,小學都有,但對於要準備呈分試,簡科, dse既級別黎講就好慘,停課zoom咁耐,學生既水平根本每況越下,好多學生都吾係好完全了解課文內容,好想教育局考慮返縮短暑假,俾學生準備好d先升班

大宅

eatmonmon 發表於 21-4-1 11:37
我仔係讀荃灣b1,你呢

我又係荃灣b1, 我估應該係同一間學校
我真係唔明校長諗乜,返幾日面授又要網課一日,我個女已經好忟,話好多嘢都未教

首頁

尾頁

跳至