自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

sinman08 發表於 21-4-5 16:48
但係我聽我啲朋友講黃大仙同圓玄個2間咁大都無咁喎

咁就唔清楚啦
即係要睇吓你好唔好彩啦
唔好彩咪要另外搵地方燒

珍珠宮

因為要用環保爐, 宜家對祭品物料有限制, 用外來祭品入晒袋唔知入面有咩物料, 會唔會整壞個爐 我家族有好多先人都放喺呢度, 由舊年開始巳經係咁。 就連衣包個袋, 自從話要由專人負責燒後, 都由厚身袋改為薄身袋。 另外, 亦規定只負責燒俾放喺該處既先人既衣包。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

lovebabay 發表於 21-4-5 16:44
係一律唔准燒吧
上面都有jm話係政府唔俾燒
即係唔關間寺廟/道觀事啦

食環署墳場全是外來買去燒,又點會話政府唔比呢?
私人的應該一早通知家人,唔好要人買晒野去才話唔比外來的燒,點講都是佢地唔啱囉!

珍珠宮

karshing 發表於 21-4-5 16:03
化寶爐有分環保和唔環保?!

賺錢要賺到咁盡
環保爐係細啲同密封。 我有先人放喺新既思親公園, 係仁濟醫院同蓬灜仙館合辦, 用既係環保爐, 一樣只能買該處既衣包。

男爵府

MM2005 發表於 21-4-5 17:07

食環署墳場全是外來買去燒,又點會政府話唔比呢?

係D人太天真又唔求正

應叫東張查一查

翡翠宮

karshing 發表於 21-4-5 16:03
化寶爐有分環保和唔環保?!

賺錢要賺到咁盡

是有分啊,之前睇過片對空氣環境好喎。

珊瑚宮

回覆樓主:

都唔係第一年唔准

別墅

RelaxHippo 發表於 21-4-5 17:02
因為要用環保爐, 宜家對祭品物料有限制, 用外來祭品入晒袋唔知入面有咩物料, 會唔會整壞個爐 我家族有好 ...

咁又唔係好合邏輯,講真,如果政府要用環保爐,
岀面啲紙紥舖都知道要做環保紙啦
個問題係咁樣做唔岩囉
如果環保直頭學寶福山咁啦
宜家問題係要幫你買就有得化寶
除左我一家,我見仲有好多公公婆婆自己帶黎嘅都好徬徨,一係就一刀切
就唔好整啲乜鬼幫你買先有

珍珠宮

sinman08 發表於 21-4-5 17:14
個問題係咁樣做唔岩囉
政府應該只對一啲人類遺骸處置所既化保爐有限制。 我由兩, 三年前巳見蓬瀛話要跟政府規定要改環保爐, 香燭都只俾喺外面裝。 我問過蓬瀛仙館唔俾燒外來衣包係因為對物料有限制。 但有人喺街外燒衣, 政府就仲未管到。 要管一般衣紙舖既物料, 應該好有難度, 政府只限制骨灰甕場就容易好多。 我家族因為有好多先人放喺度, 以前自己買料入袋,但因為分唔均, 我哋後生又唔識, 巳經喺好多年前改為就咁幫襯蓬瀛仙館就算。

翡翠宮

回覆樓主:

上年疫情嚴重時親友買了衣包去另一寺廟拜祭,去到才知疫情問題關了,剛好內有位女士見到,仲話暫停開放,親友話買了衣包咁點算,女士好好人竟話好啦見你一個人比佢入去拜,仲話衣包下次唔可以帶來,要係佢到買。
正如樓主講,買咗唔比燒親友都好彷徨啊!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

問過廟宇 ,佢地話試過外來衣包燒起上黎好大烟 , 唔知咩物料 , 有 d 人貪平買 d 有害材料成品 , 所以劃一要買佢地衣包 , 其他原因就不詳

公爵府

sinman08 發表於 21-4-5 17:14
個問題係咁樣做唔岩囉

可能遲啲間間都會係咁!
我屋企有先人係龍山寺,宜家都唔可以自己化寶,暫時佢仲可以幫你收左集中去化,其實最建議你係佢度買,遲啲唔知會點。
據聞呢啲合資格嘅靈灰安置所要求非常嚴格,個環保化寶爐成本非常高,可能寺廟想減少個使用量減輕成本。

水晶宮

RelaxHippo 發表於 21-4-5 17:23
政府應該只對一啲人類遺骸處置所既化保爐有限制。 我由兩, 三年前巳見蓬瀛話要跟政府規定要改環保爐, 香 ...

已經好多年唔比自己帶去燒,只可以幫襯佢去燒.

別墅

回覆樓主:

咁睇落去遲啲真係去望下先人買紥花就得
佢地賣嘅野又唔岩我先人用
都係要岀去搵紙紥舖燒都唔益呢啲奸商

男爵府

仁濟屯門思親公園仲衰,只可以幫襯佢地(打左印既衣包),其他外來衣包一律唔准放低,佢地寫明,唔會幫你燒,咁即係放低都會被掉落垃圾桶。親人18萬買架,想買其他衫褲鞋襪燒俾佢都唔得。

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

各位姊妹請高抬貴手,唔好介意我咁講。
咁環保,我諗最環保,都係調落海,一係就做花肥。
請唔好打頭。

大宅

my005 發表於 21-4-5 15:14
聽講寳福山都唔畀喇,但我未去住,過幾日至去。

網頁寫無限期終止使用化寶爐,亦不再提供代客化寶服務,衣包需自行帶走及處理。雖然我早兩日去都仲有化寶收集處,相信第時要自己帶返走

當初買位時就係因為佢有牌又見可以化寶同莊香先至買,依家……

其實寶福山一個堂收成億,整個環保化寶爐都好應該吖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SafieldKEN 發表於 21-4-5 19:49

網頁寫無限期終止使用化寶爐,亦不再提供代客化寶服務, ...

係囉。佢地賺咁多,整個環保爐真係好應該既。

親人當年過身前,講明要我地燒野畀佢既。我地應承左,而家真係要諗其化方法喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

loolooloo 發表於 21-4-5 17:52
各位姊妹請高抬貴手,唔好介意我咁講。
咁環保,我諗最環保,都係調落海,一係就做花肥。
請唔好打頭。

我自己可以決定我自己。真係可以之後做花肥。

但家人過身前決定左點做,我地做子女,應該尊重佢地既決定吖嘛,係唔係?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...6

尾頁

跳至